Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Flesvoeding: 6 tips over flesvoeding


25 februari 2016


flesvoeding
<

Regelmatig hoor of lees ik over de frustratie van ouders die flesvoeding geven. Nergens is fatsoenlijke informatie te vinden. En dan hebben ze het met name over ‘hoe geef je die fles nou eigenlijk?’ Wanneer je borstvoeding geeft wordt je overspoelt met informatie. De ene beter dan de ander. Maar je kunt geen babyboek open slaan of het staat vol met informatie over borstvoeding. En daar ben ik heel blij mee, daar niet van. Maar wanneer je, al dan niet bewust, flesvoeding geeft is de informatie op zijn zachtst gezegd nog al beperkt. 

6 tips over flesvoeding

Hoog tijd om daar eens een blog over te schrijven. Want ik denk dat wat tips over flesvoeding best fijn kunnen zijn.

een lactatiekundige die een blog over flesvoeding schrijft?

Nou hoor ik je denken; een lactatiekundige die een blog over flesvoeding schrijft… Wanneer komt de adder onder het gras vandaan?
Allereerst even het begrip helder. Flesvoeding is voeding die aan een baby gegeven wordt met behulp van een fles. Dit staat dus compleet los van de inhoud. De fles kan gevuld zijn met moedermelk (van de eigen moeder), donormelk (hier schreef ik de vorige keer mijn blog over) of kunstmatige zuigelingen voeding.

Het kan zijn dat je baby al zijn of haar voeding via de fles krijgt. Of dat dit sporadisch gebeurd. En alles daar tussen in.

Maar flesvoeding geven is toch niet zo ingewikkeld? Fles klaarmaken, kind op schoot, fles in het mondje en drinken maar. Is een optie. Toch denk ik dat het geen kwaad kan om ook hier eens goed naar het ‘proces borstvoeding’ te kijken. Daar heb je de adder.
We kunnen er lang en kort over discussiëren maar borstvoeding (het voeden aan de borst) past volledig bij de natuurlijke behoefte van een baby. De voeding die zoveel jaren evolutie doorstaan heeft. Wat je mening over borstvoeding ook is dit feit valt niet te ontkennen. Met dit gegeven in het achterhoofd wil ik jullie zes tips mee geven:

 1. Geef de fles zoveel mogelijk zelf.
  Niets is fijner voor een baby om zich veilig en geborgen te voelen. En waar is het veiliger dan bij papa of mama? Daar zou het in ieder geval het veiligst moeten zijn. We weten uit onderzoek dat het geven van borstvoeding, de binding tussen moeder en kind positief beïnvloedt. Dit heeft deels te maken met de hormonen die vrij komen. Maar voor een groot deel ook met alle voedingsmomenten waarbij moeder en kind samen zijn.

Je kunt natuurlijk iedere vage kennis of oudtante die op kraamvisite komt de fles laten geven. Maar realiseer je wel dat dit weer een knuffelmoment voor papa of mama minder is.

Niet iets anders gaan doen tijdens het voeden

 1. Kijk je baby aan tijdens het voeden.
  Dit heeft eigenlijk niets met flesvoeding op zich te maken. Dit geldt namelijk ook als je borstvoeding geeft. Vrijwel iedere baby zal al vrij snel na de geboorte tijdens iedere voeding naar zijn of haar moeder kijken. Wanneer je tijdens het voeden iets anders gaat doen (boek lezen, televisie kijken, facebooken of appen) zal het kind uiteindelijk doorhebben dat het geen aandacht krijgt. En ook wegkijkenflesvoeding

