Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Gastblog van Renate Kuiper


2 september 2015


<

Vandaag heeft Renate Kuiper van Mindful InSight weer een gastblog voor ons geschreven. Deze keer gaat ze dieper in op hoe je als moeder soms last kunt hebben van schuldgevoelens, maar ook hoe je deze van je af kunt zetten.

 

Vandaag ben ik na drie heerlijke weken vakantie weer begonnen met werken. We hebben het erg fijn gehad.  Maar ik zal je heel eerlijk bekennen… wat zag ik uit naar deze dag, om weer te beginnen met werken!

 

Begrijp me niet verkeerd: ik vond het echt heerlijk om drie weken met mijn gezin samen te zijn en leuke dingen te doen, maar wat is het soms ook vermoeiend… De hele dag mama-zijn, klaarstaan voor je kind, logeerpartijtjes, entertainen, rijden naar zwembaden, wandelen in het bos, naar de film en vul het lijstje maar aan. Ik geniet echt van mijn blije kind en vind niets fijner dan hem tevreden te zien.

renate_kuiper1

Hoe kan het dan toch dat ik zo uit had gekeken naar deze dag? Gedachten over mezelf dat ik misschien een slechte moeder ben, dat ik vast niet genoeg van mijn kind houd, spoken door mijn hoofd. Ik denk dan dat ik afwijk van andere moeders. En zeg tegen mezelf dat ik er toch eigenlijk gewoon 24/7 voor mijn kind zou moeten en willen zijn? Dit zou voor mij toch genoeg moeten zijn in het leven?

 

Ook ben ik snel bang dat ik iets zal missen van mijn kind, als ik er niet ben. Dat er misschien iets niet goed gaat, dat er iets over het hoofd wordt gezien, dat hij tekort wordt gedaan. Hij lijkt wel zo groot, maar is nog zo kwetsbaar en zo beïnvloedbaar…. en ga zo maar door wat ik allemaal kan bedenken wanneer ik blij op mijn werk wil zitten. Gelukkig weet ik dat ik niet de enige ben, en ik herken deze gedachten ook bij veel andere moeders.

schuldgevoel moeder

Heb jij ook een kind dat goed op je schuldgevoel in weet te spelen?  Mijn zoon zegt achterin de auto tegen mij dat hij buikpijn heeft als ik hem wegbreng naar de BSO, en dat hij daar geen vriendjes heeft. Hij zegt er geen zin in te hebben, zegt niet te willen gaan. Hij vraagt zelfs aan me of ik mijn werk voor vandaag niet kan afzeggen. Dat vind ik altijd weer moeilijk. Ik leg hem dan uit dat het niet kan en dat ik ga werken. Maar ik vertel hem ook dat ik me kan voorstellen dat hij er geen zin in heeft en liever bij mij wilt zijn, dat het veel leuker is om samen de hele ochtend ongewassen en onaangekleed wat te hangen, maar dat het vandaag niet gaat. En dan gaan we.

 

 

Ik denk zelf dat het gezond is om af en toe even geen mama maar gewoon even Renate te zijn, die ook andere interesses en andere verlangens heeft en van haar werk houdt. Naast dat ik moeder ben. Daarom heb ik met mezelf afgesproken dat ik me niet schuldig hoef te voelen wanneer mijn zoon naar de buitenschoolse opvang gaat. Ik weet namelijk ook dat ik me veel beter kan focussen op mijn kind, als ik ook regelmatig tijd, liefde en energie in mezelf investeer.large2

Het zal altijd een zoektocht blijven naar de ruimte die je geeft aan je kind en de ruimte die neemt voor jezelf, maar ruimte nemen voor jezelf (op welke manier dan ook) is heel erg belangrijk. Niet alleen om meer tot jezelf te komen en om je ‘batterijen op te laden’, maar ook om het goede voorbeeld te geven voor je kind. Wanneer je kind jou bijvoorbeeld relaxt op de bank ziet zitten met een boekje of een kop thee, dan zal het voor hem/haar later ook makkelijker zijn om tijd en aandacht te besteden aan zichzelf, in plaats van alleen maar door te rennen en/of dienstbaar te zijn naar de ander.

 

Kids NL 140317 - 210617 300x250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!