Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

HAPPY SINGLE MOMS: Een BAM-Moeder, wat is dat?


6 mei 2015


M

Myra is alleenstaande moeder en heeft daarnaast haar eigen bedrijf: Happy Single moms. Af en toe geeft ze op MAMA to the max haar visie over het moeder zijn en alles wat daarbij komt kijken. Vandaag vraagt ze zich hardop af of ze een BAM-moeder is. Weten wat dat is? Lees snel verder….


EEN BAM-MOEDER


De meeste moeders kennen de term ‘BAM’ wel, Bewust Alleenstaande Moeder. Ik heb mezelf altijd beschouwd als een alleenstaande moeder, maar toch klopt die term niet helemaal. Mijn vriendinnen noemen zichzelf namelijk ook alleenstaande moeders. Zij zijn echter -doordat zij in een co-ouderschap zitten- een hele andere alleenstaande moeder dan dat ik zelf ben, doordat ik echt letterlijk alles alleen doe.

Misschien ben ik ergens zelf ook wel een BAM mam? Want mijn ex-partner heeft me vanaf het begin van mijn zwangerschap verteld dat hij niet achter mijn zwangerschap stond. Dus ergens heb ik er wel ‘bewust’ voor gekozen om het alleen te gaan doen. Een groot verschil is echter dat ik op dat moment al zwanger was, waar de ‘reguliere’ BAM mams zich laten insemineren door een donor. Daarnaast had ik eigenlijk nooit verwacht dat mijn ex mij het ook echt alleen zou gaan laten doen. Ik dacht namelijk echt dat hij van mij hield en ik kon me niet voorstellen dat je iemand van wie je houdt zou laten vallen. Ook kon ik me niet voorstellen dat wanneer je je eigen kind in je armen zou houden (volledig ‘gemaakt’ in liefde), dat je daar je rug naar toe zou kunnen keren. Zo ‘bewust’ heb ik er dus ook niet voor gekozen, dus een echte BAM mam ben ik ook weer niet.

 

Wat maakt het ook eigenlijk uit, welke ‘titel’ je hebt. Eigenlijk niet zoveel maar ik begon er echter over na te denken, nadat ik mijn ex vorige week (na een jaar) weer sprak aangezien hij gestopt was met betalen voor onze dochter (een klein bedrag, maar toch…). Voor het eerst begreep ik ook een beetje hoe zwaar een co-ouderschap kan zijn, want zodra de liefde tussen twee mensen weg is, ontstaat er een hele andere ‘relatie’. Eentje met weinig begrip en veel verwijten.

 

En hoewel ik dacht dat ik na ruim een jaar ‘rouwen’ mijn ex wel verwerkt had, kwam er toch weer lichtjes wat oude pijn naar boven. Mijn ex zei doodleuk “jij hebt wat je wilde en je gaat vrolijk verder”. Dat was wel even slikken…. Heb ik wat ik wilde…? Ja, ik wilde dolgraag een kind en ja, ik wilde dolgraag een kind van de man van mijn dromen (waarvan ik toen dacht dat hij dat was). Dus ja, natuurlijk was ik blij met de zwangerschap! Maar wilde ik dat op deze manier? Wilde ik dat hij mij in de steek liet? En nog belangrijker, wilde ik dat hij mijn kind in de steek liet? Zeer zeker niet!

 

Wat hij helaas niet beseft is hoe ontzettend veel verdriet ik heb gehad van het feit dat hij niet alleen ons kind, maar ook mij in de steek heeft gelaten. Man, wat was ik tot over mijn oren verliefd op deze man. Wat ben ik over mijn eigen grenzen heen gegaan en wat heb ik met mijn hoofd in het zand gezeten, door pure liefde naar hem toe. Hij was echt de man met wie ik oud wilde worden en ik had letterlijk alles in mijn leven laten vallen voor hem. Als je zoveel van iemand houdt, dan breekt het echt je hart als diegene keihard de deur in je gezicht duwt. Dat heb ik het afgelopen jaar goed verwerkt en ik ben ook in gaan zien dat hij eigenlijk helemaal niet ‘de; man voor mij was.