  Baby bepaalt het tempo

 2. Laat je baby het aantal voedingen bepalen
  Er lijkt een soort van regel te zijn ontstaan die voorschrijft dat je kind zo snel mogelijk op 5 voedingen ‘moet zitten’. Wat zoiets betekend als: lieve kleine baby, met je hele lijfje nog zo in de groei, jij mag maar vijf keer per dag drinken. Papa en mama mogen dat een keer of 10 per dag. Maar jij maar 5 keer. Ik realiseer me dat dit nogal bot klinkt. Maar bedenk eens hoe vaak je zelf eet of drinkt. Ontbijt, kopje koffie, glaasje water, koekje, lunch, appel, glaasje water, kopje thee, avond eten, kopje koffie. Zal ik doorgaan?
  Daarmee kom ik meteen bij de volgende tip:
 1. Laat je baby de hoeveelheid voeding bepalen
  Wanneer je baby zelf de frequentie mag bepalen zal het de ene keer ook meer drinken als de andere keer. Maar wanneer je naar je eigen eet en drink patroon kijkt is dit zo gek nog niet. Het ene moment hebben wij genoeg aan een glaasje water en het andere moment de behoefte aan een lekkere pasta. Onderzoek naar borstvoeding laat zien dat kinderen die geen borstvoeding kregen op latere leeftijd zwaarder zijn dan kinderen die dat wel kregen. Dit verschil is met name te zien wanneer je borstvoeding met flesvoeding vergelijkt. Dus het voeden aan de borst vergeleken met het voeden met de fles. Het grote verschil tussen die twee is toch dat de baby kan bepalen hoeveel hij drinkt. Genoeg is genoeg. Maar honger is honger.
  Nogmaals: je baby bepaald zelf. Dus als hij tevreden is kun jij dat ook zijn. Maar voedingen rekken of toch maar doorgaan totdat de fles leeg is kun je beter niet doen.
 1. Kies een fijne houding
  Een voedingsmoment is meer dan alleen eten geven. Het is meerdere malen per dag een moment van jou en je baby. Een moment om te eten. Maar zeker ook een moment om te knuffelen. Met name jonge baby’s kunnen erg gevoelig zijn voor de houding waarin ze liggen. Leg je baby bijvoorbeeld helemaal tegen je aan. Gebruik je borst als een soort kussentje. Op die manier hoort hij of zij je hartslag en voelt zich erg geborgen.
 2. Kies een flow die je baby prettig vindt.
  Natuurlijk, hoe groter het gat in de speen hoe sneller je baby de fles leeg heeft. Maar of dit nou de meest comfortabele manier van drinken is voor jouw kindje? Het ene kind drinkt liever wat langer uit een fles met een kleiner gat. En het andere kind vindt een groter gat prima. Voor sommige baby’s lijkt zelfs het kleinste gat nog te groot. Ze lijken zich continu te verslikken. Vaak druppelt de fles ook als je hem op zijn kop houdt. In dat geval zou je het volgende kunnen proberen:
  Hou de fles rechtop, druk met een vinger het zachte gedeelte in, draai de fles om terwijl je het zachte gedeelte ingedrukt houdt, laat je vinger los. Als het goed is zuigt de fles nu allemaal lucht aan. Er zal nu niet of nauwelijks melk meer uitlopen als je hem op zijn kop houdt.

flesvoeding

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips. Als je nog andere tips hebt deel ze dan met ons!

Kids NL 140317 - 210617 300x250

Aline

Aline Bakker (29) moeder van Sil (3) en Rens (1) werkt als verpleegkundige en lactatiekundige IBCLC binnen het verloscentrum in het AMC in Amsterdam. Je kunt haar volgen op instagram via @alinebakkerdegroot

3 Reacties op “
Flesvoeding: 6 tips over flesvoeding

 1. Heb je in het verlengde van dit verhaal ook tips hoe om te gaan met mijn (7 weken oude) borst gevoede baby (die dit vanaf moment 1 voorbeeldig doet) maar hardnekkig de flesjes gekolfde melk weigert? Het lijkt of ze gewoon niet begrijpt wat ze met een fles moet.

 2. Tussendoor wisselen links en rechts. Bij live voeden wordt een baby ook gewisseld en dit zou de ontwikkeling van beide hersenhelften en ogen bevorderen.

  De fles zo horizontaal mogelijk houden. Dan moet de baby meer “werken” voor de voeding net als aan de borst, omdat de fles dan niet door druppelt.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!