Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Gastblog: een foto zegt meer dan 1000 woorden


1 juli 2015


H

Heb jij de televisieserie Birth Day al voorbij zien komen? Sinds eind mei zendt de VPRO een 9-delige serie uit waarin fotografe Lieve Blancquaert de wereld rondreist met de vraag “Wat betekent het om op een bepaalde plaats in de wereld geboren te worden?” Overal ter wereld fotografeert ze bevallingen. Zo ziet ze in de Amerikaanse staat Atlanta hoe jonge tienermeisjes hun baby alleen moeten opvoeden en hoe zwangere vrouwen op straat leven in Rio de Janeiro. En in de sloppenwijken van Nairobi? Daar komt ze terecht in een kraamkliniek waar bijna 100 baby’s per dag geboren worden. Wat een contrast met een geboorte in Nederland! Of in Koeweit, waar vrouwen bevallen in een vijf-sterren kraamkliniek.

 

Mijn vriendinnetje Aniek Rooderkerken is ook blogger en mocht Lieve Blancquart interviewen. Ze schreef er een artikel over dat uitkwam in het vaktijdschrift Nataal. Ook vroeg ze mij er aandacht aan te besteden omdat het ons moeders zeker weten ook zal ontroeren. Aniek vertelt:

Lieve-Blancquaert

 

Lieve Blancquaert

Lieve vertelde me dat ze naar veertien landen afgereisd was, van Koeweit tot Groenland. Overal onderzocht ze wat het betekende om nu juist op die plek geboren te worden. In het dunst bevolkte land ter wereld bijvoorbeeld, in Groenland, maar ook als kindje van een tienermoeder in Amerika. Of om als meisje in West Bengali in Indië geboren te worden. “De manier waarop een kind ter wereld komt, is een spiegel van de maatschappij en de plek waar onze wieg staat, bepaalt onze toekomst.”

 

Hartverscheurend

In Congo ontmoette Lieve Blancquart Neza. Ze was op blote voeten naar de kraamkliniek gelopen, zeven uur lang. Ze was hoogzwanger en ze vroeg iemand om naar haar baby te kijken, want die voelde ze niet meer bewegen. De verpleegsters konden niets doen, want het was maandagochtend. Pas op vrijdagochtend was er weer benzine om die generator in gang te steken en de echomachine te gebruiken. Op vrijdag kwam Neza terug, weer zeven uur wandelen, en bleek haar kindje niet meer te leven. “Voor mij was het hartverscheurend. Bij ons ontstaat er dan een paniek en wij schieten in actie, wij gaan iets doen en wij gaan iets ondernemen. Maar daar door de armoede, zo gelaten, zo tragisch.”

 

Lieve-Blancquaert-Birth-Day-2

 

Een meisje in India

“Dat is vreselijk, wat je meemaakt in India als je een meisje krijgt.” Je weet dat je later een bruidsschat zal moeten betalen om je dochtertje een goed huwelijk te kunnen bieden. “Dus je moet je dat proberen voor te stellen, als je arm bent. Die bruidsschat heeft dan natuurlijk een enorme impact. Dus stel je voor dat je vijf dochters hebt, en je hebt geen enkele zoon. Dan moet je als ouders van al die meisjes vijf bruidsschatten betalen. En je moet nog eens een keer je dochter afgeven aan de schoonfamilie, dus die zal gaan wonen bij de schoonfamilie, en voor hen zorgen. Dus het feit dat die houding tegenover meisjes zo fundamenteel diep zit, heeft alles te maken met de bruidsschat.”

 

Lieve-Blancquaert-Birth-Day

 

5 sterren geboorte

Hoe anders is dat in Koeweit, waar het draait om Ipads, dure Mercedessen en extreme rijkdom. Hier worden kinderen ter wereld gebracht in een vijf sterren kraamkliniek. En toch lijkt het als je als kind hier geboren wordt, dat een goede toekomst en het gelukkig leven vanzelfsprekend zijn, door de rijkdom. Maar, nee. “Ik denk dat je niet gelukkiger bent als je in extreme rijkdom geboren wordt. Een soort veiligheid is belangrijk en ook een soort balans in dingen.”

 

Lieve-Blancquaert-Birth-Day-4

 

Een intens moment

Wanneer Lieve terugkijkt op Birth Day vindt ze het heel intens. “Heel mooi, verslavond ook om te maken. Een geboorte is een zo intens moment dat je meemaakt, elke keer, en dat is een geschenk.” En hoe anders alle culturen zijn, hoe anders de rituelen rond de geboorte, hoe rijk de ouders of hoe arm, alle moeders handelen uit ongelofelijke liefde voor haar kindje.

“Het is van ongelofelijk belang, de plek waar je geboren wordt. Ik denk dat het zelfs het allerbelangrijkste is in je leven is wat je kan. Want uiteindelijk, totdat we uit de baarmoeder komen zijn we volkomen allemaal gelijk aan elkaar. Maar vanaf die eerste seconde, vanaf die eerste aanraking, is het verschillend. Daar ben ik echt wel van overtuigd. De hardheid, de rijkdom en armoede, maar ook de hoop. Al die dingen zitten eigenlijk gevat in de seconde na het leven.”

 

Lieve-Blancquaert-Birth-Day-3

 

Uitgeverij Terra-Lannoo bracht een prachtig fotoboek uit met de foto’s van Lieve Blancquaert. Op zondagavond zendt de VPRO de 9-delige tv-serie Birth Day uit.

 

Lieve Blancquaert & Marjorie Blomme, Birth Day – Hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt. Terra – Lannoo, Uitgeverij, februari 2014, € 34,99

 

Alle foto’s © Lieve Blancquaert

 

Ik vond de foto’s prachtig en zo veel zeggend! Zo mooi om zoveel mama’s en kindjes in verschillende culturen te zien. Ik kan alleen maar denken dat Maxime ontzettend boft dat ze kan opgroeien in de westerse wereld en hier hopelijk veel kansen krijgt in haar leven.

 

Liefs,

 

handtekening_blogs

 

 

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!