Eet je slim met chocolade!
Wie zoek op zoek is naar een manier om haar fysieke en mentale gezondheid te verbeteren, zal genoeg aanbevelingen vinden op het internet en in de vrienden en kennissenkring. Het lijkt zo simpel, miljoenen onderzoeken zeggen dat je meer moet bewegen. Stop met multi-tasken. Eet meer volkoren producten. Dit zijn duidelijk allemaal waardevolle bevindingen en de adviezen die gelden voor ons allemaal, maar laten we eerlijk zijn: je gaat misschien plichtsgetrouw naar de supermarkt om quinoa te kopen, je meld je braaf aan voor de wekelijkse spinninglessen, maar niemand staat hierbij te stuiteren van blijdschap.
Australisch onderzoek naar lifestyle factoren
Maar…. dat gaat wellicht veranderen na recent onderzoek van de Australische voedingsonderzoekster Georgina Crichton (en haar collega’s). Zij analyseerden data van de Maine-Syracuse Longitudinal Study, welke de lifestyle factoren en gezondheidsresultaten van bijna 1.000 mensen verzamelden gedurende decennia. Tussen 2001 en 2006 werd ook gedetailleerde informatie verzameld over diëten/eetgewoontes van de proefpersonen. En weet je wat Crichton en haar team ontdekten?
Het leukste gezondheid/wetenschapsnieuws dat je vandaag zult lezen.
Na zorgvuldige analyse van de lifestyle factoren van de deelnemers, deed het team een uitermate verrassende ontdekking ter verbetering van je mentale gezondheid: CHOCOLADE!!!
Ja, je leest het goed! Niet een spannende vezel of bloemkool, maar heerlijke chocolade! De wetenschappers raden je aan meer te eten van een van de heerlijkste guilty pleasures op de wereld!
Ok, maar…welk effect heeft chocolade dan eigenlijk?
Het team zag een verband tussen op zijn minst 1x per week chocolade smakken en een verbeterd visueel-ruimtelijk geheugen, werkgeheugen, scannen en tracking en abstract redeneren.
In het kort: door chocolade functioneert je brein beter!
Waarom ons brein van chocolade houd
Niemand is er 100% achter en meer onderzoeken zijn al gepland, maar de onderzoekers deelden hun hypothetische gedachtes hierover in de Washington Post.
“Nutriënten genoemd cacaoflavanolen, die van nature in cacao worden gevonden, lijken een positief effect op de hersenen van mensen hebben. Chocolade, maar ook koffie en thee, bevat methylxanthines. Dat zijn plantaardig geproduceerde verbindingen die verschillende lichamelijke functies verbeteren”
Now don’t go wild, folks
Natuurlijk biedt deze studie chocoladeliefhebbers geen vrij pas zonder schuldgevoel over de top te gaan met het eten van hun favoriete verwennerij. “Gematigde chocolade inname moet worden ingepast in het totale gezonde eetpatroon,” herinnert Crichton de chocolade fans die zich verleid kunnen voelen om volledig hun enthousiasme de vrije loop te laten gaan.
Maar…al is het geen wetenschappelijk bewijs je mond dagelijks vol te stouwen met die overheerlijke chocolade, je zult je iets minder schuldig voelen met de decembermaand voor de deur waar voor elke gelegenheid wel een passende chocolade traktatie te verkrijgen is.
So go ahead, enjoy that naughty snack. It seems it’s not all that naughty after all.
Stay connected