Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Dreumes mee naar de sneeuw, goed idee?


26 januari 2017


A

Als juf heb ik natuurlijk twee weken kerstvakantie, en gelukkig was manlief dit jaar, op de valreep, ook lekker twee weken vrij. Dus besloten wij last-minute de tweede vakantieweek de sneeuw op te zoeken. Naast dat dit voor onze kleine meid de eerste keer zou worden, was dat het ook voor mij.

Dus hotel geboekt, ID-kaart aangevraagd, winterbanden onder de gezinsauto en  richting Winterberg voor 5 dagen sneeuwpret.

Regel een slee!

Het eerste wat wij daar hebben aangeschaft!

Zodra baby kan zitten is een slee ook toegestaan. Wij hadden een slee met een zitje en zorgen met een riempje dat baby niet onderuit zakte. Skipak, sneeuwschoenen, wanten, muts en sjaal om en lekker door de sneeuw. Het is een uitstekend vervoersmiddel, aangezien de kinderwagen niet altijd werkt in de sneeuw. Zo kom je toch overal. Onze dreumes vond het heerlijk, ze heeft geen één keer geprotesteerd om weer in de slee te moeten. Lekker met de wanten door het losse sneeuw en druk met het wegvegen van de sneeuw die onverhoopt toch op háár sleetjes terecht kwam. Overigens  kun je voor de kinderwagen speciale aanbind-ski’s huren. In het Duits heten ze Kufen (ijzers).

 

Draagzak

Wij hebben onze dreumes nooit gedragen, maar ik zag meerdere papa’s en mama’s met hun kroos lekker in de draagzak. Handig voor lange wandelingen. Afgeraden wordt om je  baby/dreumes mee in een draagzak te dragen tijdens het skiën, ook al ben je een goede skiër. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en je kan natuurlijk ook omver geskied worden door een ander.

Bril en zonnebrandcrème

Wij hebben de zon weinig gezien door het dikke wolkenpak, maar de kinderzonnebrandcreme factor 50 zat wel in onze koffer. Ik heb zelf een bleek huidje en onze kleine meid heeft dit ook, samen met rossig haar, is ze dus erg gevoelig voor de zon. Daarnaast kan de sneeuw het zonlicht sterk weerkaatsen, dus ook een zonnebril voor je kleintje is een must. Deze kun je vaak ook bij de ski-verhuur nog aanschaffen.

Hoogteverschil

Wat ik van tevoren nog wel even heb uitgezocht is hoe om te gaan met de hoogteverschillen en dus ook verschil in luchtdruk. Winterberg is natuurlijk geen plaats in een hoog gebergte, maar ja de kleine controle freak in mij neemt liever het zekere van het onzekere. En zo kwam ik er dus achter dat Zwitsere kinderartsen het volgende aanraden:

baby’s van jonger dan 1 jaar kun je meenemen tot 2000 meter, zonder dat je je zorgen hoeft te maken; hoger dan 2000 meter mag je pas als je 4 dagen of langer op een hoogte zit van minstens 1000 meter.

Snotneuzen, verkoudheid en lippenbalsem

Ikzelf heb 5 dagen lang rondgelopen met een loopneus door de kou, dat heb ik al wanneer het hier in Nederland kouder wordt dan 3 graden, dus de papieren zakdoeken waren ook ingepakt. Geen overbodige luxe, want ook onze dreumes had een flink snotneus. Als ik niet snel genoeg met een zakdoekje zo’n groene kikker uit haar neus probeerde te vangen, loste ze dit zelf wel even op door met haar tong over haar bovenlip te gaan, gevolg droge lippen. Dus ook en lippenbalsempje was geen overbodige luxe, kwamen daar achter. Wel had ik voor de zekerheid ook neusdruppels meegenomen, gewoon op basis van een zoutoplossing, want verkoudheid gaat vaak gepaard met oorpijn en helemaal als je al wat op hoogte zit.

Met de auto of vliegtuig

Winterberg is voor ons, vanuit Groningen, 4 uur rijden. Prima te doen met de auto. Wij zijn bewust aan het eind van de ochtend thuis vertrokken, de autostoel in de slaapstand, favoriete knuffel in de hand en het middagdutje heeft ze lekker in de auto gedaan. Wat lekkere proviand en speelgoed in de tas om haar, wanneer ze weer wakker zou worden, konden bezig houden. Maar onze grootste ontdekking  was de download-mogelijkheid in de Netflix app! De avond van te voren een aantal afleveringen van Nijntje gedownload en we hebben geen kind aan haar gehad, zowel de heen- en de terugreis.

Onze accu begaf het ‘gelukkig’ een paar dagen voordat we weg zouden gaan, dus kleine tip: zorg dat je auto ook wintersport klaar is. Winterbanden zijn in Duitsland verplicht bij winterse weersomstandigheden. Daarnaast wil het per land verschillen welke veiligheidsspullen je bij je moet hebben in een pechgeval, denk aan veiligheidshesjes of een EHBO-koffer.

Er bestaan wintersportorganisaties die gespecialiseerd zijn in wintersportvakanties met (kleine) kinderen. Een kindvriendelijke locatie en vaak ook een animatieprogramma.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met kleine kinderen in de sneeuw? Wanneer stonden jullie kinderen, bijvoorbeeld, voor het eerst op de ski’s?

 

Baby- & kinderkleding

Saskia

Mijn naam is Saskia (oktober 1989) getrouwd en samen zijn wij de trotse ouders van een prachtige dochter (juli 2015). Samen met onze twee poezen, wonen we wij in het noorden van de provincie Groningen. Juf in het basisonderwijs van beroep en daarnaast in opleiding voor orthopedagoog. Ons rustige leventje werd halverwege 2015 op de kop gezet toen er bij mij, tijdens de zwangerschap, lymfeklierkanker werd geconstateerd. In mijn blogs schrijf ik over het moeder worden en moeder zijn met kanker en over mijn belevenissen als juf.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!