Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Eindelijk is ie eruit: de Implanon


12 juli 2017


inplannen weg ermee anticonceptiemiddel hormonen anticonceptie na de zwangerschap MAMA to the max
G

Gisteren was het gelukkig zover. Ik had in de middag een afspraak bij de huisarts om mijn anticonceptiemiddel ‘de Implanon’, die ik in maart liet plaatsen, te verwijderen. Wat was ik blij, ik had geen dag langer meer willen wachten! Op vakantie was het echt aftellen geblazen. Hoe kan het nou dat ik eerder dit jaar zo lyrisch was over deze anticonceptie en ik dit nare ding nu zo snel mogelijk verwijderd wilde hebben? Ik vertelde het al kort in de update over het afvallen; ik kwam onder andere gigantisch aan in kilo’s. Vandaag vertel ik alles over hormonen en het effect dat het anticonceptiemiddel Implanon heeft. Ook ben ik erg benieuwd welk anticonceptiemiddel jij aanraadt. Alle advies is welkom!

inplannen weg ermee anticonceptiemiddel hormonen anticonceptie na de zwangerschap MAMA to the max

Implanon is een anticonceptiemiddel waarbij er een klein staafje onder de huid wordt ingebracht. Het prettige aan deze methode is dat je tot 3 jaar beschermd bent tegen zwangerschap. Voor veel vrouwen is dit een prettige oplossing, omdat er geen omkijken meer is naar het slikken van de pil.

Toch kleven er (net zoals bij elk ander anticonceptiemiddel) bepaalde nadelen aan deze methode. De meest bekende is een gewichtstoename. Dat heeft te maken met veranderingen in je hormoonhuishouding.

Hoe werkt Implanon?

Onder plaatselijke verdoving wordt er een klein buisje van 4 cm in de bovenarm ingebracht. Dit kan bij een getrainde huisarts, gynaecoloog, verloskundige of speciaal getrainde expert. Het buisje is vaak onzichtbaar en is voelbaar als je met de vinger over de huid wrijft.

Net zoals de pil, zorgt Implanon ervoor dat er geen eitje vrijkomt tijdens de menstruatiecyclus. Daarnaast zorgt het ervoor dat zaadcellen minder goed bij de baarmoederhals kunnen komen.

Om dit te bereiken, laat het Implanonbuisje dagelijks een kleine hoeveelheid van het etonogestrel hormoon in het lichaam los. Etonogestrel is een hormoon dat je lichaam op verschillende manieren kan beïnvloeden.

Je hormonen

Veel vrouwen vinden hormonen maar een lastig onderwerp. Het zijn mysterieuze stofjes die je lichaam op allerlei manieren beïnvloeden. Daarom is het hoogste tijd om in makkelijk te begrijpen taal uit te leggen wat hormonen precies doen.

Hormonen zijn kleine stofjes die processen in je lichaam starten of stoppen.

Voorbeeld: Je eet een bord pasta. Vrijwel direct na de eerste hap maak je extra insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de bloedbaan worden gehaald en vervolgens worden opgeslagen in je lever en spiercellen. Als die vol zitten, wordt de rest opgeslagen als lichaamsvet. Daarna is het insulinehormoon grotendeels ‘klaar’ met zijn taak en daalt de hoeveelheid insuline in het lichaam.

Hormonen zijn multitaskers

Een hormoon heeft meer dan één taak. Insuline doet bijvoorbeeld meer dan alleen voedingsstoffen opslaan. Het hormoon is betrokken bij de functie van het brein, de regulatie van natriumafscheiding en nog een hoop andere taken.

Op dezelfde manier dat insuline meerdere taken heeft, doen de hormonen uit Implanon ook meerdere dingen in het lichaam. Het is natuurlijk de bedoeling dat Implanon je beschermt tegen zwangerschap, maar als de hormonen eenmaal door je lichaam stromen doen ze ook andere dingen. Sommige daarvan zijn ongewenst en ervaar je als bijwerking.

Bekende bijwerkingen van Implanon zijn:

 • Hoofdpijn
 • Acné
 • Infecties van de vagina of rondom de implantaat
 • Gewichtstoename
 • Gevoelige borsten

(Daarnaast zijn er andere bijwerkingen die je leest op de bijsluiter).

