Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Een hectische december maand


27 december 2015


<

De meeste mensen weten het van mij wel; ik heb een hekel aan de maand december… Maar dan ook echt een bloedhekel! Elk jaar trap ik er namelijk weer in! Ik kijk er namelijk naar uit, de gezellige donkere dagen voor kerst!

Eerst Sint-Maarten. En ja, dit jaar zal ik het echt loslaten, die enge gedachtes in mijn hoofd wat betreft alle snoep. Want, volgens mij, anders dan in het zuiden van het land, gaan hier in het noorden de kinderen met een zelf gemaakt lampionnetje langs de deuren. Ze zingen een liedje en krijgen daarna snoep. Een enkele keer krijgen ze een mandarijn of een heel enkele keer zelfs een klein cadeautje. Maar in de meeste gevallen dus snoep. Vooral smarties! En ik Haat smarties! Ik ben toch zeker niet de enige moeder die een hekel aan smarties heeft?

Maar goed, ik dwaal af! Ik begin dus ieder jaar wild enthousiast met de meest fantastische plannen. Ik heb een paar kindjes over de vloer die (nog) niet naar school, of naar een peuterspeelzaal gaan. Ik kan met deze kinderen wel een lampion maken! Leuk, daar heb ik echt zin in, die gezellige kneuterigheid! Ik word dan helemaal wild van Pinterest! De meest fantastische ideeën bedenk ik. Elk idee wat ik tegen kom sla ik op. Meestal eindigt het ermee dat ik op de laatste dag nog snel zelf iets bedenk en in elkaar flans met de kinderen.

Dit jaar werd het een vis. Easy! Gewoon met 2 kartonnen bordjes en wat gekleurd papier, toch een leuk uitziend lampionnetje! En precies zoals andere jaren, zijn ook dit jaar de kinderen wild! En dan bedoel ik ook echt wild! Als in bekers omgooien en dure vazen omstoten. En blijven rennen in huis, ondanks mijn, nog vriendelijke, verzoekjes om dat buiten te doen. (Ja, ik weet best dat vriendelijk verzoeken geen zin heeft… Maar hé, proberen kan altijd toch?!) Als mijn stem een octaaf omlaag gaat weten ze het allemaal: jas aan en rennen! (naar buiten deze keer!)

December

Ook bedacht ik dit jaar, heel slim vond ik zelf, om een grote pan macaroni te maken en die gewoon om 16u al op tafel te zetten. De kinderen die bij mij waren konden mooi mee eten. Moeders blij, ik blij! Waarom ik alleen bedacht dat het macaroni moest worden? Al sla je me dood! Binnen 5 minuten zat de macaroni al tegen de ramen omhoog…

Ze zijn gelukkig wild enthousiast over mijn kookkunsten

Oke, even tot 10 tellen dan…Bam! Daar gaat een bak yoghurt!! Bij de muren en kasten omhoog! Nahja, ze zijn gelukkig wild enthousiast over mijn kookkunsten! Die steek ik in ieder geval weer mooi in mijn zak! Maar laat ik eerlijk zijn, ik kan echt verliefd zijn op mijn kind die bij de buren zo braaf zijn net geleerde liedje zingt. Met zijn ogen dicht omdat hij dan het gevoel heeft dat niemand kijkt en luistert! Hij heeft de tekst volledig aangepast naar zijn eigen zin, maar ik weiger hem daarin te corrigeren.

Ik geniet ook echt van die schattige kinderen aan mijn deur, die een liedje zingen en trots hun zelf gemaakte lampion showen in het donker. En ja, ook ik deelde dit jaar chocola uit… Oeps! Maar goed, na vandaag hebben we deze stress weer gehad! Snel al dat snoep wegwerken, ik help wel! 😉

Stiekem zing ik het hardst

Oh nee! Wacht, ik vergeet heel Sinterklaas!! Is het al 5 december. Want hoe leuk ik het Sinterklaasfeest ook vind, het hele feest en het Sinterklaasjournaal zijn nu niet bepaald een rustgevende factor in die kleine kinderkoppies. ‘Weet je wel dat Opa-Piet al onderweg is hier heen, Roelfien?!’ Vraagt Mark me hoopvol… ‘En luister-Piet is hier allang mama, die weet alles!’ gooit mijn eigen zoon er over heen… Ik zou toch zweren dat ze eigenlijk een beetje bang zijn. Dat heet een kinderfeest?? Het Sinterklaasjournaal maakte het dit jaar ook niet veel beter, met de “witte wieven”…

December

Nou oke dan, ik speel de rustgevende factor wel…(Ja, ik doe echt mijn best!) ‘Kinderen, wees niet bevreesd! Jullie zijn dit jaar allemaal lief geweest! (check mijn rijm-skills! ;)). Die pieten moeten zich wel erg vervelen hier!’ ‘Ja maar!!’

