Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

De eerste schoolweek door de ogen van een kind


27 mei 2016


eerste schoolweek mama to the max
<
Maandag

Vandaag is het zo ver en ga ik eindelijk echt naar school. Ik heb al 5 ochtenden mogen wennen. Dat vond ik best leuk, maar het was ook wel spannend hoor. Ik moest heel hard huilen toen mama weg ging, want ik snapte niet zo goed wat ik op school moest doen. Er zaten superveel kindjes in een kringetje. En die kindjes kenden elkaar allemaal al! Maar nu weet heel goed wat ik moet doen op school hoor, dus ik ga echt niet huilen. Ik heb er wel zin in! Ik ben zoals altijd heel vroeg wakker, maar nu moet ik me ineens snel aankleden en mag ik niet een film kijken én met de lego spelen. Wat een haast ineens, dat vind ik niet leuk. In de klas ga ik netjes op mijn stoeltje zitten. Ik zwaai even naar mama en kijk in het rond. In mijn klas zitten een paar hele grote jongens. Ik probeer een beetje gek te doen, om erbij te horen. Maar ik weet niet zeker of ze me wel grappig vinden. Gelukkig is er heel veel leuk speelgoed! Op het schoolplein ren ik zo hard als ik kan! Tijdens het wennen kwam mama mij in de middag al halen, maar nu mag ik op school boterhammen eten. Best gezellig hoor, met alle kindjes samen eten. Ik eet ál mijn boterhammen op. En ik drink ook al mijn drinken op! In de middag komt mama mij halen. We gaan lekker thuis een beetje spelen. Kijk, best leuk die school!

 

eerste schoolweek mama to the max

 

Dinsdag

Mmm.. moet ik nu alwéér naar school? Dat had ik niet verwacht. En alweer de héle dag! Gelukkig is het superwarm en mogen we heel veel buitenspelen. Als de school is afgelopen, ga ik naar de naschoolse opvang, dat noem ik de ‘kindjes’. De juf brengt mij naar de meneer van de bus. Ik ga met de grote gele schoolbus naar de opvang. Weer allemaal nieuwe gezichten. Pfoeh, pfoeh… De bus is wel superstoer! Gelukkig kan ik weer lekker buitenspelen. Pas als ik papa en mama zie, voel ik hoe moe ik ben. Ik heb helemaal geen zin meer om thuis warm te eten. Ik probeer een paar van de nieuwe stoute woorden uit op mijn papa en mama en laat heel duidelijk weten dat ik HELEMAAL NIETS MEER WIL. Ik ben zo moe, zó moe, maar ik wil niet slapen, zeker niet.

 

Woensdag

Papa en mama zijn een beetje boos, omdat ik alwéér om 5.00 uur wakker ben geworden. Maar ik vind het gewoon allemaal zo ontzettend spannend. Ik praat en praat en praat in de ochtend, ren in het rond, gooi dingen omhoog en omlaag. Hoe kun je nou rustig op de bank zitten, als je je eerste schoolweek hebt? Vandaag hebben we bosdag op school. We gaan héél de ochtend spelen in het bos. We rennen, we bouwen hutten, we smeren ons in met zand. Het is supergaaf! We krijgen ook drinken en een koekje en een appel. Vandaag ga ik een halve dag naar school en mama komt mij halen op het schoolplein. Als ik haar zie, voel ik dat ik nu nog veel meer moe ben dan gisteren! Zó moe ben ik nog nóóit geweest! Echt niet! Ik begin van vermoeidheid te huilen en ik wil dat mama mij helemaal naar huis draagt. Het is heel mooi weer, maar ik wil alleen maar binnen zitten en koekjes bakken. Mijn zusje slaapt in de middag heel lang en dus kan ik lekker alleen met mama spelen. Wel fijn hoor, even niet al die kindjes om me heen.

 

eerste schoolweek mama to the max

 

Donderdag

Vandaag weer een hele lange dag. Eerst naar school, dan met de schoolbus naar de andere kindjes. Maar ik heb er geen problemen mee hoor, ook al was ik weer om 5.00 uur wakker. Ik ren, spring, lach!