 

Dus ruim 1 jaar verder. 1 Jaar nadat het verdriet om het verlies begon, wordt de oude pijn weer heel lichtjes aangewakkerd. Maar het is goed, heel erg goed zelfs. Want voor het eerst zie ik in, dat de man waarvan ik hield helemaal niet echt was. Dat klinkt misschien niet leuk, maar het is ook niet leuk om in iemand te blijven geloven die je keer op keer teleurstelt. Ik weet nu echt waar ik aan toe ben en dat ik niets van hem hoef te verwachten. Hoop doet leven, maar het kan je ook teleur laten stellen. Nu ik geen hoop meer heb, hoef ik ook de teleurstelling niet continu te voelen. Ik stond al heel erg positief in het leven en dat sta ik nu nog meer. Doordat ik nu echt weet dat het alleen mijn dochtertje en ik met z’n tweetjes zijn, voel ik een intense kracht en ook een ontzettende zin in de toekomst die wij samen tegenmoet gaan!

 

Ook zie ik (nog meer) in welke dingen ik zelf fout heb gedaan en wijs ik ook de vinger naar mijzelf. Hij was niet diegene die me de dingen aandeed, ik deed het mezelf aan omdat ik zo hunkerde naar liefde. Ik ben gegroeid en ik ben hier een beter persoon van geworden, een betere moeder en een betere toekomstige partner. Normaal gesproken wanneer ik pijn van de liefde ervaarde kon ik zeggen “ik zou willen dat ik hem nooit ontmoet heb”. Nu zal ik dat nooit denken, want dankzij onze liefde (of die voor hem nou echt was of niet, voor mij was het in ieder geval wel zo) is mijn engel geboren. En zij…. zij is een wonder. Niet alleen voor mij, maar voor duizenden alleenstaande moeders. Waarom? Zonder haar was ik geen alleenstaande moeder en zou ik Happy Single Moms nooit zijn gestart… En het is onvoorstelbaar hoeveel dankbare reacties ik van moeders krijg dat Happy Single Moms bestaat en hoeveel moeders er steun aan hebben dat zij met elkaar in contact kunnen komen en zich zo niet meer de enige op de wereld voelen die alleenstaande moeder is.

Mijn dochter…. Zij is dus echt een engeltje van boven….

 

Liefs,

Myra

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

15 Reacties op “
HAPPY SINGLE MOMS: Een BAM-Moeder, wat is dat?

 1. Na een relatie van bijna 5 jaar ( een aan uit relatie, maar goed) , ben ik verlaten door de man waar ik ontzettend veel van houd ( helaas n0g) rond mijn 20 weken echo.
  Ik heb een dochter van 10 jaar van een andere man waar zij ook geen contact mee heeft. Het idee alleen al dan mijn baby zonder vader op zal groeien breekt mij enorm.
  Mijn ex was in eerste instantie niet blij met me zwangerschap maar achteraf leek hij wel geintereseerd. Hij heeft mij verlaten wetende dat mijn gezondheid niet de beste is , met als reden dat hij niet meer van mij houd. Wat was dat zwaar en pijnlijk om te horen.!! Hij belt niet om te vragen hoe het gaat met me zwangerschap of het lukt met boodschappen of iets dergelijks. Het enige wat hij doet ik tijdens afspraken met de verloskundige of gynaecoloog ineens op komen duiken. En daarna hoor ik weer niets van hem.
  Ik ben nu 27 weken zwanger en ben al voor 85% overtuigd dat ik een alleenstaande moeder ben van 2 kinderen. Het is moeilijk vooral omdat ik geen ouders heb in Nederland of familie bij wie is steun kan zoeken.
  Aan de ene kant wil ik alle omgang verbieden tussen me ex en me baby omdat hij zo een monster is geweest. Ook omdat mijn oudste dochter geen contact heeft met haar vader en ik haar hier dan niet mee wil confronteren. Ben ik verkeerd bezig dan? Maar aan de andere kant wil ik het op me af laten komen. Het aan hem overlaten en dan zien we wel. Maar dat is zo moeilijk omdat ik dan machteloos sta .

  P.s. het is zeer troostend om te lezen hoe andere moeders voor gelijke situaties hebben gestaan en er sterk uitgekomen zijn. Ik hoop dat ik dat ook binnenkort kan ervaren.

 2. Prachtig beschreven, aantal dingen herkenbaar ik heb echter het geluk dat de vader van mijn dochter een zeer betrokken vader is, en wij delen de zorg ook.
  Maar wat een kracht en respect voor jou Myra.

 3. Mooi geschreven Myra!
  En een engeltje is ze zeker. Jullie zijn prachtig samen. Samen zijn jullie sterk, ook in de toekomst dat weet ik zeker.
  Groetjes Charlotte (en Sara)

  • Lieve Charlotte en Sara natuurlijk!

