EHBO: wat je moet doen als je kindje stikt!
Waarom wij een cursus EHBO voor kinderen gedaan hebben!
Het is de nachtmerrie van iedere ouder: je kindje stikt in een druif, verbrand zich aan hete thee of valt ongelukkig uit het klimrek in de speeltuin. Horrorscenario’s waar je niet aan wilt denken, maar die – als je de statistieken er op na slaat – akelig vaak voorkomen. Ik vroeg mezelf af of ik zou weten hoe ik op de juiste manier zou moeten handelen indien ons dochtertje zoiets vreselijks zou overkomen. En besefte me dat ik in zo’n geval waarschijnlijk niet meteen zou weten wat ik aan EHBO zou moeten doen.
Ja, 1-1-2 bellen uiteraard, maar in ernstige gevallen is juist handelen in de eerste paar minuten van levensbelang. Daarom besloten Patrick en ik onszelf in te schrijven voor een cursus EHBO voor kinderen en mijn ervaringen hiermee deel ik vandaag in mijn nieuwste blog!
Prettig idee
Laten we voorop stellen dat ik hoop dat het nooit nodig zal zijn, maar mocht er ooit iets met Loet of een ander kindje gebeuren, dan wil ik graag weten hoe ik op dat moment moet handelen. En natuurlijk heb je geen garanties dat je door je paniek niet spontaan vergeet wat je tijdens een EHBO cursus geleerd hebt, maar toch vind ik het een prettig idee dat ik in ieder geval een beetje voorbereid ben op wat ik zou moeten doen in zo’n geval. Al voor de geboorte van Loet schreef ik Patrick en mijzelf daarom in voor een cursus EHBO voor kinderen op iedereenehbo.nl waar je een cursus kunt volgen via het Nederlandse Rode Kruis. Vanwege mijn complicaties moest onze deelname een aantal keren verzet worden maar afgelopen week was het dan zover.
Theorie
Wat ik super fijn vond is dat je het theorie-gedeelte thuis online kon volgen. Ideaal, want met een baby in huis heb je vaak je handen vol en zo kun je gewoon tussendoor in je eigen tempo je theorie behalen. Verspreid over verschillende dagen gingen Pat en ik in plaats van bijvoorbeeld de gebruikelijke avond voor de tv, samen met onze laptops op schoot aan de slag om het theorie gedeelte te behalen, of soms werkte ik er tussendoor aan verder met Loet er gezellig bij! Je krijgt filmpjes te zien en sluit ieder hoofdstuk af met een toets. Het hele theorie gedeelte neemt ongeveer 4 uurtjes in beslag, dus goed te doen vind ik zelf en de uitleg was door de filmpjes erg duidelijk!
De volgende onderwerpen kwamen aan bod: vitale functies, bloedingen en shock, reanimatie, en ongelukjes gelinkt aan de trap, de keuken, de woonkamer, tuin en de badkamer. Wat ik zelf erg goed vond is dat voor onderwerpen als reanimatie en hoe te handelen als je kindje stikt er duidelijk onderscheid gemaakt werd in hoe je een zuigeling moet redden en hoe je een kind moet redden. Daar zit namelijk een wezenlijk verschil in.
Praktijk
Nadat je je theorie behaald hebt krijg je nog een praktijkcursus van 4 uur die je kunt volgen bij jou in de buurt. Waar ik me ontzettend over verbaasde die avond was dat wij de enige ouders op de cursus waren. Alle overige deelnemers namen deel vanuit beroepsmatige verplichtingen. Ouders, en met name papa’s zijn zwaar in de minderheid, iets wat mij ontzettend verbaasde! Mij lijkt het voor iedere ouder of opa/oma of wie dan ook die op je kindjes past toch super nuttig om te weten hoe je moet handelen in een noodsituatie, want een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje. En wat ook nog eens een super tip was die ik tijdens de praktijksessie kreeg: de meeste verzekeringen vergoeden de cursus volledig. Dus het kost niet meer dan 8 uur van je tijd en wie weet kun je er ooit een leven mee redden (laten we hopen dat dat nooit nodig zal zijn, maar toch!)
1, 2, 3, 4, hoedje van…
En uiteraard is het niet zo dat we nu ineens een expert zijn op het gebied van EHBO maar je hebt toch een bepaalde basis kennis die je anders niet gehad zou hebben. Zo zal ik bijvoorbeeld nooit meer vergeten dat als je een kindje moet reanimeren je het liedje ‘hoedje van papier’ kunt gebruiken. Als je 1,2,3,4 hoedje van, hoedje van, 1,2,3,4, hoedje van papier “zingt” dan heb je precies 15 compressies in het juiste ritme. En tijdens de praktijksessie werk je met poppen van zuigelingen en kindjes waar een systeem in zit zodat je middels een rood, oranje of groen lichtje ziet of je de reanimatie goed uitvoert. Dat is echt heel goed want ik merkte al meteen dat je – ook bij een zuigeling – veel harder moet duwen dan ik in eerste instantie aan het doen was. Ook leer je bijvoorbeeld hoe je een wond moet behandelen, een mitella aan moet leggen en hoe je een AED moet gebruiken.
Al met al ben ik blij dat we de cursus gedaan hebben, hopelijk hoeven we het nooit in de praktijk te gebruiken maar ik ben zeker van plan om de theorie om de zoveel tijd eens terug te lezen en over een paar jaar weer een opfriscursus te doen. Loet gaat inmiddels als een speer en kan tegenwoordig al zitten en kruipen. Ik moet er niet aan denken dat er iets met haar gebeurt maar een ongeluk zit in een klein hoekje en ik vind het een geruststelling dat ik in ieder geval een beetje weet hoe ik juist moet handelen mocht er iets gebeuren!
Tips?
Ben erg benieuwd hoe andere moeders hier in staan en of dat jullie ook een soortgelijke cursus gedaan hebben! Of misschien hebben jullie nog andere tips omtrent dit onderwerp? Ik hoor het graag! En voor diegene die ook nog een cursus gaan volgen: veel succes!! Nu we de EHBO-cursus ook weer van mijn to-do list kunnen doorstrepen kan ik me weer lekker gaan focussen op de voorbereidingen van ons huwelijk. Nog een kleine 4 weken en dan is de grote dag! Uiteraard zal Loet ook een belangrijke rol gaan vervullen die dag, maar daarover meer in mijn toekomstige blogs! Ik heb er zin in!
Liefs,
Marlijne
P.S. Wil je alvast meer weten over Loet en onze bruiloft? Volg ons dan op Instragram @love.laugh.loet
Stay connected