 

Vrijdag

Nee, nu kan ik toch niet meer zo goed rennen, springen en lachen. Ik ben een beetje huilerig, zegt de juf. Wat is dat lang zeg, een hele schoolweek. Meestal is het heel leuk hoor, maar je moet ook wel veel doen. Opruimen, kleuren, spelen. Ik wil gewoon even niks. Gelukkig doen we vandaag best rustig aan en gaan we ook even tv kijken. In de middag komt papa mij weer halen. Ik laat zien hoe stout ik kan zijn. Ik wil niks meer. Waarom sturen papa en mama mij naar school? Ik zal ze eens laten zien wat ik ervan vind! Mama gaat een heel stuk autorijden met mij, zodat ik even kan slapen. Want in mijn bedje slapen in de middag? Dat is voor baby’s joh!

 

Weekend

Op zaterdag snap ik er niks meer van. Ik ging altijd op vrijdag naar opa en oma, dus dat zal dan vandaag wel zijn. Of toch niet? Ga ik niet meer naar opa en oma nu ik naar school ben? Ik ben het er niet mee eens. En ik ben moe. En ik heb nieuwe stoute dingen geleerd op school. Papa en mama lijken een beetje moe. Eigen schuld, hadden ze me maar niet naar school moeten brengen. Als ik op bezoek ga bij oma en opa zeg ik: ‘Ik moet nog 1 weekje naar school en dan hoef ik niet meer.’

Gelukkig gaat het op zondag al beter. Ik slaap lang in de auto, als we naar Schiphol rijden. Daar gaan we vliegtuigen kijken! Supertof! En mama heeft een kalender voor mij gemaakt, zodat ik elke dag kan zien of ik naar school moet en hoe lang. En of papa en mama mij ophalen, of de grote gele bus. Dat vind ik heel fijn. Ik heb alweer heel veel zin in de nieuwe schoolweek! Dan zie ik alle kinderen weer en kan ik lekker rennen en spelen en lachen. Uitslapen? Dat is voor watjes. Ik denk dat ik morgen maar weer eens lekker om 5.00 uur opsta!

 

eerste schoolweek mama to the max

 

Tips voor de papa’s en mama’s:
  • De eerste schoolweken zijn echt superduper vermoeiend. Dus plan niet ook nog allerlei speelafspraakjes of activiteiten in. Zorg dat je kindje ook even tot rust kan komen.
  • Maak een weekkalender, zodat je kindje weet hoe de week eruit ziet.
  • Is je kindje vroeg wakker? Zorg dan dat de kleertjes al aan zijn en de broodtrommel klaar staat. Dan hoef je niet alsnog op het laatste moment te haasten.
  • Als je thuiskomt van school, ben je dus echt megamoe. En dan heb je dus echt geen zin om te vertellen wat je allemaal gedaan hebt! Vraag er bijvoorbeeld naar als je kindje naar bed gaat. Dat is een fijner moment om even over de dag te praten.

 

Je kunt me ook volgen op Instagram of via: ReisjeBoombjeFeestje

 

Romy

mede-eigenaar van TextVast - zakelijk en privé samen met Koen - Mees (2012) - Lot (2015) -DIY - duurzaam - vintage - reizen - beleven - haken - breien - lezen - schrijven - Instagram

2 Reacties op “
De eerste schoolweek door de ogen van een kind

  1. Leuk om te lezen. Ik ben zelf leerkracht in een kleutergroep. En ik realiseer me altijd zo, dat het voor de nieuwe leerlingen zo spannend moet zijn. De allereerste dag, week maand. Tevens blijf ik mij verbazen over het feit, hoe snel ze ook weer gewend zijn. Veel plezier op school!

    • Wat een mooi en waardevol werk heb je! Ik merk inderdaad na 3 weken school dat hij al heel aardig met alles mee doet! Als vanzelf inderdaad. Groetjes, Romy

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!