Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Drie feestdagen voor de prijs van één


28 november 2015


<

“Hoor wie klopt daar kinderen…”, “Rudolph the red nose reindeer….”, “Er is er één jarig hoera hoera!” Niet alleen komen de feestdagen dichterbij, maar ook de 1ste verjaardag van onze dochter. Daarmee komt ook gelijk het ‘probleem’ om de hoek kijken van wat te ‘vragen’ aan familie en vrienden voor deze drie gelegenheden, want mijn kind overspoelen met cadeaus en speelgoed zie ik eerlijk gezegd ook niet zitten.

Verjaardag
Begrijp mij niet verkeerd, ik ben absoluut voor ontwikkeling door middel van en met behulp van het speelgoed dat tegenwoordig bestaat. Echter wonen wij niet in een elastisch huis (zoals mijn man het graag zegt), en hebben we maar beperkt de ruimte. Daarbij denk ik ook dat teveel speelgoed juist averechts werkt, omdat dochterlief dan misschien te veel keuze gaat hebben. En ja, ik zie het ook, het woordje ‘te’ staat ervoor, dus is het automatisch al een misser.

Stel dat ik toch zou gaan voor ‘speelgoed’, er is tegenwoordig zoveel keuze! Daarbij is mijn kleine meisje straks geen baby meer, maar een heuse dreumes, en ook daar zullen we rekening mee moeten gaan houden. Maar, wat geef je een dreumes dan eigenlijk? Ga ik voor speelgoed dat veel geluid maakt, waarvan manlief en ik het liefst de batterijen eruit slopen, of gaan we voor houten speelgoed, waarvan ik weet dat dochterlief er graag mee gooit, of toch voor weer wat anders? Lastig hoor!

Ondertussen breek ik mijn hoofd hier al een paar weken over, en hoe dichterbij het komt, hoe meer ik het gevoel heb dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat we doen. Ze wordt één en zal het ons echt wel vergeven als zij geen bergen cadeautjes krijgt. Daarbij heb ik ook liever dat zij iets krijgt waar zij misschien wat langer iets aan heeft, maar ook iets wat educatief is en haar uitdaagt. Tegenwoordig is er zoveel keuze dat je als ouder door de bomen het bos niet meer ziet, en daarom heb ik besloten om voor de verjaardag van mijn dochter iets ‘anders’ te vragen.
BallonIn plaats van het geijkte cadeau, ga ik de gasten vragen om iets voor haar te maken/schrijven/tekenen/knutselen etc.  met een ‘wens’ voor de komende jaren. Noem het een tijdscapsule als je wilt. Wat mij betreft is het een kledingstuk maat 110 (waar zij voorlopig echt nog niet in gaat passen), maar het gaat mij om het idee. Een concreet plan hoe ik dit op ga zetten heb ik nog niet helemaal, maar het lijkt mij leuk om het haar te geven als zij iets ouder is en het besef heeft wat verjaardagen en feestdagen zijn, met daarbij de kanttekening dat cadeautjes niet altijd materialistisch hoeven te zijn.

Ik kan mij een gesprek herinneren met een vriendin toen ik zwanger was. Zij vertelde dat zij altijd nuttige dingen vroeg met feestdagen en verjaardagen, zoals kleding en sokken, maar bijvoorbeeld ook boeken. Heel eerlijk, in een dergelijke gedachtegang kan ik mij op zich wel vinden, alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik het veel te leuk vind om zelf kleding voor haar te kopen. Toch blijf ik erbij dat zij nog maar een bijna dreumesje is, en ook alles dat niet-speelgoed is ge-wel-dig vindt om mee te spelen. Waarom zou ik zo moeilijk doen als zij het al niet doet? Laten we gewoon lekker voor het eerst feestdagen vieren met onze dochter, dat lijkt mij toch wel het mooiste cadeau!

 

Wat gaan jullie doen met de feestdagen?

 

 

Kelly

Laat ik beginnen met Caite, mijn dochtertje van nu 8,5 maand. Vroeger riep ik om het hardst dat ik nooit van mijn leven moeder zou worden. Wat een rijkdom zou ik dan gemist hebben! Ik ben Kelly, de moeder van Caite, zo goed als 30 jaar en inmiddels al 12,5 jaar samen, waarvan 3 getrouwd, met mijn geweldige man. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als Docent Engels op de middelbare school, ben ik graag bezig met taal, waaronder schrijven en lezen, maar ga ik ook graag de natuur in met mijn gezinnetje, kind in de draagdoek en mijn camera om mijn nek. Heerlijk!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!