Ons favoriete gezonde tussendoortje
Iedere koffietent, supermarkt of eetgelegenheid verkoopt het. Je kan het ‘gewoon’ koud eten of warm uit de toaster mét boter. In Nederland is het een hype, in Australië al jaren bijna een eerste levensbehoefte. Weet jij waar ik het over heb?
Bananenbrood is hip én lekker. Al moest ik zelf wel even wennen aan de smaak. Ik had in Nederland al eens een bananenbrood gebakken, maar was niet meteen verkocht. Het smaakte mij iets te veel naar banaan ;). In Australië kom je het dus overal tegen. Het staat op de ontbijtkaart van bijna ieder cafeetje. En het wordt vaak aan de kinderen meegegeven als ochtend tussendoortje (morning tea) op school.
‘Vind maar eens een tussendoortje waar amper suiker in zit’
Een tijdje geleden ben ik, na het kijken van That Sugar Film (echt een aanrader), gaan letten op onze suiker inname. Wat een eye opener! Het is niet mijn bedoeling om suikervrij te gaan eten en drinken, maar minderen is zeker niet verkeerd. Dat blijkt een grote uitdaging. Vind bijvoorbeeld eens een tussendoortje voor de kids waar amper suiker (hiermee bedoel ik de niet natuurlijke suikers) in zit. En dan heb ik het niet over fruit of een rijstewafel, die kennen we al.
Tijdens mijn zoektocht naar suikervrije tussendoortjes stuitte ik via pinterest op een paleo banenbrood recept. Wat is paleo vraag je je misschien af? Heel kort door de bocht: mensen die volgens paleo eten, eten geen granen, melkproducten, peulvruchten en suiker. Daarnaast vermijden ze producten met chemische toevoegingen. Ook dit vind ik persoonlijk een iets te grote opgave, maar ik sta overal voor open. Als het maar smakelijk is en niet te ingewikkeld.
‘Biologisch eten is hier zelfs bij de Aldi normaal’
Ik vind het trouwens opvallend hoe men in Australië bezig is met eten. Gluten vrij en lactose vrij is hier de normaalste zaak van de wereld. Op iedere menukaart staat bijvoorbeeld standaard vermeld wanneer iets gluten free (GF) is en de keuze is reuze. In de supermarkten vind je speciale secties met gluten vrij voedsel, zoals pasta’s. Er zijn zat tentjes waar groene smoothie op de kaart staan. En organic oftewel biologisch eten is hier zelfs bij de Aldi normaal. Maar ook op gebied van goji bessen, chia zaden, quinoa etc. (het zogenaamde superfood) is er veel te koop. In Nederland is mij dit nooit zo opgevallen, maar misschien is het in Amsterdam wel vergelijkbaar.
‘Inmiddels ben ik een diehard bananenbrood bakker’
Inmiddels ben ik een diehard bananenbrood bakker en mijn kids en hubbie zijn dankbare klanten. Liam staat letterlijk te springen als ik hem vertel dat ik er weer een ga bakken. En het ruikt zó lekker als ´ie in de oven staat. Het is echt moeilijk om de cake fatsoenlijk te laten afkoelen voordat we hem aansnijden. Ik heb diverse recepten geprobeerd (met dadels, pecannoten etc), maar de paleo variant is de favoriet van Liam en Mila. En ik deel dit suiker- en glutenvrije recept graag met jou. Ben je er klaar voor?
Paleo Bananenbrood (suiker- en glutenvrij)
Wat heb je nodig?
- 250 gram rijpe bananen, geprakt of gepureerd
- 2,5 eetlepel (50 gram) honing
- 2 theelepels (10 ml) vanille extract
- 3,5 eetlepels (50 gram) boter of kokosolie, gesmolten
- 60 gram ongezoete appelmoes
- 4 eieren
- 55 gram kokosmeel
- 50 gram amandelmeel
- 3/4 theelepel zuiveringszout of bicarbonaat
Klaar? Bakken maar!
- Verwarm de oven voor op 170C
- Vet een cakevorm in (canola spray is een uitkomst) of bekleed hem met bakpapier
- Prak de bananen fijn in een kom en voeg de honing, vanille extract, gesmolten boter/kokosnotenolie, appelmoes en eieren toe.
- Voeg het amandelmeel, kokosmeel en zuiveringszout toe en roer het geheel zo’n 2 minuten goed door. Je zult zien dat het beslag er eerst heel nat uitziet, maar het kokosmeel neemt het vocht snel op.
- Doe het beslag in de cakevorm en bak je bananenbrood in 40 tot 60 minuten gaar. De tijd is uiteraard afhankelijk van je oven. Het bananenbrood is goed als je een sateprikkertje in het midden prikt en die er schoon uitkomt.
(Bron: Southerninlaw.com)
Dit bananenbrood zit tegenwoordig wekelijks in Liams trommeltje voor morning tea op school. Wat een intergratie! 🙂 Hij vindt het heerlijk en dit zelfgebakken tussendoortje zonder suiker is een stuk gezonder dan al die voorverpakte fruitrepen of andere koekjes. Dit in combinatie met een bakje vers fruit en Liam smult van zijn morning tea.
Tot slot nog een gratis tip mijnerzijds. Bananenbrood kan je het beste bewaren in een trommeltje in de koelkast. Zo blijft het wel een week goed. En het is ook heel geschikt om in te vriezen. Bij ons geen tijd om in te vriezen, voor ik in de gaten heb is de hele cake op en kan ik weer aan het bakken.
Ga jij dit recept uitproberen? Laat me dan even weten of je het lekker vond! En ik ben heel benieuwd of jullie inspiratie hebben voor (zelf te maken) suikervrije tussendoortjes voor kinderen.
See ya!
Stay connected