Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Gastblog: kleurboek gezinsdiversiteit


1 juni 2015


O

Ooit word ik mama. Dat is een feit wat al sinds mijn jonge jaren vast ligt. Wel is het zo dat het standaard -meisje ontmoet jongen, wordt verliefd, verloofd, getrouwd en zwanger- verhaal bij mij niet van toepassing is. Ik val namelijk op vrouwen dus er zullen enkele tussenstapjes gezet moeten worden voordat ik (of mijn toekomstige vrouw) zwanger worden.

 

IMG_2317

 

Enkele tussenstapjes

Gelukkig is, hier in Nederland, wel de mogelijkheid om al die stapjes te zetten. We zijn vrij om te trouwen en een gezin te stichten met iemand van hetzelfde geslacht. Als ik naar andere landen kijk dan voel ik me hier in Nederland toch wel `a lucky bastard`. Zo is het bijvoorbeeld in Duitsland nog niet mogelijk om met iemand van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje te treden – laat staan een gezin mee te stichten. In Duitsland… In 2015… Gek he? Duitsland is maar enkele kilometers verderop!

 

Dan ben ik echt blij dat ik hier in Nederland zit. Wettelijk is alles goed geregeld. Wettelijk ben ik een  gelijkwaardige burger. Wettelijk gezien is het voor stellen met hetzelfde geslacht een walhalla. Toch merk ik dingen hier in Nederland. Als ik bijvoorbeeld met een vrouw hand in hand over straat loop dan gebeurt er wel eens ´iets´. Zo worden we wel eens nagestaard of nageroepen.  Een keer heeft er iemand zelfs het lef gehad om te spuwen! Kun je je dat voorstellen? Hier in Nederland? En toch gebeurt het… Hoe komt het toch maar dat mensen dit doen? Het is een vraag die me bezig houdt. Zit het in de genen? Heeft het met een bepaald geloof te maken? Gaan deze personen met de verkeerde mensen om? Of ligt de oorzaak nog vroeger, ligt het aan de opvoeding? Persoonlijk denk ik dat er geen eenduidige oorzaak voor bestaat. Wel denk ik dat de opvoeding een grote invloed heeft op hun latere gedachten en gedragingen naar andere personen toe.

 

Op zoek naar kleurplaten

Ik ging een tijdje terug bijvoorbeeld op zoek naar kleurplaten met twee mama´s en vond (na lang zoeken) er drie. Gek he. Drie kleurplaten! Terwijl nu in Nederland rond de 25.000 kinderen opgroeien in een gezin met ofwel twee mama´s ofwel twee papa´s. Een kleurplaat is eigenlijk zo sterk in zijn simpelheid. Omdat ik vond dat er wel eens wat meer kleurplaten, waarbij het niet-standaard gezin afgebeeld staat, mochten verschijnen ben ik een tijdje geleden samen met COC Limburg aan een project begonnen. Even ter info: COC Limburg is een belangenvereniging voor homo´s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Op de foto werkgroep basisonderwijs van COC Limburg. v.l.n.r Joni Hendriks, Sjoerd Reuvers, Esther Breukers- Jansens, Jack Kraft, Jessica Maes en Lana Claessen. Samen met deze organisatie organiseerde ik een wedstrijd. Professionele en amateur tekenaars mochten een kleurplaat ontwerpen en inzenden waarbij gezinsdiversiteit naar voren komt.

 

Gezinsdiversiteit

Je leest het goed. Gezinsdiversiteit… We kwamen al snel bij het woord ´diversiteit´. Gezinnen bestaan er in alle vormen en maten. Eenouder gezinnen, samengestelde gezinnen etc… en roze gezinnen; allemaal lekker samen in een kleurboek. Wat deze wedstrijd teweeg zou brengen had ik niet zien aankomen… Ik had gesprekken met lesbische mama´s. Ze vertelden over de dagdagelijkse heuveltjes die ze moesten overwinnen gezien ze een niet-standaard gezin hadden. Ook had ik gesprekken met mama´s van eenoudergezinnen. Ik was verbaasd van de vooroordelen waar ook zij mee te maken kregen. In mijn persoonlijke mail vond ik allemaal enthousiaste – steun mailtjes.

Verder maakte ik kennis met Lisanne en Priscilla. Twee enthousiaste mama´s-to-the-max die heel binnenkort hun jongste spruit mogen verwelkomen! Voor mij twee inspiratie bronnen. 😉 Wel was het niet allemaal rozegeur en maneschijn. Zo was er ook het bericht van iemand dir het schrikkelijk vond voor de kindjes. Deze mochten namelijk niet opdraaien voor de slechte keuzes die hun ouders hadden gemaakt. Dit soort berichten zorgde er bij mij echter enkel voor dat ik nog gedrevener werd. Het kleurboek moest en zou er komen!

Op 18 mei (de dag na de deadline) kwam de werkgroep basisonderwijs bij COC Limburg in Maastricht samen. Onze administratief medewerkster Nicolle had zorgvuldig alle binnengekomen kleurplaten bewaard in het mapje kleurboek. Persoonlijk viel er toen een last van mijn schouders. Yes! We kregen duidelijk meer dan 10 kleurplaten. Dus het kleurboek zou er zeker komen!

