Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Een Nederlandse mama in het buitenland: Zwitserland


4 mei 2015


V

Vandaag in de rubriek een Nederlandse mama in het buitenland komt Marlieke aan het woord. Marlieke is 34 jaar oud en moeder van twee prachtige dochters. Vorig jaar emigreerde ze naar Zwitserland voor het werk van haar man. Ze probeert daar haar leven op te bouwen en houdt ons ook op de hoogte via haar eigen blog www.lovethat.nl. Vandaag vertelt ze uitgebreid over haar keuzes en bevindingen als moeder in haar nieuwe thuisland: Zwitserland. Lees je mee?

 

IMG_4986

 

Wanneer zijn jullie geëmigreerd?

Wij zijn eind september 2014 met ons hele hebben en houden naar Zwitserland gereden. Nou ja, niet helemaal. Mijn man reed met onze auto en de hond, achter de verhuiswagen aan. Drie dagen later volgde ik met de meiden. De jongste was toen een half jaar oud.

Wat was het moeilijkste van het emigreren?

We woonden al niet echt in de buurt van familie, maar nu zijn we er ook echt niet binnen een uur. Dat was wel een overweging waard. Je ziet ze een stuk minder en je bent er niet gelijk als er iets aan de hand is. Je moet keuzes maken als je familie (buiten gezin) of vrienden iets overkomt, want je kunt niet altijd terugkomen. Dat zijn de dingen die ons wel bezig hebben gehouden. Maar het ergste is eigenlijk dat je ouders je kinderen niet meer zien opgroeien.

Uiteindelijk blijkt dat laatste wat mij betreft mee te vallen. Door FaceTime zie en spreek ik mijn ouders vaker dan daarvoor. De kinderen laten hun kunstjes zien door de telefoon en zo zijn ze alsnog een groot onderdeel van ons leven gebleven.

 

IMG_4020-1

Waarom zijn jullie juist in Zwitserland gaan wonen?

In juni vorig jaar waren we toevallig voor het werk van Floris in Zwitserland. Hij had destijds een internationale functie en wanneer het kon probeerden we aan zo’n tripje een vakantie vast te plakken. Zo ook in juni. Het was onze eerste keer in Zwitserland, wat echt een schitterend land is, en juist toen kreeg hij telefoontje of hij interesse had in een baan in Zwitserland. Praten kan altijd en eind juli namen we de beslissing om te emigreren. Emigreren stond altijd al hoog bovenaan ons lijstje. We wilden eigenlijk naar Zweden, maar we stonden ook open voor andere landen binnen Europa. Zwitserland verschilt uiteindelijk ook niet zoveel van Zweden. Het is hier ook koud en mooi.

Wat zijn de voor- en nadelen van het wonen in Zwitserland?

Zwitserland is een heel duur land. De lonen zijn er natuurlijk ook naar, maar met een huis in de verkoop in Nederland (http://www.lovethat.nl/pernis) is het nog geen vetpot hier. Daarbij is het in de winter ook écht koud en er heeft hier bijna 3 maanden sneeuw gelegen. Toen begreep ik pas dat mensen een winterdepressie kunnen krijgen. Wat is dat saai als je amper de deur uit kan (ik heb tenslotte nog een kleine dame die zich nog niet goed warm kan houden).

De voordelen wegen echter wel op tegen de nadelen. Binnen vijf minuten staan we bovenaan de berg met de mooiste uitzichten die je ooit hebt gezien. Glooiende vlaktes, schitterende watervallen, woeste bossen op slechts 5 minuten afstand en koeien met klingelende bellen gewoon naast ons slaapkamerraam. Boven ons hoofd zweven de roofvogels de hele dag. Het is heel bijzonder om zo te kunnen wonen en leven. Buiten dat je natuurlijk de kinderen en jezelf een grotere horizon geeft uiteindelijk.

IMG_7290klein

Denk je dat je ooit nog terugkomt naar Nederland?

Zeg nooit nooit. Voorlopig wonen we hier en hebben we absoluut geen plannen om terug te keren. Maar je weet het niet. Vorig jaar wisten we niet eens dat we in Zwitserland gingen wonen en kijk waar we nu zitten en hoe we nu leven.

IMG_0051

Marjon: Bedankt Marlieke voor je openhartige antwoorden. Ik wens jou en je gezin een hele mooie tijd toe in Zwisterland! En ik zou het heel leuk vinden als je ons af en toe op de hoogte gaat houden! Ben je nieuwsgierig geworden naar Zwitserland? Neem dan eens een kijkje op de site van Interhome, daar vind je de leukste huisjes voor een vakantie naar Zwitserland.

Veel liefs,

handtekening_blogs

 

Fashion_English11_300x250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!