Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wat fysiotherapie of manuele therapie kan betekenen


24 maart 2016


Fysiotherapeut, mama, zwanger, baby, blog, MAMA tot he max
<

Even voorstellen; Ik ben Cornelia Antonides en ben als expert gevraagd om voor MTTM te bloggen. Dat vind ik een hele eer! Vanwege onze drukke levens bloggen Dianne Oosthuizen en ik om beurten maar het leuke is wel dat we in dezelfde praktijk werken. We werken zelfs met dezelfde doelgroep en wisselen dan ook vaak kennis, technieken, de nieuwste aanpak en ervaringen uit.

Als (kinder)manueel therapeut werk ik voornamelijk met 2 doelgroepen: mamma’s (to be) met zwangerschapsgerelateerde klachten en kinderen/babies met klachten van de wervelkolom.

Vandaag over de mogelijkheden van fysiotherapie/manuele therapie tijdens je zwangerschap.

Ik begin met een voorval.

Ik heb 3 prachtige kinderen maar ik werk daarnaast 3 dagen, dus ik heb een oppas. Mijn oppas (23 jaar) is momenteel 25 weken zwanger. Nu zag ik haar al een tijdje niet zo heel blij kijken dus vroeg ik haar wat er was. Ze had bandenpijn. Ja het was zo erg dat ze eigenlijk maar 1 week als een fijne zwangerschapsweek had ervaren. Maar ze had gewoon nu heel veel last van die bandenpijn. Toen ik vroeg hoe dat dan voelde vertelde ze: “ik heb vaak liespijn en steken in de buik, volgens de verloskundige is het allemaal bandenpijn en is daar niets aan te doen. Uitzitten dus maar…”

Dat alles vertelde ze met zo’n begrafenisgezicht dat ik gewoon medelijden met haar kreeg.

Ik vroeg of ik misschien even haar haar rug en bekken mocht kijken. Natuurlijk, maar daar had ze geen last van, ze had alleen last van de buik. ‘Nou’, zei ik, ‘Niet geschoten is altijd mis, ik kan altijd even je bekken checken’. Daar zag ze het nut wel van in en we maakten een afspraak.

 

Fysiotherapeut, mama, zwanger, baby, blog, MAMA tot he max

Ik merkte tijdens het onderzoek dat haar heupen en bekken erg stijf waren (ze kon met haar handen de vloer niet meer aantikken en ze kon haar knieën maar tot haar heupen omhoog krijgen naar de borst toe). Ook was ze erg stijf in het midden van de rug waar de ribben beginnen. Ze had soms zelfs moeite met ademhalen, in het verleden had ze ook hyperventilatie gehad en dat voelde ze nu soms weer opkomen. Ze had geen pijn in het schaambeen zei ze, totdat ik er voorzichtig aan voelde. Toen deed het ineens best zeer, zowel aan het schaambeen als op de rug. Mijn oppas had zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn.

Ik stelde voor dat ik haar zou behandelen en dit wilde ze graag.

Ik heb daarna alle gewrichten die stijf waren zachtjes doorbewogen met Manuele/Mulligan therapie technieken. Alleen bij het schaambeen was dit even pijnlijk. Hierna kon mijn oppas ineens bij de vloer en kon ze met haar knieen veel verder naar de borst toe. En ze voelde geen buik/bandenpijn meer.

Toen ik haar een week later er weer naar vroeg vertelde ze dat ze 1,5 dag enorm veel buikspierpijn had gehad (alsof ze 20 sit-ups had gedaan) en dat de klachten erna over waren. En haar humeur? Top!

 

Veel zwangere mamma’s to be hebben in meer of mindere mate klachten van het bekken.

In de jaren 90 was bekkeninstabiliteit een hele hype met allerlei schrikbeelden zoals dat iedereen toen wel iemand kende die in een rolstoel terecht was gekomen. Gelukkig komt dit maar heel erg weinig voor en is er veel meer bekend over bekkenpijn. Er is vaak prima mee om te gaan en goed te behandelen dus is het niet meer zo’n zwaar beladen onderwerp. Zwangerschap is geen ziekte, het is een gezond proces, en bekkenpijn is hierbij vaak een signaal van je lichaam.

Hoe kan het dan dat je bekkenpijn krijgt?

Tijdens de zwangerschap treden er nogal wat veranderingen op in het lichaam. De zwangerschapshormonen hebben een verwekend effect op banden en spieren. Het lichaam wordt zwaarder belast door de groeiende buik en je hebt vaak minder behoefte aan beweging waardoor spieren kunnen verslappen. Dit alles kan een negatief effect hebben op de houding, je gaat ‘hangen’. Hierdoor zet je sommige gewrichten vast waarbij je de omringende gewrichten vaak extra laat ‘doorhangen’ met als gevolg het ontstaan van klachten, zoals bekkenpijn.

Het verwekend effect door de hormonen begint meestal pas rond de twintigste zwangerschapsweek. De baarmoeder groeit groter en vaak ga je – doordat de buik naar voren gaat uitsteken – een minder goede houding innemen.

Vaak is er een verstoring in de balans tussen de belasting van je lichaam en de belastbaarheid – dat wat je lichaam daadwerkelijk aankan.

Naast dat zwangerschap een gezonde ziekte is heb je doordat je lichaam zo hard bezig is met het vormen van een prachtig wezentje, je kindje, meer tijd nodig om te herstellen.

