Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Eindelijk is ie eruit: de Implanon


12 juli 2017


inplannen weg ermee anticonceptiemiddel hormonen anticonceptie na de zwangerschap MAMA to the max
G

Gisteren was het gelukkig zover. Ik had in de middag een afspraak bij de huisarts om mijn anticonceptiemiddel ‘de Implanon’, die ik in maart liet plaatsen, te verwijderen. Wat was ik blij, ik had geen dag langer meer willen wachten! Op vakantie was het echt aftellen geblazen. Hoe kan het nou dat ik eerder dit jaar zo lyrisch was over deze anticonceptie en ik dit nare ding nu zo snel mogelijk verwijderd wilde hebben? Ik vertelde het al kort in de update over het afvallen; ik kwam onder andere gigantisch aan in kilo’s. Vandaag vertel ik alles over hormonen en het effect dat het anticonceptiemiddel Implanon heeft. Ook ben ik erg benieuwd welk anticonceptiemiddel jij aanraadt. Alle advies is welkom!

inplannen weg ermee anticonceptiemiddel hormonen anticonceptie na de zwangerschap MAMA to the max

Implanon is een anticonceptiemiddel waarbij er een klein staafje onder de huid wordt ingebracht. Het prettige aan deze methode is dat je tot 3 jaar beschermd bent tegen zwangerschap. Voor veel vrouwen is dit een prettige oplossing, omdat er geen omkijken meer is naar het slikken van de pil.

Toch kleven er (net zoals bij elk ander anticonceptiemiddel) bepaalde nadelen aan deze methode. De meest bekende is een gewichtstoename. Dat heeft te maken met veranderingen in je hormoonhuishouding.

Hoe werkt Implanon?

Onder plaatselijke verdoving wordt er een klein buisje van 4 cm in de bovenarm ingebracht. Dit kan bij een getrainde huisarts, gynaecoloog, verloskundige of speciaal getrainde expert. Het buisje is vaak onzichtbaar en is voelbaar als je met de vinger over de huid wrijft.

Net zoals de pil, zorgt Implanon ervoor dat er geen eitje vrijkomt tijdens de menstruatiecyclus. Daarnaast zorgt het ervoor dat zaadcellen minder goed bij de baarmoederhals kunnen komen.

Om dit te bereiken, laat het Implanonbuisje dagelijks een kleine hoeveelheid van het etonogestrel hormoon in het lichaam los. Etonogestrel is een hormoon dat je lichaam op verschillende manieren kan beïnvloeden.

Je hormonen

Veel vrouwen vinden hormonen maar een lastig onderwerp. Het zijn mysterieuze stofjes die je lichaam op allerlei manieren beïnvloeden. Daarom is het hoogste tijd om in makkelijk te begrijpen taal uit te leggen wat hormonen precies doen.

Hormonen zijn kleine stofjes die processen in je lichaam starten of stoppen.

Voorbeeld: Je eet een bord pasta. Vrijwel direct na de eerste hap maak je extra insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de bloedbaan worden gehaald en vervolgens worden opgeslagen in je lever en spiercellen. Als die vol zitten, wordt de rest opgeslagen als lichaamsvet. Daarna is het insulinehormoon grotendeels ‘klaar’ met zijn taak en daalt de hoeveelheid insuline in het lichaam.

Hormonen zijn multitaskers

Een hormoon heeft meer dan één taak. Insuline doet bijvoorbeeld meer dan alleen voedingsstoffen opslaan. Het hormoon is betrokken bij de functie van het brein, de regulatie van natriumafscheiding en nog een hoop andere taken.

Op dezelfde manier dat insuline meerdere taken heeft, doen de hormonen uit Implanon ook meerdere dingen in het lichaam. Het is natuurlijk de bedoeling dat Implanon je beschermt tegen zwangerschap, maar als de hormonen eenmaal door je lichaam stromen doen ze ook andere dingen. Sommige daarvan zijn ongewenst en ervaar je als bijwerking.

Bekende bijwerkingen van Implanon zijn:

 • Hoofdpijn
 • Acné
 • Infecties van de vagina of rondom de implantaat
 • Gewichtstoename
 • Gevoelige borsten

(Daarnaast zijn er andere bijwerkingen die je leest op de bijsluiter).

Ik ben onderzoek gaan doen en in contact gekomen met de deskundigen van PuurFiguur.nl. Zij vertelden mij dat gewichtstoename vaak voorkomt bij gebruik van de Implanon. Dat komt doordat de Implanon andere hormonen kan beïnvloeden, waardoor je bijvoorbeeld een grotere eetlust krijgt of meer moeite hebt met afvallen.

Elk lichaam is uniek

Niet iedereen reageert hetzelfde op Implanon. Sommige vrouwen hebben nergens last van, terwijl andere vrouwen, zoals ik, juist veel bijwerkingen ervaren. Toen ik het vermoeden had dat de Implanon bij mij voor vervelende bijwerkingen zorgt, heb ik contact opgenomen met de huisarts.

Voor mij is het gebruik van Implanon enorm tegengevallen. Ik kwam maar liefst 7 kilo aan ten opzichte van mijn gewicht NA de bevalling. Ik was er zo trots op dat ik niet al te veel was aangekomen zoals de eerste keer. Helaas is dara nu weinig van over. Zonder het in de gaten te hebben, ben ik in 5 maanden tijd dus 7 kilo aangekomen. Ik merk aan mijn dieet dat ik niet afval zoals het zou moeten. Het gaat traag, heel traag voor mijn doen. Normaal als ik even lijn (twee weken), ben ik zo een aantal kilo’s kwijt. Dat is nu helemaal niet het geval. Daarnaast heb ik ook die enorme eetlust. Ik heb de hele dag honger. Echt niet fijn! En de laatste nare bijwerking is dat ik weer een veel mindere behoefte heb aan intimiteit. Dat is niet fijn voor mij maar ook niet voor JP. Ik had dat ook met de pil en herken het gevoel dus ook heel goed.

