Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Waarom een Fietskar?


26 januari 2016


<

Zonder rijbewijs en met schoolgaande kinderen, moet ik op een nogal opvallende manier al “mijn” kinderen vervoeren. In een fietskar!

Voor veel ouders niks bijzonders denk ik. Voor andere ouders misschien een gevaarlijk idee. Maar ondanks dat, of misschien wel juist daarom, trek ik toch altijd erg veel bekijks en zijn de overige verkeersdeelnemers (bijna) altijd oplettend. Of komt dat misschien omdat ik dan 6 kinderen bij me heb…

In ieder geval ben ik blij dat ik de fietskar heb. Gekregen van opa en oma, ruim 7 jaar geleden en ondertussen is hij zoveel gebruikt dat hij al aardig versleten is. Ik fiets dan ook door weer en wind.

IMG_20160121_162937

‘Hij’ heeft al heel wat barre tijden met mij meegemaakt. Van eeuwig uitrekkende kinderen, tot baldadige kinderen die er alles aan deden om zichzelf te bevrijden en zelfs claustrofobische kinderen. (Kunnen kinderen eigenlijk claustrofobisch zijn?) Maar ook gebruik ik de fietskar soms als een soort van aanhangwagen. Heel handig!

Zo nu en dan moet manlief er dan bij om de kar voor mij weer in orde te maken. Gaten in het doek, het voorwiel eraf, de babyschalen moeten weer goed bevestigd zijn enz.

Ik gebruik de fietskar dan ook dagelijks.

Niet altijd met plezier eigenlijk… Dat niet… 😉

Het fietst alsof je een zeil achter je fiets hebt zitten. Een beetje wind tegen of wind van zij zorgt er soms al voor dat ik bijna stil sta, ondanks mijn uiterst harde trap-pogingen.

2016-01-08 11.53.40Maar toch kan ik niet zonder. Dus ik mopper (als het niet regent) niet en de fietskar en ik hebben zo stilzwijgend vrede… Ik ben allang blij dat er hier geen noemenswaardige heuvels zijn die ik op moet fietsen. Volgens mij zou ik dan wel zuurstof mee moeten hebben voor onderweg! Hoewel ik me soms afvraag of de moederfiets waar ik op rijd, ook niet een klein beetje tegen werkt…

 

Soms zie ik mezelf, puffend op de fiets

De kleintjes vinden het heerlijk in de fietskar! Die slapen meestal al voordat ik de straat uit ben. De grotere kinderen vinden het vooral gezellig en maken soms zelfs ruzie om wie er in de fietskar mag.

Noëll heeft niet zoveel met de fietskar. Zolang hij open mag blijven, vindt hij het prima, maar zodra het regent en de fietskar van mij dicht moet, weigert hij om in te stappen! En dan is de reis naar school, het wachten op de kinderen daar, en de reis terug naar huis best lang, met een boos jongetje achter mijn fiets, kan ik vertellen! 😉

Screenshot_2016-01-08-11-48-48

Deze maand kwam Maurice voor het eerst hele dagen. En daarmee mocht hij ook meteen ook voor het eerst in de fietskar. Zowel mama, als ik, vonden dat best spannend! Maar Maurice vond het prima en sliep al snel als een roosje!

En eerlijk is eerlijk, het zag er ook weer lekker knus uit, zo in de speciale babyschaal, lekker warm in de zak van de Maci-Cosi. Ik zou bijna zelf weer klein willen zijn!

Soms zie ik het zelf ook ineens voor me: Moeder, puffend, op de fiets, een kindje voorop de fiets, een kindje achter op de fiets en 2 kindjes erachter in de fietskar. En dan ook nog 2 kinderen die zelf mee fietsen!

Het is een hele onderneming! In de winter zelfs een hele happening!

Misschien komt dat ook omdat ik de fietskar rustig afkoppel van de fiets als ik ergens naar binnen moet. Toen Thomas nog naar de kleuterschool ging, moest ik de fietskar wel mee naar binnen nemen. Hij bleef dan op de gang staan, terwijl ik Thomas in de klas bracht. De kinderen vonden dit prima omdat er genoeg te zien was! Nu Thomas ouder is en zelf de school in kan gaan, hoef ik dat niet meer te doen. Over twee maanden is Roan 4, en zal ik hier even weer mijn weg in moeten vinden.

Ook ga ik rustig boodschappen doen met de fietskar! Handig dat ik dan mijn boodschappen er achter in kan leggen! Iets minder handig is dat de fietskar breed is en ik niet overal tussendoor pas… Of dat het voorwiel aan een stang zit… (Sorry van uw enkels! Ik zal voortaan even beter uitkijken!)

 

Safety First

Een fietskar heeft echt wel zo zijn voordelen denk ik.

Zo zitten de kinderen lekker droog, beschut en is het in de winter niet zo koud. Als het buiten echt koud is, dan krijgen ze een lekker denkentje over zich heen. Maar omdat de meeste kinderen deze al snel weg schoppen, leg ik er een kruik bij in. Zo blijft de hele fietskar lekker warm. Let er wel op dat kinderen niet aan de kruik kunnen komen, en dat de kruik niet gevaarlijk kan gaan rollen waardoor de kinderen zich alsnog kunnen bezeren!

In de zomer blijft de kar lekker open en waait de wind er lekker door om voor een beetje verfrissing te zorgen.

Ik vind het ook een voordeel dat de kinderen het echt gezellig vinden. Ik vang altijd leuke gesprekken op!

Let ook nu weer op dat de kinderen veilig vervoerd worden. In een goed zitje, waar ze ook in vast kunnen. Ik heb nu 2 babyschalen in de fietskar, maar peuters kunnen hier ook nog prima in vast zitten. Er zijn ook babyschalen die alleen geschikt zijn voor de kleinsten en zelfs speciale hangmatjes. Meestal mogen baby’s vanaf een week of 6 in de fietskar. Let hier bij de aanschaf van een fietskar ook goed op.

En qua gevaar op de weg? Sommige fietskarren hebben er een vlag aan. Deze gebruik ik niet. Ik zorg dat ik in het donker goed verlicht ben, en bij twijfel steek ik niet over.Ja, daardoor moeten sommige mensen wel wat langer wachten als ze achter mij staan… Safety first!

Voor de rest moet je gewoon zorgen dat altijd alles in orde is. De banden goed opgepompt en alles goed vast. Een fietskar is dan absoluut een fijn en veilig vervoersmiddel! Ik kan het aanraden!

Ik ben wel benieuwd naar jullie ideeën over de fietskar. En of ik eventuele bezwaren heb kunnen weg nemen. Of hoe jullie de kinderen het liefste vervoeren!

Laten jullie dit in een reactie achter? 

 

handtekening Roelfien 2

 

 

Roelfien

Ik ben Roelfien, 34 jaar. Ik ben 12 jaar samen met Ton, waarvan 7 jaar getrouwd. We hebben 2 zoons, Thomas van 8 en Roan van 4 jaar. Ik denk, lees en schrijf graag. En ik doe geregeld een poging om creatief en verantwoord bezig te zijn. Ik werk sinds 6 jaar als gastouder thuis en beleef heel wat met zo veel kinderen over de vloer. En ik ben er trots op dat ik hier iedere maand een stukje over mag schrijven voor Mamatothemax!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!