   Wat leuk dat jullie mijn blog hebben gelezen en dank je wel voor de lieve woorden!

   Liefs Myra

 4. Wat een verhaal, lijkt mij echt heel moeilijk, alleen een kind opvoeden. Ook omdat je je kind alles wilt geven en dus ook een vader. Maar waarschijnlijk is ze nu dan beter af dan met zo’n lul van een vader. Ik heb echt respect voor alleenstaande moeders of het nou bewust is of niet.

  Ik heb overigens een nichtje in een soortgelijke situatie en haar zoontje kreeg ineens na een paar jaar een opa en oma (die er toen pas echter kwamen dat hun zoon een zoon had). Daar heeft hij nu heel goed contact mee, mijn nichtje komt daar ook veel.

  • Dank je wel!
   Leuk om te horen dat je nichtje contact heeft met de opa en oma van haar kindje. Helaas weet in ieder geval de ‘oma’ van het bestaan van mijn dochter, als ik mijn ex mag geloven. Zij kiest de kant van haar zoon, in plaats van hem op zijn verantwoordelijkheden te wijzen helaas en ook mijn kant van het verhaal te horen. Gelukkig heeft mijn dochter een hele lieve opa & oma en ook nog een bonus opa & oma (mijn oom en tante). Genoeg liefde en genoeg mensen die zo ontzettend gek op haar zijn 🙂

 5. Heel herkenbaar alleen is mijn ex een week nadat ik wist dat ik zwanger was weg gegaan en heb ik daarna ook echt helemaal niks meer van hem gehoord dus heb mijn zwangerschap ook alleen gedaan met gelukkig wel veel steun van mijn ouders.

  • Wat fijn dat je steun van je ouders hebt gekregen, wat moeten wij toch zonder ze hè! Mijn ouders helpen mij ook enorm!
   Triest dat hij zijn eigen kindje nooit heeft gezien. Dat moet op een gegeven moment toch gaan knagen zou je denken….
   Maar wij hebben gelukkig een wondertje!

 6. Ik herken mezelf in je verhaal.
  Zo is het bij mij precies hetzelfde gegaan. Mijn ex heeft alleen nog nooit iets betaald, heeft zelfs mijn zoontje nog nooit gezien.
  Als ik hem bel zegt hij alleen maar “sorry”.

  Je wordt ontzettend krachtig van zulke situaties. Je knokt jezelf er doorheen met een bult liefde voor de kleine.
  Ikzelf ben er ontzettend sterk van geworden. We doen het maar wel ff zo in ons uppie!

  • Onvoorstelbaar hè, dat een vader zijn rug naar zijn kind kan keren. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat eeuwig kunnen blijven doen.
   Krachtig word je er inderdaad van! Wij zijn super sterk, never forget!

 7. Bedankt voor jullie reacties!
  Leuk om jou ook hier te zien Theo 🙂
  @Odile, doet me toch ook steeds pijn om te lezen dat er zoveel vrouwen, waaronder ook jij, het zonder vader doen. Zo zou het toch niet moeten zijn… En ja, die pijn zal misschien wel nooit weg gaan 🙁
  Sterkte met alles Bibiane!

  Liefs Myra
  http://www.happysinglemoms.nl
  http://www.facebook.com/happysinglemoms
  http://www.twitter.com/happysinglemoms
  http://www.instagram.com/happysinglemoms

 8. Wat een mooi stuk Myra. Ik herken (helaas) veel van je verhaal, al krijg ik geen cent en heb ik er voor gekozen ee ook niet achteraan te gaan. Hoewel je na een jaar een hoop verwerkt blijven er dingen met momenten zeer doen. Mensen die dit niet hebben meegemaakt onderschatten dat nog wel eens merk ik in mijn omgeving. Zo van: je weet toch dat het over is en dat hij zijn kind niet wilt zien, ga dan gewoon verder met je leven. Was het maar zo simpel want zulke pijn vergeet je niet zomaar en het slaat een gat in je vertrouwen…

 9. Ik ben onbewust alleenstaand, omdat ik nooit had gedacht dat hij me zou laten zitten. Maar ik koos hier bewust voor. Nadien kwamen de leugens aan het licht. De vader van mijn dochter heeft nooit een cent betaald en heeft ook niets te zeggen. Dat is hard, maar ik gun het hem niet (als hij dan zou willen natuurlijk…)

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!