 

1

 

Op de foto! Esther Janssen – Bruekers, lid werkgroep basisonderwijs en coördinator `veilige school Limburg` (een project welke voorlichtingen over seksuele diversiteit op middelbare scholen verzorgd).

 

Deelname kleurplaten 

Binnen de mailbox maakten we een verdeling van mails waarin kleurplaten werden aangeboden en … mails waarin mensen het kleurboek al wilden reserveren! Na de reserveringen gingen we over tot de kleurplaten. Dit was zo´n speciaal moment. Ik opende de mailbox en vond maar liefst 39 mails met de titel `deelname kleurplaat gezinsdiversiteit`! In totaal hebben we 53 kleurplaten mogen ontvangen!

Onze coördinator zette op dat moment een kan met koffie… Het zou namelijk een lange avond worden. We hadden participanten vanuit heel Nederland! Van Maastricht tot in Leeuwarden. Ook over de grens deden mensen mee met de wedstrijd. Zo was er een participant uit Antwerpen! Eén participant spande de kroon! Maar liefst 1300 km van Nederland heeft iemand de tijd genomen om een kleurplaat te ontwerpen en in te zenden! Jawel we kregen een reactie uit Italië.

De leeftijd van de deelnemers was heel verschillend. Zo was de jongste illustrator drie! Ze maakte samen met haar mama een kleurplaat. Nadat we in koor `oh wat schattig` hebben geblèrd stuurden we al de kleurplaten naar de printer. Omdat 53 kleurplaten uitprinten nogal wat tijd in beslag neemt begonnen we aan de eerste versnaperingen. Ja, jureren op een lege maag is niet aan te raden. Gezien het kleurboek `Every colour of the rainbow` heet waren de regenboog gebakjes wel geschikt. 😉 Uiteindelijk hadden we geen 10 maar 12 kleurplaten!

 

Binnen de werkgroep waren we er wel snel over uit dat we de 10 kleurplaten lieten varen en voor de 12 gingen.


Nu van wie zijn die 12 kleurplaten….


 

Dierentuin  (Eline W.)

Picknick in het park  (Alien Beers)

Familie  (Marjolein Vink)

Happy Family  (Esther van Gijn)

2 vaders  (Anouk Vermeulen)

Familie  (Marie José illustraties)

Als je elkaar maar lief vindt  (Ankepanke)

Iedereen is welkom! Iedereen mag er zijn!   (Kristien Joly)

Mijn vader is een lief meisje   (Jan de Wolff)

2 vaders en 2 moeders gezin   (Anouk Vermeulen)

Ik heb twee mama´s   (Marjolein van der hagen)

Prinsessengezin   (Hornsved & Sierevelt)

 

 

Bekendmaking coverplek

Eén van deze illustratoren zal zijn ontwerp ook op de cover zien schitteren! Wie zich de trotse eigenaar van de cover mag noemen zal op 20 juni 2015 bekend gemaakt worden tijdens de landelijke voorlichtingsdag! Ook gaat de grote winnaar lopen met een bon ter waarde van 100 euro bij Kunstenaarsbenodigdheden Peter van Ginkel. Naast het bekend maken van de coverplek zal het kleurboek ook gelanceerd worden. Het eerste exemplaar wordt dan overhandigd aan een `special guest`. Na deze lancering vliegen we naar het grote podium op de info stage van roze zaterdag. Dan wordt het kleurboek aan het grote publiek voorgesteld. Uiteraard is iedereen welkom!

 

Als het niet lukt om in Maastricht te zijn dan kun je het boek vanaf 20 juni 2015 gewoon bestellen via www.veiligeschoollimburg.nl of via een link op onze Facebook pagina, klik hier.

 

Persoonlijk vind ik het wel heel spannend! Wat zullen de reacties zijn? Wat zullen de kindjes ervan vinden? Nu ben ik uiteraard benieuwd naar jullie mening over dit iniatief en of er onder de lezers ook gezinnen zijn die ‘niet-standaard’ zijn? Leave a comment!

 

Xxx

Jessica Maes

 

 

 

 

 

 

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

5 Reacties op “
Gastblog: kleurboek gezinsdiversiteit

  1. Ik ben geloof ik nog nooit een inspiratie bron geweest! 😀 Wat een eer omdat te mogen zijn! Ik had zelf heel graag met de wedstrijd mee gedaan, maar helaas door tijdgebrek niet gelukt. Misschien een volgende keer!
    Xx

  2. Beste Jessica
    Compliment dat het er komt, het kleurboek. proficiat. Je sprankelende optimisme brengt van alles tot stand! Een kindje zou dan een heel mooi “project” zijn en is je van harte gegund. Dat er maar veel kindertjes van jou en anderen lekker divers mogen kleuren, ook buiten de lijntjes!
    Liefs
    Willemijn

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!