Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Feiten en fabels over de zwangerschap: cafeïne


27 november 2018


cafeïne tijdens de zwangerschap
<

Als je zwanger bent, let je extra op je voeding. Je mag immers niet alles zomaar eten omdat dat schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje. Maar hoe zit het eigenlijk met cafeïne? Mag je gewoon blijven koffie drinken of kun je er beter mee stoppen? En kun je beter helemaal geen energiedrankjes meer drinken of kan ééntje per dag geen kwaad? We zochten het voor je uit.

Lees ook:
4 workouts die je met je kleintje kunt doen

Feit is dat als je tijdens je zwangerschap meer dan 300 mg cafeïne per dag binnenkrijgt, je meer kans hebt dat je kindje niet goed groeit, te vroeg geboren wordt of een laag geboortegewicht heeft. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook het risico op en miskraam neemt toe als je tijdens je zwangerschap dagelijks zulke grote hoeveelheden cafeïne nuttigt.

Overgewicht bij kinderen

Ook de kans op overgewicht bij je kind neemt toe als je tijdens je zwangerschap cafeïne gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 51.000 vrouwen en hun kinderen.nDe onderzoekers volgden de vrouwen vanaf dat ze 22 weken zwanger waren totdat hun kind 8 jaar was. Ze noteerden hoeveel cafeïne de moeders binnekregen via koffie, zwarte thee, frisdrank, energiedrankjes, chocolade, chocolademelk, broodbeleg, toetjes, cakes en snoep.

cafeïne tijdens de zwangerschap chocolade

Uit het onderzoek blijkt ook dat je kind 15 procent meer risico loopt om op jonge leeftijd overgewicht te krijgen als je tijdens je zwangerschap dagelijks 50 tot 199 mg cafeïne binnenkrijgt. Gebruik je 200 tot 299 mg cafeïne per dag, dan heeft je kind 30 procent meer risico op overgewicht.

Cafeïne vermijden?

Bij vrouwen die tijdens hun zwangerschap meer dan 300 mg cafeïne per dag binnenkregen, zagen de onderzoekers meer dan een pond overgewicht bij hun 8-jarige kinderen. Voor een volwassene is dat misschien niet veel, maar voor kinderen is dat aanzienlijk.

Overigens kwam de hoge dosis cafeïne die vrouwen tijdens hun zwangerschap binnenkregen vooral uit snoep en suikerhoudende drankjes. Het kan dus ook aan de suiker liggen dat deze kinderen in gewicht toenamen. Toch adviseren de onderzoekers om cafeïne tijdens je zwangerschap helemaal te vermijden.

Waar zit cafeïne in?

Cafeïne komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen en dranken, zoals:

  • thee
  • koffie
  • chocola

Het is ook toegevoegd aan:

  • energiedrankjes
  • sommige frisdranken, zoals cola
  • sommige soorten kauwgom
  • sommigesnoepjes
  • sommige zelfzorgmiddelen

Hoeveel cafeïne zit erin?

Dit is de hoeveelheid cafeïne in voedingsmiddelen en dranken:

  • 1 kopje filterkoffie (125 ml): meestal 85 mg, maar sommige koffiemerken bevatten meer dan 150 mg cafeïne per portie.
  • 1 kopje decafé (180 ml): 3 mg
  • 1 mok zwarte of groene thee (250 ml): meestal minder dan 50 mg, maar het kan ook 75 mg zijn.
  • 1 beker chocolademelk (180 ml) 4 mg
  • 1 glas cola of ice tea (250 ml): 40 mg
  • 1 blikje energiedrank (250 ml): 80 mg. Grotere blikjes kunnen tot 160 mg cafeïne bevatten.
  • 1 blikje energie shot (60 ml): 80 mg
  • 1 reep pure chocolade (100 g): 40 mg
  • 1 reep melkchocolade (100 g): 20 mg

Wat betekent dit voor jou?

Wil je dat het risico op overgewicht bij je kind zo klein mogelijk houden, dan zorg je dat je tijdens je zwangerschap helemaal geen cafeïne binnenkrijgt. In plaats van zwarte en groene thee kun je kruidenthee en water drinken en in plaats van koffie bijvoorbeeld chicorei. Om de kans op overgewicht bij je kindje te verkleinen, laat je tijdens je zwangerschap ook frisdrank, energiedrankjes, snoep, chocola en chocolademelk helemaal weg. Net als chocoladepasta, chocolacake en toetjes met chocola.

cafeïne tijdens de zwangerschap frisdrank

Mocht je ontzettend zin hebben in koffie, kies dan voor decafé. En kun je niet van chocola afblijven, neem dan melkchocola in plaats van puur. Streef naar maximaal 50 mg cafeïne per dag en blijf in ieder geval onder de richtlijn van 200 mg cafeïne per dag. Is het een keer wat meer, dan hoef je je trouwens geen zorgen te maken. Maar pak je gezonde gewoonte de volgende dag wél weer op.

Let wat chocola betreft op de hoeveelheden die je naar binnen werkt. De suiker in chocola heeft namelijk ook invloed op jouw gewicht en dat van je kindje. Het beste kun je chocola nemen die gezoet is met stevia. Geniet hier ook met mate van.

Neem jij nog cafeïne tijdens je zwangerschap of stop je er helemaal mee? Deel het hieronder in de reacties!

Bronnen: WebMD, WHO
Wil je meer lezen van Annemiek? Kijk dan even op de website van Floraa.nl

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Reactie op “
Feiten en fabels over de zwangerschap: cafeïne

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!