Eindelijk eruit

Gisteren was het zover; ik had om 15.30 uur een afspraak bij de huisarts. Het eruit halen deed absoluut geen pijn, zoals sommigen wel beweren. Ik werd verdoofd en alleen dit prikje voelde als een speldenprik. Verder heb ik echt eerlijk waar niets gevoeld. Binnen een kleine tien minuutjes was het gepiept. En dit was het resultaat:

implanon eruit anticonceptie staafje hormonen zwangerschap

Nou, dat rotding is eruit, gelukkig. En nu? Ik heb gisteren maar weer eens voor de twintigste keer alle opties besproken met de huisarts, maar ik ben er gewoon niet uit. Persoonlijk vind ik JP te jong om er al een knipje in te leggen (jaja, het kan weer teruggedraaid worden, maar van vrienden weet ik dat dat niet zo makkelijk gaat als dat we denken). De pil en de spiraal komen definitief niet meer aan bod. Ik kreeg van sommigen de tip om te gaan voor de koperspiraal of de nuva-ring… we zullen zien.

Heel benieuwd naar jullie tips hieromtrent! Dankjewel alvast voor de reacties!

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

 

NEW Babycadeaus 336x280

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

36 Reacties op “
Eindelijk is ie eruit: de Implanon

 1. Hoi,

  Ik laat dit bericht achter voor mensen die ook ontzettende moeite hebben gehad met anticonceptie. Ik heb 2 verschillende pillen gehad en het implanon, nu inmiddels een koperspiraal en wat een opluchting.

  Het koperspiraal was eerst best wennen voor mijn lichaam maar zonder hormonen is het perfect. Ben weer gewoon normaal ongesteld alsin elke maand op tijd. Ervaar wel veel meer krampen maar dat valt te overzien tegenover dei verschikkingen van het implanon.

  Die heb ik nu een half jaar geleden laten verwijderen en inmiddels is mijn libido weer terug en ben ik 10 kilo afgevallen, zonder iets aan mijn dieet te veranderen.

  Hoop dat jullie er wat aan hebben.

 2. Hallo allemaal ik heb een vraag je ik heb deze week me inplanon eruit gehaald mijn vraag is hoelang duurt voor hormonen uit je lijf is

  • Ik ben ook erg benieuwd of iemand daadwerkelijk iets gemerkt heeft vanaf het moment dat het implanon verwijderd werd. Bij mij is het vorige week eindelijk verwijderd omdat het niet zijn gewenste effect had (na 4 maanden bezig te zijn geweest omdat de huisarts het waarschijnlijk niet goed gezet heeft, waardoor bij mij het implanon op de OK verwijderd moest worden(!!))

 3. Alsof ik het zelf heb geschreven. Ik heb vandaag om 15:30 mijn implanon met een beetje moeite er uit laten halen.
  10 kilo aangekomen in een jaar. Geen lust meer. Acne.
  3 maanden niet ongesteld, en dan 3 weken wel. Helemaal klaar mee.. pfoe wat ben ik blij dat die er uit is.

  Kijken of k nu weer kan afvallen

 4. Hoi goedemiddag,

  Mag ik vragen of je weer bent afgevallen. Bij mij gaat het staafje er morgen uit als de arts nav echo deze kan opsporen. Wat een onding. 8 kg aangekomen en twee littekens verder groetjes Everiena

 5. Heel vervelend! Het insuline verhaal klopt niet helemaal Marjon! Het enige wat insuline effectief doet is het omzetten van glucose en geen andere voedingsstoffen. Door het proces worden anderen processen getriggerd doordat door de omzetting atp gemaakt word. Enz enz. Ik denk dat jou lezers daar niet heel erg in thuis zijn!
  Veel succes met het vinden van het juiste product voor jouw lichaam! Groetjes sanne

 6. Oh verschrikkelijk zeg! Na 4 jaar het slikken van de pil heb ik besloten hiermee te stoppen ik voelde met rot en kwam 15 kg aan. Toen ook alles met de huisarts besproken en ze vertelde me een condoom is toch het beste voor jou omdat je zo vervelend reageert op die extra hormonen. Nou ik zal je zeggen ik voel me helemaal top! Ja tuurlijk een condoom is niet alles maar voor dat ik ooit zwanger wil worden houden we het lekker hierbij! Daarna zien we wel weer. Het lijkt me namelijk niet goed om steeds van hormonen te veranderen. Ik hoop echt dat je eruit komt xxx
  Charel onlangs geplaatst…Scala Europe afslankleggingMy Profile

 7. Ben heel benieuwd ook naar de reacties en wat je uiteindelijk beslist welke anticonceptie. Ik heb vandaag mijn spiraal laten verwijderen, en wil het liefst gewoon geen hormonen meer in mijn lichaam.

 8. Je dilemma is herkenbaar. Ik had exact hetzelfde en heb uiteindelijk besloten om geen hormonen icm anticonceptie te willen. Heb gekozen voor de koper spiraal en ben daar enorm blij mee! Inbrengen is prima te doen, ik voel niks en merk ook echt dat ik ‘hormoon vrij’ ben. Just me and my body. Als je meer wilt weten over mijn ervaringen , mail me gerust

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!