De eerste hapjes van Lilou [5 tips]
Is je kindje vier maanden, dan kun je beginnen met oefenen voor de eerste hapjes. Vooral als hij smakkende geluiden maakt of het eten uit je mond kijkt, is hij er echt aan toe. Bij Lilou gebeurde dit echt een stuk later. Met zes maanden wilde ze echt nog niks weten van een lepeltje. Dit veranderde rond de 6,5 maand compleet en van de één op andere dag wilde ze alles hebben. Benieuwd waar ik op let bij haar voeding. Vandaag het eetschema van Lilou op dit moment en de tips van Annemiek waar je op kunt letten bij het geven van gezonde voeding.
Je moet deze blog echt lezen ter inspiratie. Ik doe gewoon wat voor ons goed voelt en dat is denk ik het belangrijkste. Ik ben altijd op zoek naar een goede balans tussen heel gezond en ach-dit-kan-ook-wel-een-keertje gezond, haha. Ik vind het belangrijk dat kindjes gezond eten en veel diversiteit in hun voeding ervaren. Wij geven vaker een kant en klaar potje en daar is wat mij betreft niks mis mee, zolang je dit maar niet altijd doet (en als je dat wel zou doen is er ook niks mis hoor, gewoon doen waar je je fijn bij voelt). Wij wisselen het in ieder geval genoeg af en dat vinden wij belangrijk. Als we bijvoorbeeld een keertje weggaan is een potje veel handiger, maar thuis is het standaard een zelfgemaakt hapje.
Lilou is nu 10 maanden en haar schema ziet erop dit moment zo uit:
06.00 uur 180 cc flesvoeding (geitenmelk van Kabrita)
10.00 uur fruithapje (potjes of zelfgemaakt, ik wissel af)
13.00 uur half boterhammetje met beleg
13.30 uur 180 cc flesvoeding
16.30 uur warm eten
Soms krijgt ze nog een klein toetje. Ze vindt dat zo smullen en ik zie haar gewoon genieten. Dat is ook belangrijk!
18.00 uur laatste fles 180 cc
Ik vroeg aan Annemieke van Nutribites waar je nu zoal op moet letten bij de eerste hapjes en er zijn 5 puntjes waar je als ouders wel op kunt letten zodat je zeker weet dat het een gezond hapje is. Hier komen ze:
1. Geen zout
Het gemakkelijkst is om je kindje tijdens het oefen een hapje geprakte groente of fruit te geven van je eigen bord. Let wel op dat er geen zout in het eten zit dat je je kindje geeft, want dat mag hij nog niet hebben.
2. Nitraatarme groenten
Nitraatarme groenten, zoals wortels en bloemkool, zijn het meest gezond voor je kindje. Begin hier dus mee en wacht met nitraatrijke groenten tot je kindje zes maanden is. Denk bij nitraatrijke groenten bijvoorbeeld aan spinazie en rode bietjes.
3. Licht verteerbare fruitsoorten
Geef je kindje als eerste hapjes licht verteerbare fruitsoorten, zoals appel, avocado, peer en perzik. Prak deze vruchten of kook ze even voordat je ze aan je kindje geeft.
4. Pas op met snelle koolhydraten
Snelle koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel van je kindje schommelen en dat is ook op jonge leeftijd niet gezond. Geef je baby dus liever gekookte en geprakte zoete aardappels in plaats van gewone aardappels. Zoete aardappels bevatten complexe koolhydraten, die de bloedsuikerspiegel van je kindje stabiel houden. Voor pap kun je het beste boekweit kiezen, want dit heeft net als zoete aardappel ook geen effect op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast is boekweit licht verteerbaar en glutenvrij, en dat is in het begin heel fijn voor de gevoelige darmen van je kindje. Wil je weten wat koolhydraatarm eten voor jouw gewicht kan betekenen, lees dan dit artikel.
5. Koop biologisch en vers vlees
Als je kindje gewend is aan vast voedsel in zijn mondje, kun je hem ook fijngemalen vlees of vis geven. Het beste geef je je kindje biologische kip, wild gevangen vis en vers vlees van gras gevoerde dieren. Deze vis- en vleessoorten zijn vrij van antibiotica en andere ongezonde stoffen die het lijfje van je kindje belasten.
Ik hoop dat dit artikel je helpt om je kindje gezonde eerste hapjes te geven. Heb jij nog meer tips voor de eerste gezonde hapjes? Deel ze dan hieronder in de reacties!
Stay connected