Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

7x Waarom een eigen bedrijf én moeder zijn de perfecte combinatie is


5 februari 2016


<

Mijn oudste zoon Jippe was bijna 1 jaar oud toen ik de beslissing heb genomen om mijn baan op te zeggen en volledig voor mijn grote passie fotograferen te gaan. De combinatie van een vaste baan, een eigen bedrijf en een gezin werkte niet. Avonden en soms nachten doorwerken, geen aandacht voor Jippe, en een man die ik alleen nog in bed zag (en geloof me, dan werd er echt alleen geslapen, voor de rest had ik geen energie meer…..). Na heel lang wikken en wegen, voor- en tegenlijstjes maken en overleggen met familie en vrienden, heb ik de knoop doorgehakt. Bijna twee jaar later heb ik nog geen moment spijt gehad van de beslissing om mijn vaste baan op te zeggen. Het is heerlijk om iedere dag bezig te zijn met datgene waar je hart ligt en waar je ontzettend gelukkig van wordt! Natuurlijk zijn er ook momenten dat ik nog wel eens met weemoed terugdenk aan de tijd bij mijn werkgever, zeker als het saldo op mijn bankrekening aan het einde van de maand niet aangevuld wordt. Ik ben echter meer van het glas halfvol en ben er achter gekomen dat het hebben van een eigen bedrijf en moeder zijn heel veel voordelen heeft!

 

gonda moeder fotografe

1. Heel wat minder ochtend- en filestress

Ik ben geen ochtendmens, en mijn man is dat evenmin. Je kunt eigenlijk beter zeggen dat we ’s ochtends strontchagrijnig zijn. Als we dan ook nog eens moeten rennen en vliegen om onze jongens op tijd verzorgd te hebben én zelf op tijd in de auto te zitten, wordt het er niet gezelliger op. De dagen dat onze jongens naar het kinderdagverblijf gaan plan ik dan ook geen reportages of andere afspraken voor 10:00 uur. Op deze manier kan ik ‘rustig’ de jongens aankleden en met ze ontbijten, waarna mijn man ze naar het kinderdagverblijf brengt. Ik loop dan zelf nog rond in mijn ochtendjas, maar jezelf verzorgen met óf zonder kinderen om je heen is een wereld van verschil!

Aan het einde van de dag scheelt het vervolgens ook weer een hoop dat ik niet bang hoef te zijn dat de NS mij in steek laat of Nederland massaal één grote file is geworden. Ik werk veel vanuit huis, dus kan lekker op de fiets naar het kinderdagverblijf en ga dan ook altijd de kinderen halen.
Op de dagen dat ik bruidsreportages heb zijn de oma’s & opa’s bij ons thuis of is mijn man er, dus dan hebben we helemaal niet te maken met vaste tijden.

2. Geen wachtrij bij De Vliegende Hollander

Zolang onze jongens nog niet naar school hoeven is het ideaal dat we zelf kunnen bepalen wanneer we op vakantie gaan. De hoge prijzen en overvolle zwembaden blijven ons hierdoor bespaard. Ook een dagje uit is een stuk leuker zonder een gemiddelde wachtrij van een uur bij iedere attractie in de Efteling.

Reden 2 gonda

 

3. Een ziek kind is niet het einde van de wereld

Oké, geen enkele moeder wil zijn of haar kind ziek zien. Het scheelt echter heel veel als je je niet druk hoeft te maken over hoe je nu weer aan je werkgever moet uitleggen dat je écht naar huis moet omdat het kinderdagverblijf heeft gebeld. Natuurlijk moet mijn werk ook af, maar dat kan vaak ook op momenten dat Abel en Jippe slapen, en dat doen kinderen gelukkig veel als ze ziek zijn J.

4. Genieten van het mooie weer én je kind

Naast twee dagen kinderdagverblijf hebben we ook het geluk dat de oma’s en opa’s 1 dag in de week willen oppassen. Ik ben echt een zonliefhebber en vond in het verleden dan ook niks zo frustrerend als dat ik met een vest aan op kantoor zat omdat de airco op volle toeren draaide terwijl je buiten de mensen op terrasjes zag zitten. Als mijn werk het toe liet heb ik afgelopen zomer op de oma&opa oppasdag dan ook af en toe ‘gespijbeld’ en heb ik heerlijk buiten in de tuin met Jippe in het badje gespeeld. Dat zijn momenten waar ik ontzettend van kan genieten! En tja, dan maar een paar uur extra werken in het weekend, grote kans dat het mooie weer dan toch voorbij is.

 

Reden 4 gonda

 

5. Werken terwijl je baby slaapt

Het eerste jaar van Jippe heb ik heel veel kunnen werken terwijl hij zijn slaapjes deed, ideaal! Ik probeer altijd binnen 24 uur te reageren op e-mail, en daar zijn dat soort slaapuurtjes dan perfect voor. Bij Abel is dit iets lastiger omdat Jippe nu natuurlijk ouder is en alleen nog maar ’s middags twee uurtjes slaapt, maar toch, als ze samen op bed liggen gaat die laptop toch even snel open.

6. Een powernap ’s middags, omdat die gebroken nachten je ogen dicht laten vallen

Ik heb in een ander blog al verteld hoe zwaar ik bij Abel de nachten de eerste paar maanden vond. Het eerste jaar van Jippe werkte ik nog in vaste dienst bij een werkgever en regelmatig zat ik te knikkebollen achter mijn pc. Een cola (ik drink geen koffie) of even 5 minuten naar buiten wilden wel eens helpen, maar heel productief werd ik op dat soort dagen niet meer. Als ik deze momenten nu heb, ga ik even een uurtje liggen en dat doet voor mij wonderen.

7. Op je eigen tempo beginnen met werken na een zwangerschap

Ik was twee weken na de geboorte van Abel alweer aan het werk. Geen reportages natuurlijk, maar wel mailtjes versturen, informatie-aanvragen beantwoorden, updates voor mijn website uitvoeren, enzovoort. Had ik daar zin in? Nee, natuurlijk niet, ik wilde het liefste alleen maar met mijn kleine mannetje bezig zijn. Daarentegen had ik de planning van mijn reportages wel helemaal in eigen hand. Niemand die mij vertelde dat ik vanaf een bepaalde datum een x aantal uur in de week moest werken. Gelukkig voelde ik me heel snel weer fit en miste ik het fotograferen ook ontzettend waardoor ik sneller dan verwacht alweer mijn agenda volgepland had.

Dit zijn míjn redenen waarom ik vind dat een eigen bedrijf hebben en moeder zijn een perfecte combinatie is. Ben jij moeder en heb je ook een eigen bedrijf? Ik zou het erg leuk vinden als je een reactie achter laat met jouw mening, en misschien kun je mijn lijstje met redenen nog verder aanvullen!

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Gonda

Ik ben Gonda Meurs, 33 jaar, getrouwd met Rinaldo, moeder van Jippe (2 jaar) en Abel (2 maanden) en ik woon in Hilversum. Gonda in een paar woorden: pietje precies, chocolade en wijn, creatief, ambitieus, gezelligheid met vriendinnen, avontuurlijk én Mamma. Naast moeder ben ik de trotse eigenaar van mijn eigen bedrijf, Gonda Fotografie. Ik fotografeer newborns, zwangere vrouwen, families en bruiloften. Geen staatsieportretten, maar spontane foto’s met échte emoties.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!