Net als bij Sint-Maarten, geniet ik natuurlijk ook hier. Stiekem zing ik het hardst mee met de cd met sinterklaasliedjes. Wat me altijd weer vreemde blikken oplevert, zo gek! 😉 Ik geniet van die kinderlijke naïeve vreugde. Het twijfelen aan de echtheid van het hele feest, maar als puntje bij paaltje komt, er toch weer helemaal vol in geloven! En ja, ook ik pink een traantje weg, als de stoomboot dan eindelijk de haven van Meppel binnen komt varen! Toch ben ik stiekem blij als ik mijn eigen kinderen weer het “gewone” ritme kan bieden na 5 december. Ook de gastkinderen gaan weer spelen, in plaats van stuiteren en rennen. Nog even rust, voor het volgende feest zich weer aandient!

Standaard op 6 december heb ik toch alweer zin om de kerstboom in huis te halen! Gezellig, ál die lampjes! Die prachtige kerstballen die zo mooi glimmen door de lampjes in de boom. En ja, dit jaar mogen de kinderen mij echt helpen! Ik zal me niet druk maken over de symmetrie, die me zo heilig is… En dan maak ik met de kinderen, heel gezellig, versiering voor in de boom! Zie de boom ook mooi zijn! Hij is nog mooier dan andere jaren! We moeten vaker zo’n grote boom halen, dat is toch wel leuk! Vind je ook niet, lief?

December

‘Nee Thomas, die bal moet meer links hangen! Nee, lief, die lampjes zitten er zo gewoon niet goed in! Kijk dan, hier zit een heel gat!’ Oh, wacht, de kleine kinderhandjes… Nee, Nee, Neeeee, Eva!! Te laat… Dat was die ene mooie nieuwe kerstbal…

Ook hier zijn natuurlijk weer veel meer mooie momenten te benoemen! De prachtige kaarten die met grote aantallen ieder jaar weer op de deurmat vallen bijvoorbeeld. Of ouders, die juist deze tijd willen gebruiken om mij als hun gastouder een blijk van waardering willen geven. Ik kan er altijd weer een traantje om weg pinken… Week als ik ben…

december

En de prachtige verlichting in winkelcentra en bij mensen in de tuin vind ik ook altijd zo mooi! Het geeft me altijd een warm gevoel. En gewoon thuis, naast de normale dagelijkse bezigheden, samen luisteren naar kling klokje kling… Zo heerlijk! En niet te vergeten, de kerstviering op school! Niet alleen kom ik voor mijn eigen kind, maar ook voor 3 van mijn gastkindjes. En allemaal vind ik ze even schattig! En kijk en luister ik een uur lang met vochtige ogen.

Een jaar afsluiten bezorgt me altijd een gevoel van weemoed

Zo, nu nog 1 feest te gaan! Het afsluiten van dit, voor ons, fantastische jaar! Waar wij de afgelopen jaren toch stiekem hoopten dat het nieuwe jaar iets beter zou worden, kan ik nu alleen maar hopen dat 2016 net zo’n fantastisch jaar zal worden voor ons als het jaar wat nu achter ons ligt!

Een jaar afsluiten bezorgt me altijd een gevoel van weemoed. Elk jaar zijn er weer mooie dingen gebeurt, of juist hele nare. En in het jaar wat komt, laat ik dat dan toch weer achter me. Op oudejaarsavond pink ik (wederom) weer een paar traantjes weg, bij elk programma wat terug blikt op het afgelopen jaar. Natuurlijk besef ik dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat je uitkijkt naar een net zo’n fantastisch jaar! Daarom wens ik iedereen een gezond, gelukkig én fantastisch 2016! Een jaar zonder zorgen, zonder oorlog, zonder ziekte. Hoe ondenkbaar dat op dit moment ook is. Het zou gewoon zo mooi zijn als het kon.

Dat willen we toch ook allemaal? En wat voor andere wensen hebben jullie, voor jezelf en voor anderen? Daar ben ik echt heel benieuwd naar!

Lieve mensen, mijn grootste wens voor 2015 was dat veel meer mensen mijn verhalen gingen lezen, ik denk dat dit bij deze al aardig gelukt is! Mijn wens voor 2016 is dat nog veel meer mensen mijn verhalen zullen gaan lezen, met jullie moet dat gaan lukken!

 

Ik wens jullie voor nu een fantastisch uiteinde, met iedereen die jullie lief is!

 

Handtekening

 

Pampers

Roelfien

Ik ben Roelfien, 34 jaar. Ik ben 12 jaar samen met Ton, waarvan 7 jaar getrouwd. We hebben 2 zoons, Thomas van 8 en Roan van 4 jaar. Ik denk, lees en schrijf graag. En ik doe geregeld een poging om creatief en verantwoord bezig te zijn. Ik werk sinds 6 jaar als gastouder thuis en beleef heel wat met zo veel kinderen over de vloer. En ik ben er trots op dat ik hier iedere maand een stukje over mag schrijven voor Mamatothemax!

5 Reacties op “
Een hectische december maand

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!