Ik ben onderzoek gaan doen en in contact gekomen met de deskundigen van PuurFiguur.nl. Zij vertelden mij dat gewichtstoename vaak voorkomt bij gebruik van de Implanon. Dat komt doordat de Implanon andere hormonen kan beïnvloeden, waardoor je bijvoorbeeld een grotere eetlust krijgt of meer moeite hebt met afvallen.

Elk lichaam is uniek

Niet iedereen reageert hetzelfde op Implanon. Sommige vrouwen hebben nergens last van, terwijl andere vrouwen, zoals ik, juist veel bijwerkingen ervaren. Toen ik het vermoeden had dat de Implanon bij mij voor vervelende bijwerkingen zorgt, heb ik contact opgenomen met de huisarts.

Voor mij is het gebruik van Implanon enorm tegengevallen. Ik kwam maar liefst 7 kilo aan ten opzichte van mijn gewicht NA de bevalling. Ik was er zo trots op dat ik niet al te veel was aangekomen zoals de eerste keer. Helaas is dara nu weinig van over. Zonder het in de gaten te hebben, ben ik in 5 maanden tijd dus 7 kilo aangekomen. Ik merk aan mijn dieet dat ik niet afval zoals het zou moeten. Het gaat traag, heel traag voor mijn doen. Normaal als ik even lijn (twee weken), ben ik zo een aantal kilo’s kwijt. Dat is nu helemaal niet het geval. Daarnaast heb ik ook die enorme eetlust. Ik heb de hele dag honger. Echt niet fijn! En de laatste nare bijwerking is dat ik weer een veel mindere behoefte heb aan intimiteit. Dat is niet fijn voor mij maar ook niet voor JP. Ik had dat ook met de pil en herken het gevoel dus ook heel goed.

Eindelijk eruit

Gisteren was het zover; ik had om 15.30 uur een afspraak bij de huisarts. Het eruit halen deed absoluut geen pijn, zoals sommigen wel beweren. Ik werd verdoofd en alleen dit prikje voelde als een speldenprik. Verder heb ik echt eerlijk waar niets gevoeld. Binnen een kleine tien minuutjes was het gepiept. En dit was het resultaat:

implanon eruit anticonceptie staafje hormonen zwangerschap

Nou, dat rotding is eruit, gelukkig. En nu? Ik heb gisteren maar weer eens voor de twintigste keer alle opties besproken met de huisarts, maar ik ben er gewoon niet uit. Persoonlijk vind ik JP te jong om er al een knipje in te leggen (jaja, het kan weer teruggedraaid worden, maar van vrienden weet ik dat dat niet zo makkelijk gaat als dat we denken). De pil en de spiraal komen definitief niet meer aan bod. Ik kreeg van sommigen de tip om te gaan voor de koperspiraal of de nuva-ring… we zullen zien.

Heel benieuwd naar jullie tips hieromtrent! Dankjewel alvast voor de reacties!

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

36 Reacties op “
Eindelijk is ie eruit: de Implanon

 1. Ik herken je klachten rondom de implanon, ik had precies hetzelfde met de pil. Heb hem in totaal zo’n 6 jaar geslikt. Tijdens mijn zwangerschap had ik al besloten écht niet terug te gaan naar de pil, en iets met zo min mogelijk hormonen te kiezen. Heb toen een spiraaltje laten plaatsen maar die er na 3 maanden alweee uit laten halen i.v.m. complicaties.
  Ben nu al zo’n 5 maanden aan de nuvaring en ben echt supertevreden. Ik heb weer zin in intimiteit(wat ik totaal niet had tijdens gebruik van de pil), ik blijf op gewicht, heb geen last misselijk e.d. Echt een uitkomst dit ding!!
  Het enigste waar ik last van heb, is wat hoofdpijn af en toe. Voorheen had ik nóóit hoofdpijn. Sinds ik de nuvaring gebruik een enkele keer, maar of dit daaraan te wijten is is natuurlijk nooit zeker.
  Natuurlijk, iedere vrouw is anders.. maar ik raad je aan de nuvaring te proberen.

