Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Een vraag voor… fysiotherapeute Joyce


2 februari 2015


<

Een vraag voor… Fysiotherapeute Joyce 

Vandaag hebben we een vraag voor.. Joyce. Zij is  fysiotherapeute bij Fysio Jaspars Zuyd Centrum en tevens gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie. Ik heb Joyce een vraag gesteld over ‘bewegen in de zwangerschap’. Een onderwerp dat iedere zwangere vrouw bezig houdt.

Joyce, ik heb tijdens de zwangerschap last gekregen van mijn bekken en jij hebt me toen aangeraden een cursus zwangerfit te gaan volgen. Ik heb er enorm veel baat bij gehad. Kun je mama’s en mama’s to be eens uitleggen wat Zwangerfit® inhoudt en wat de voordelen hiervan zijn?

ZwangerFit® is een eigentijdse cursus voor de zwangere vrouw . In deze vernieuwde opzet van zwangerschapsbegeleiding is de jarenlange ervaring op het gebied van de zwangerschapsgym gebundeld met de laatste inzichten over bekkenpijn tijdens de zwangerschap en de kennis van bekkenbodemfuncties. Dit wordt praktisch uitvoerbaar gemaakt met basiselementen uit de aerobic en fitness. Door de specifieke deskundigheid kan een zwangere vrouw verantwoord actief en sportief blijven.

Joyce

Voor wie is zwangerfit een juiste keuze?

ZwangerFit® is bedoeld voor gezonde zwangere vrouwen die actief willen zijn en blijven. Veel vrouwen stoppen met hun sport uit angst en onbekendheid met in de zwangerschap actief zijn. Dat is heel jammer, omdat het juist goed is voor moeder en kind om in beweging te blijven!

Vanaf de 16de week kan je starten met de ZwangerFit® cursus. Het voordeel van zo vroeg starten is dat conditie, fitheid en spierkracht nog vrij goed op niveau zijn. Door gerichte oefeningen en adviezen kun je klachten voorkomen of beperken. Zo blijft er energie over voor je baby!

Het is een cursus op maat: Iedereen kan meedoen. Bij ZwangerFit wordt geoefend op basis van individuele belastbaarheid en niet alleen op zwangerschapsduur, het maakt dus niet uit dat vrouwen niet allemaal even ver zijn in de zwangerschap. Daarnaast worden er theorieonderwerpen behandeld op basis van interesse in een specifiek onderwerp op dat moment.

ZwangerFit is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat preventief werken aan een zo goed mogelijke conditie, spierkracht, stabilisatie en coördinatie van positieve invloed kan zijn op het herstel of voorkomen van bekken- of bekkenbodemklachten (zoals bekkenpijn en urineverlies) tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling. Bij ZwangerFit® wordt op een verantwoorde manier en met deskundige begeleiding getraind. Het resultaat is een fit en gezond lijf dat de periode tijdens en na de zwangerschap aankan.

 

Hoe wordt er lesgegeven?

Tijdens de actieve lessen wordt er (zoals de naam al zegt) actief gewerkt. Er kan gebruik worden gemaakt van fitnessapparatuur en oefenmateriaal.

De lessen zijn gericht op behoud van conditie en kracht, daarnaast is er extra aandacht voor stabiliteit van het bekken, lage rug en bekkenbodemspieren.

De opbouw van de actieve lessen is als volgt:

  • Eerst is er een warming-up met conditietraining
  • Vervolgens is het spierversterkende gedeelde met coördinatie en stabilisatie oefeningen
  • Hierna volgt een cooling –down met ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

 

Belangrijk bij de lessen is de lichaamsbewustwording, het leren balans vinden tussen de mate van belasting en belastbaarheid. Er worden adviezen gegeven over houding en beweging. Daarnaast is er veel aandacht voor de rol van de bekkenbodem met de mogelijkheid tot beïnvloeden van eventuele dysfuncties hiervan.

Elke actieve les wordt afgesloten met een stukje theorie. Alle onderwerpen die betrekking hebben op de zwangerschap, bevalling en de periode daarna komen daarbij aan bod:

  • Uitleg over lichamelijke en emotionele veranderingen tijdens én na de zwangerschap
  • Seksualiteit
  • De functie van het bekken en bekkenbodem
  • De bevalling
  • Ingrepen en herstel
  • Het kraambed
  • Borstvoeding en flesvoeding

Ik hoop dat ik iedereen zo een goede indruk heb kunnen geven in het concept ZwangerFit®. Ik ben van mening dat het vrouwen enorm helpt tijdens en na de zwangerschap. Het lichaam heeft beweging nodig en door een ZwangerFit® cursus te volgen doe je dit op een verantwoorde manier.

Joyce, bedankt voor je medewerking. Je hebt denk ik heel duidelijk uitgelegd wat ZwangerFit® inhoudt. Ik heb er zoals ik al zei veel baat bij gehad en raad het zwangere vrouwen dan ook echt aan.

Mocht je toch nog een vraag hebben omtrent dit onderwerp dan mag je Joyce altijd persoonlijk mailen: joyce@jaspars.com

En voor meer indormatie over ZwagerFit kun je ook terecht op www.nvfb.nl of www.yvlo.nl

Liefs,

leesblog

 

 

 

 

Fashion_English11_300x250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!