FEIT OF FABEL: je moet ‘voor twee’ eten tijdens je zwangerschap
Schep je sinds je zwangerschap twee keer zoveel op tijdens het avondeten? Als je zwanger bent, eet je inderdaad voor twee. Betekent dat ook dat je twee volwassen porties moet nemen? Met andere woorden: is ‘voor twee eten’ tijdens je zwangerschap een feit of een fabel?
Lees ook:
De Rapley-methode: je baby zijn eerste vaste voedsel
Aantal calorieën per dag
Een volwassen vrouw die niet zwanger is, heeft gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig. Als je tijdens je zwangerschap letterlijk voor twee gaat eten, dan zou je dagelijks zo’n 4.000 calorieën binnenkrijgen. Wel een beetje veel hè? Inderdaad. Als je voor je zwangerschap een normaal gewicht had, dan heb je als je zwanger bent slechts 300 calorieën extra nodig per dag om je baby te laten groeien.
Je kunt dus iedere dag best een extra schaaltje yoghurt met bessen en noten of een smoothie nemen. Deze tussendoortjes bevatten ongeveer 300 calorieën en hiermee blijf je prima op gewicht. Je smoothie mag zelfs bestaan uit banaan, amandelmelk en cacaopoeder (zolang je je aan maximaal 6 theelepels cacao per dag houdt) Lekker!
Maar twee keer zoveel opscheppen tijdens je maaltijden is dus niet nodig. Integendeel. Overeten is juist verre van gezond voor jou en je kindje.
Overgewicht
Eet je meer dan 300 extra calorieën per dag, dan bestaat de kans dat je aankomt. En dat heeft vervelende gevolgen. Zwangerschapskilo’s zijn er namelijk behoorlijk moeilijk af te krijgen na je bevalling.
Met elke zwangerschap schijnt het moeilijker te worden om die extra pondjes of kilo’s te verliezen (op deze website lees je hoe een koolhydraatarm dieet je hierbij kan helpen). Bovendien kan niet alleen jij, maar ook je kindje te zwaar worden als je tijdens je zwangerschap te veel eet en aankomt.
Van overeten en aankomen kun je zelfs een hoge bloeddruk en diabetes krijgen. Alle reden dus om het tijdens je zwangerschap rustig aan te doen met eten. Toch zijn er ook een paar dingen waar je tijdens je zwangerschap juist op moet letten als het gaat om eten. Het is namelijk belangrijk om zowel gezond als veilig te eten.
Gezond eten
Gezond eten betekent veel verse groenten en fruit, vers vlees en verse vis, gezonde vetten en noten, zaden en pitten. Als je melk goed verdraagt, kan dit ook een gezonde keuze zijn.
Door gezond te eten, krijgen jij en je kindje de voedingstoffen binnen die jullie nodig hebben voor een goede gezondheid. Bovendien helpen gezonde voedingstoffen (zoals eiwitten, vitamines en mineralen) je kindje bij het ontwikkelen van zijn lijfje.
Veilig voedsel
Waar je tijdens je zwangerschap ook op moet letten, is dat het voedsel dat je eet veilig is voor jou en je kindje. Tijdens je zwangerschap ben je namelijk vatbaarder voor virussen en bacteriën. Daarom is het belangrijk om vlees en vis goed gaar te bakken, groenten en fruit grondig schoon te maken en geen rauwe melkproducten te eten.
Ook kun je het beste vis met een hoog kwikgehalte laten staan, want daar is je groeiende kindje erg gevoelig voor. Vis die veel kwik bevat zijn onder andere tonijn en koningsmakreel. Lees hier wat je nog meer niet mag eten als je zwanger bent.
Wat eet jij wel en niet tijdens je zwangerschap? Deel het hieronder in de reacties!
Stay connected