 2. Ja lastig he, ik heb twee keer een spiraal gehad, maar de tweede keer raakte ik zwanger met mirena! Nu na mijn derde zoon wil ik ook geen anticonceptie meer. Maar drie kids vinden wij helemaal goed, dus we zijn ook nog zoekende…

 3. Helemaal waar! Ook ik (19) ben gestopt door de vele bijwerkingen. Had veel hoofdpijn was heel veel moe en had helemaal geen zin meer in intimiteit. Nadat ik ben gestopt (nu ongeveer 5 maanden) voel ik me weer als een vis in het water. En niets is fijner als je gewoon weer kan genieten om samen met je liefde in het weekend met een hapje en een drankje op de bank te kunnen zitten zonder dat je dan meteen geprikkeld bent.

 4. Heel herkenbaar… Ik ben super gevoelig voor hor(ror)monen.. Ik had een mirenaspiraal en het afvallen ging ook super traag… Ik heb nu helemaal niks meer en er komt ook niks in op of aan ha ha…
  Gewoon mezelf voelen dat is een bevrijding!

 5. Heel herkenbaar! Ik zelf gebruik geen anticonceptie meer en ik kan niet anders zeggen dan dat ik dat jaren eerder had moeten doen! Heerlijk zo zonder hormonen, ik voel me een totaal ander mens! Ook ik heb jaren gezocht naar een alternatief voor de pil, een spiraaltje of de implanon. Helaas niet gevonden maar ik hoor sinds kort goede verhalen over de Lady-Comp. Schijnt niet goedkoop te zijn maar wel goed te werken..op Google vind je er van alles over en The Green Happiness heeft er een artikel over geschreven. Ik heb het zelf nooit geprobeerd omdat mijn vriend zich heeft laten steriliseren..ik kan je helaas dus niet vertellen of het wat is.
  Maar wellicht is het iets voor jou..succes met je zoektocht!

 6. Dit probleem is zo herkenbaar.. Ik kan gewoon echt niet tegen hormonen die met de pil of iets meekomen. Ik overweeg nu een koperspiraal, hoewel ik daar dus ook veel verhalen over heb gehoord.. Ik weet het ook even niet meer, dus ik ben heel benieuwd naar jouw uiteindelijke keuze!

 7. O wat naar zeg. Ik wou helemaal geen hormonen meer aangezien ik met elke anticonceptiepil en pleister slechte ervaringen had. Een jaar na de geboorte van ons 2e kindje koos ik voor de koperspiraal..mijn zus heeft hem ook en die was heel tevreden. Maar man o man wat ben ik daar ziek van geworden. Niet ziek door de spiraal zelf maar ziek door de ineens ontzettend heftige menstruaties. Na een bezoekje bij de HA dacht ik mijn lichaam moet miss even wennen, dit heb ik 8 maand zo vol gehouden totdat ik mij zo slecht voelde, mijn bloedwaardes zo laag waren, dat als die nog maar een beetje omlaag zouden ik een bloedtransfusie zou moeten krijgen. Ik heb hem toen gelijk laten weghalen. Het heeft 3 maand geduurd inclusies medicijnen voordat ik kon zeggen dat ik wat was opgeknapt en mijn weer beter waren. Nu pas na een jaar voel ik me weer de oude ik. Wij gebruiken nu maar condooms..anders weet ik het ook niet.. maargoed dit was mijn ervaring, zoals je zelf al zei; elk lichaam is anders

 8. Oooh, ellendig hé.. Herken het heel goed. Wij hebben een zoontje gekregen ondanks juist pilgebruik. Ik heb 2 verschillende pillen gehad en van beide kreeg ik migraine. Dus dat word het sowieso niet meer, ik heb er geen vertrouwen meer in. Hoewel we natuurlijk dolblij zijn met ons zoontje ben ik toch bang dat het weer gebeurd. Toen heb ik een gesprek gehad met de gynaecoloog, die raadde een spiraaltje aan en de nuva ring kon ik beter niet doen zei ze. Na een half jaar een spiraaltje gehad te hebben heb ik hem laten verwijderen. Ik heb in dat halve jaar gigantisch veel pijn gehad want ik voelde hem zitten en bij bukken en dergelijke stak het enorm. Soms had ik zelfs uit het niets zo’n pijn dat ik niks meer kon. Dus: eruit met dat ding. De gynaecoloog zei eerst dat mijn lichaam er gewoon aan moest wennen, maar een half jaar wennen met zulke pijn vond ik toch echt lang genoeg. Toen moest ik wél opeens een nuva ring proberen, want dat was het he-le-maal voor mij. Tot nu toe nog niet gedaan. Van de implanon had ik ook veel negatieve verhalen gehoord dus daar wil ik ook niet aan beginnen. Ik voel me eigenlijk wel lekker zonder extra hormonen. Ik ben 20 en mijn vriend 23, dus het is wel lastig om iets te vinden wat goed bij ons past. We willen in de toekomst zeker nog meer kinderen als dat lukt. Tot nu toe gebruiken we condooms maar we zijn ons aan het verdiepen in de aanschaf van een lady comp 🙂 Misschien ook wat voor jou?