Na een vermoeiende dag heeft iedereen wel eens een dagje nodig om weer de oude te worden. Je gaat een keer vroeg naar bed en dat is het dan. Bij vrouwen met klachten van bekkenpijn of instabiliteit ligt dat veel extremer: een uurtje winkelen is soms een trigger waardoor je de volgende dag meer pijn en vermoeidheid voelt dan gewoonlijk.

Fysiotherapeut, mama, zwanger, baby, blog, MAMA tot he max
De specifieke pijn kan zich uiten als pijn in het schaambeen, in de buikwand, de schaamstreek, in een of beide liezen, aan de zijkant van je bovenbenen of zelfs in het onderbeen

Op de rug kan het zich uiten in rond de kuiltjes onderaan je rug, heel scherp in 1 of beide billen of ook wel eens in je staartbotje.

Daarnaast zie je vaak een compensatie stijfheid in de overgang van de rug naar de borstkas.

De pijn uit zich met name als startpijn, bijvoorbeeld tijdens overeind komen na een tijdje zitten, overeind komen na een tijdje liggen. Maar langdurig belasten, zoals het lang stilstaan, het langzaam lopen en het overeind komen na een tijdje op de grond knielen zijn berucht. Het slapen kan erg vervelend zijn vooral als je met de benen voor elkaar ligt op de zij en ook het zitten met de benen over elkaar is vervelend.

Zoals alle vrouwen en mamma’s willen we vaak erg veel doen, ongeacht wat ons lichaam ervan vindt. Dat is soms meer dan we kunnen. Vaak krijgen we dan wel signaaltjes maar we zijn er supergoed in geworden die te negeren. Totdat je dan écht pijn krijgt…

Er zijn trouwens genoeg vrouwen die alles nog volhouden kunnen ook. Om jaloers op te worden. Maar er is ook een grote groep vrouwen die -letterlijk- tegen hun grenzen aanlopen. Dan zit je met pijn. En het is je vaak niet meteen duidelijk hoe je hiermee om moet gaan.

Is de last misschien een beetje te zwaar?

We hebben te namelijk maken met een informatie overvloed. Naast Google doe je misschien een zwangerschapscursus. Je krijgt informatie van de verloskundige. Je moeder, tante, zus, ze komen allemaal met een ander verhaal en je vrienden kennen allemaal wel iemand die je vertelde dat er het zus en zo mee om moet gaan. We leven in een tijd waarin je snel onzeker wordt van al die informatie. En we waren al zo labiel met al die hormonen!

Mijn advies

-Luister naar je eigen lichaam en probeer te ontdekken waar je grenzen liggen. Kijk eens hoeveel tijd jouw lichaam nodig heeft om te herstellen na een middagje shoppen en plan die tijd dan ook in. Neem eens een ‘powernap’ als je een drukke dag hebt gehad.

Laat de pijn ook niet je leven bepalen waarbij je steeds minder gaat doen omdat je denkt het niet meer kunt. Kijk daar echt voor uit, want je spieren worden dan ook nog eens slap. Hoe dacht je dat straks te gaan doen als je behalve jezelf ook nog een kindje (vaak inclusief maxi cosi) moet dragen? Of als je een tweede of derde kindje krijgt? Daarnaast : hoe fitter je een bevalling ingaat, hoe beter je er weer uitkomt. Blijft dus je normale bewegingen van het dagelijks leven doen. Loop stevig door, ook op de trap. Sta actief, wiebel maar een eind heen en weer van het ene op het andere been, maar ga niet hangen. Kom met een actieve houding overeind. Buk met een rechte rug. Wissel zware activiteiten af met lichtere activiteiten.

Blijf ook actief in een sport waarbij je geen extra pijn opwekt. Zwemmen, aqua-joggen, fietsen en ZwangerFit of Cesar oefentherapie zijn zo een paar erg geschikte sporten voor tijdens de zwangerschap. Je zult merken dat als je blijft sporten je je fitter blijft voelen en regelmatig een voldaan gevoel hebt.

Weeg af hoe belangrijk activiteiten voor je zijn. Kijk eens naar wat een activiteit jou oplevert; krijg je er energie van of heb je enorm gelachen en je hart opgehaald? Of doe je iets omdat je denkt dat ‘men’ het van je verwacht en omdat het zo hoort en kost het je eigenlijk alleen energie? Wees eerlijk en maak goede keuzes voor je eigen lichaam.

Accepteer aangeboden hulp (een hele moeilijke :)). Heel veel mensen bieden je die namelijk aan. En ikzelf weet hoe moeilijk het is dat te accepteren. Het moest bij mij heel ver komen voordat ik ‘ja’ zei tegen hulp. Maar wat was ik er achteraf blij mee! Je kunt die hulp vaak juist heel goed gebruiken. Niet omdat je het niet zelf kunt. Nee, je ‘spaart’ dan energie en je bouwt vaak ook nog een betere band op met degene die je helpt.

Fysiotherapie, Fysiotherapeut, mama, zwanger, baby, blog, MAMA tot he max

 

En helpen bovenstaande tips je niet? Vraag dan eens een professional om naar je bekken te kijken. We helpen je graag zo fit en pijnloos mogelijk je zwangerschap door!

 

 

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Cornelia

Hoi, Ik ben Cornelia Antonides. Fysiotherapeut en (Kinder)manueel therapeut in Slochteren. Ik behandel ik met ontzettend veel zorg en liefde baby's en kinderen van alle leeftijden.Daarnaast help ik veel moeders met bekkenklachten en het is super zo op meerdere fronten te kunnen bijdragen aan een gezond gezin. I love my job en ik vertel je er graag meer over! Verder word ik dit jaar 40 ;) en ben ik trotse moeder van 3 kinderen.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!