Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Eindelijk erkenning voor ouders met doodgeboren kindje


3 februari 2019


Registratie doodgeboren kindje
<

Tot vandaag was het niet mogelijk om een doodgeboren kindje officieel aan te mogen geven bij de burgerlijke stand. Dat betekent dat er eindelijk erkenning is voor ouders waarvan hun kindje dood ter wereld is gekomen.

Verdriet

Tot groot verdriet van ouders was het niet toegestaan je kindje aan te geven bij de burgerlijke stand. Formeel gezien bestond het doodgeboren kindje niet. Daar is sinds vandaag verandering ingekomen. En dat betekent dat er eindelijk erkenning is voor ouders die leven met dit grote verdriet.

Wetswijziging

Ongeacht de duur van de zwangerschap kunnen alle doodgeboren kinderen worden aangegeven. Dit dankzij de wetswijziging van de Basisregistratie Personen. Dat betekent ook dat een miskraam in de eerste vier maanden kan worden geregistreerd. Volgens het kabinet is de verwachting dat er jaarlijks 550 ouders de geboorte van hun doodgeboren kindje zullen aangeven. In 2016 stierven er volgens cijfers ruim 800 baby’s na een zwangerschap van 22 weken of langer. Daarmee zegt het kenniscentrum voor babysterfte Stille Levens de schattig van het kabinet laag te vinden.

Emotioneel ding

Een woordvoerder van Stille Levens legt uit dat er een documentatie nodig is om een miskraam in de eerste vier maanden te laten registreren. Een verklaring van een arts of verloskundige moet voldoende zijn. Het is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om dat te bepalen.

Volgens Stille Levens vinden ouders van doodgeborenen het heel erg fijn dat ze alsnog kinderen kunnen laten registreren. “Het is een emotioneel ding. Dat zagen we toen de petitie online kwam. Het is ongekend dat een petitie in een week tijd 80.000 steunbetuigingen krijgt en nog bijzonder dat het tot wetswijziging leidt.”

Bron: nu.nl
300 x 600 IMU Half Page Ad

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

4 Reacties op “
Eindelijk erkenning voor ouders met doodgeboren kindje

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!