 9. Hoihoi,

  Ik heb ook al vanalles geprobeerd! De pil,prikpil,nuva-ring en die afgrijzelijke implanon. Nu heel tevreden met de Evra-pleisterpil. Werkt een beetje het zelfde als de nuva-ring. 1x in de week gebruiken/verwisselen maar in plaats van inbrengen, plak je deze op je huid, denk aan buik,been,billen,bovenarmen,rug. Zie bijsluiter waar niet. En dit werkt fantastisch.je kan er ook voor kiezen je stopweek door te plakken, dat doe ik bijvoorbeeld met vakantie oid.

  Mocht je meer informatie er over willen? Laat maar weten!

  Groetjes!

 10. Ah vervelend! Zelf heb ik een mirena gehad, maar dat werkte voor mij totaal niet. Ik kan ook niet tegen hormonen’ synthetische dan ;). Ik heb nu een paar maanden een koperspiraal en dit gaat heel erg goed. Geen heftigere menstruaties en geen hormonen. Dan maar elke maand ongesteld..

 11. Ben sinds gisteren weer begonnen met de pil na 10 jaar,2 jaar geleden bevallen en condooms gebruikt maar ben zo enorm zwaar ongesteld dat ik dit maar weer probeer, ook getwijfeld over de spiraal maar vind 5 jaar te lang.
  Nuva ring heb ik gehad toen ik begin 20 was maar dat vond ik helemaal niks, ring viel gewoon uit op de wc bij druk

  Succes met kiezen!

 12. en anders kan je altijd de condoom nog aanschaffen. ik ben zelf in mei gestopt met de pil. ik had de pil die zoveel in het nieuws in geweest. maar kreeg er stemmingswisselingen van. en nu 2 maand verder voel ik me super.

 13. Ik loop tegen hetzelfde aan. Ik heb momenteel de mirena en wil deze er heel graag uit. Ik vermoed namelijk ook dat de extra kilo’s die ik in de afgelopen 4 jaar aankwam een cadeau zijn van Mvr. Mirena. Zelf ben ik aan het kijken naar de ladycomp. Dit is een apparaatje waarbij je s ochtends je temperatuur moet meten en deze houd dan je hele cyclus bij. In Zweden/Denemarken is dit een van de bekendere anticonceptie…
  Nuvaring vond ik niet fijn, het voelde naar. Niet mijn ding. Pil maakte misselijk.
  Anyway, ik volg!

 14. Hier de prikpil, persoonlijk geen slechte ervaringen mee of klachten. Ja ben dikker geworden maar of dat van de prikpil komt of van het lekkere eten.. Haha. Ook het voordeel dat je na niet meer ongesteld word en je hem niet kan vergeten.

 15. Lastig he, ik wil geen hormonen in mijn lichaam, we willen nog kinderen dus knipje kan nog niet en condooms voelen niet leuk. Als je de ideale oplossing weet, deel het zeker!

 16. Hier meerdere slechte ervaringen met de pil, prikpil, spiraaltje en nuvaring.
  Inmiddels een jaar zonder extra hormonen en ik voel me beter dan ooit!

 17. Ik ben al een aantal jaar nu in gevecht met mijn anticonceptie! Wil nog even geen kindjes en ben een tijd helemaal met alles gestopt voelde me toen zoveel beter! Maar sinds een jaar heb ik een vaste vriend dus toch maar weer op zoek gegaan. Mijn huisarts zei zelf gelukkig al dat ze implanon niet wou plaatsen omdat ze die alleen maar weer eruit moest halen telkens dus als ik jou verhaal lees had zij wel gelijk ! Koperspiraal verergert menstruatie en de pijn en daar heb ik al heel erg last van. Ik ben zelf weer begonnen met stederil (de pil). ik heb 4 verschillende pillen gebruikt en van deze heb ik de minste bijwerkingen.

 18. Herkenbare issues. Ik ben zelf 24. 5 jaar lang gebruik gemaakt van de prikpil. Een heerlijk gevoel was dat zeg. Maar het kan na het stoppen van de prikpil 3 jaar duren voordat je vruchtbaar bent. Dus besloten om na 5 jaar prikpil over te stappen naar de gewone pil. Wat een drama! Van de ene pil naar de andere pil maar enorme depressies En paniekaanvallen rijker waar ik maar geen vinger op kon leggen. Die verdomde pil aan de kant gegooid en na 3 weken was ik weer volledig mezelf. Helaas zijn de ervaringen met een spiraal ook niet geweldig dat ik echt met me handen in het haar zit. We kunnen mensen op de maan zetten maar een goed fijn middel voor mijn cyclus tot op heden nog niet gevonden (buiten de prikpil om dan maar dat is geen optie ivm kinderwens binnen een aantal jaar)

 19. Ik gebruik de NuvaRing en na allerlei andere dingen overwogen te hebben ben ik eigenlijk gewoon heel blij met deze anticonceptie!
  3 weken heb je hem in en dan een stopweek.
  Maar die Kun je ook overslaan en je kunt ook heel makkelijk van moment wisselen om hem er uit te halen.
  Ik ervaar er geen bijwerkingen bij omdat de NuvaRing , in tegenstelling tot andere anticonceptie, wél alleen plaatselijk hormonen afgeeft en meer niet.
  Dit is mijn aanrader!

 20. Sensiplan, natuurlijke methode. Hoor ik veel enthousiaste verhalen over. Ik ben zelf ook aan het overwegen om over te stappen.

  • Ik heb de sensiplancursus gevolgd. Werkte voor mij super! Ik heb het twee jaar toegepast zonder zwanger te raken (ondanks een actief sexleven haha) en daarna de methode omgedraaid omdat we graag ouders wilden worden. Toen binnen één cyclus zwanger. Nu ik weer een normale cyclus heb na mijn zwangerschap en bv geven, kan ik de methode weer veilig gaan toepassen.

 21. Hier precies hetzelfde probleem hormonen nooit meer!!!! Koperspiraal ook geprobeerd geen succes (voor mij) heel erg veel last van heel veel bloedverlies, tot bloedarmoede toe.. en over de buikpijn nog niet te spreken.. Blijft een lastig punt..

 22. Ik heb ook een implanon. Door vele tussentijdse bloedingen besloten om hem er ook eerder uit te laten halen. Dit was een hels karwei. Niet door de pijn, maar ze waren hem kwijt in mijn arm, dus moesten flink vroeten en zoeken, resultaat lelijk litteken op mijn arm! Voor mij ook geen implanon meer, pil ook niet, daar werd ik zo eng van. Heb een jaar een spiraal gehad, maar na een jaar kwam deze er uit zichzelf uit. Nu gelukkig zwanger en heb dus nog even de tijd om na te denken over anticonceptie. Succes met je zoektocht! Liefs

 23. Oh Marjon, wat fijn dat hij er nu uit is! Zo naar dat je zulke bijwerkingen ervaarde. Ik ben een jaar of 5 geleden begonnen aan het hormoonbalans dieet van Ralph Moorman en eigenlijk nooit meer gestopt. Mijn zwangerschapskilo’s (27! Maarliefst) ben ik in 6 mnd kwijt geraakt. Echt een aanrader als je meer wilt weten over hormonen en de invloed van voeding op je hormonen. Wij zitten met hetzelfde probleem en gebruiken nu dus condooms. I know, niet echt geweldig, maar ik wil gewoon echt geen hormonen meer binnen krijgen en een goed alternatief weten we nog niet. Ben benieuwd wat jullie uiteindelijk besluiten te doen. Hier is een “knipje” toch echt wel iets om over na te denken.

 24. Wat vervelend dat je zo bent aangekomen. Niet om je af te schrikken maar ik ben van de Nuvaring heel erg aangekomen! Raad ik altijd af als mensen er naar vragen

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!