Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

DIY

DIY: een milde wasgel voor baby’s


13 september 2016


lavendel olie diy baby zeep maken MAMA to the max
H

Het eerste badje, armpjes en beentjes spartelen wat onwennig in het rond. Het warme water ontspant het lichaam en al snel geven ze zich over. Net als een bad voor ons ontspannend is, ontspant een baby ook helemaal in zo’n lekker warm bad.

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en via de huid nemen we heel veel op. Een simpele wasgel met synthetische toevoegingen worden dus ook via de huid opgenomen en komen in de bloedbaan. De lever is in staat om een deel te filteren maar deze kan nooit alle synthetische toevoegingen eruit filteren. En voor babies geldt dat de lever nog helemaal niet zo goed kan werken waardoor de stoffen dus in het lichaam opgenomen worden. Nu weet ik dat in het geval van een wasgel het om extreem kleine hoeveelheden gaat, maar voor mij was dit genoeg om naar natuurlijke alternatieven op zoek te gaan.

DIY: mlde wasgel voor baby's 5

Tijdens mijn eerste zwangerschap begon mijn zoektocht naar verzorgingsproducten zonder een waslijst akelige toevoegingen. Door de groeiende vraag naar natuurlijke producten is er ook een groeiend aanbod aan producten. Zonder parfum, met biologische ingrediënten, geheel plantaardig, het aanbod is heel divers. Ondanks het feit dat ik een aantal fijne producten gevonden had, stond de vaak hoge prijs mij wat tegen. Daarnaast zijn er hier in Thailand zijn er bijna geen pure, natuurlijke verzorgingsproducten meer te verkrijgen. De ontwikkeling van het land staat helaas gelijk aan het weggooien van alle traditionele gebruiken.

DIY: mlde wasgel voor baby's 2

En de biologische, natuurlijke producten die je wel kan vinden zijn heel duur. Door de combinatie van de schaarste en het prijskaartje ben ik op zoek gegaan naar producten die ik zelf kan maken. Gewoon in mijn eigen keuken met maar een paar ingrediënten en zonder speciale spullen.

Deze wasgel bestaat uit 3 simpele ingrediënten, die ik graag aan je voorstel.

Vloeibare castille zeep

Deze zeep vindt zijn oorsprong in het Spaanse plaatsje Castille en is gemaakt van pure olijfolie met kokos- of hennepolie. De milde zeep is uitermate geschikt voor de gevoelige huid en kan zelfs gebruikt worden als shampoo.

Jojoba olie

Deze olie brengt de vochtbalans van de huid in balans en is mild genoeg voor de gevoelige babyhuid.

Daarnaast heeft jojoba olie een antibacteriële werking waardoor de wasgel langer houdbaar zal gaan.

Essentiele oliën

De oliën zijn een onmisbaar onderdeel van de wasgel. Waar in standaard producten vaak alleen een geur zit en niet meer de werkzame stoffen, hebben de essentiële oliën ook andere werkingen. Zo is lavendel (mijn favoriet) een olie die een kalmerend effect heeft, ideaal dus voor het badje voor het slapen gaan. Het is wel van belang dat je pure oliën gebruikt. Niet alle oliën worden gelijkwaardig verwaardigd. Omdat er geen keurmerk is voor oliën betekenen termen als ‘natuurlijk’ of ‘puur’ niet altijd dat het ook zo is. Bij het maken van een wasgel voor babies wil je natuurlijk wel zorgen voor de kwalitatief beste oliën. Pure oliën bevatten geen vulmiddelen of andere synthetische middelen en zijn vaak ook geschikt voor inname. Onderzoek dus goed naar de herkomst en de puurheid van de oliën.

DIY: mlde wasgel voor baby's 1
Mocht je meer willen weten over essentiële oliën, bezoek mijn website of je kunt mij altijd mailen.

 

DIY wasgel voor babies

Ingrediënten

–          250 ml castile zeep

–          1 theelepel jojobaolie

–          1/4 theelepel lavendel olie*

–          Silicone knijpflesje of hergebruikt flesje van ongeveer 300 ml

* Voor baby’s jonger dan 3 maanden: overschreed nooit de verdunningsratio. Babyhuidjes zijn heel gevoelig en nemen de olie snel op.

DIY: mlde wasgel voor baby's 3

Maken

Combineer alle ingredienten in een flesje en schudt deze goed.

Gebruik

Voor gebruik even schudden. Maak een washandje nat en spuit een beetje wasgel op het washandje. Was je baby en spoel daarna goed af.

Bewaren

De wasgel blijft ongeveer 1 jaar goed.
Alternatieven voor lavendel olie:
Geschikt voor pasgeborenen:
Kamille (kalmerend voor huid en geest, ondersteund immuumsysteem)
Geschikt vanaf 6 maanden:
Grapefruit (opwekkend)
Sinaasappel (opwekkend en verfrissend)

Vergeet niet dat baby’s van nature een beschermende vette laag hebben die je er beter niet af kunt wassen. Een baby hoeft niet iedere dag in bad. En wees spaarzaam met de wasgel, met een klein beetje kom je al een heel eind.

DIY: mlde wasgel voor baby's 4

 

Ik ben benieuwd wat jullie favoriete verzorgingsproducten zijn of maken jullie ook wel eens wat zelf?

 

Kids NL 140317 - 210617 300x250

Patricia

Mijn naam is Patricia (30) en samen met mijn man Jack (35) en onze dochter Luna (3) en zoon (5 maanden) woon ik in Thailand. In 2009 ging ik nietsvermoedend backpacken door Zuidoost Azië. Totaal onverwachts werd ik tot over mijn oren verliefd. Begin 2012 ben ik definitief naar Thailand verhuisd. Samen runnen wij nu de vrijwilligerswerkorganisatie voor Engelse lessen op lokale scholen (www.isan-survivor.org). Daarnaast ben ik vorig jaar mijn eigen webshop begonnen waar ik gehaakte babykamer accessoires verkoop van 100% Thais katoen (nurtureplaylove.etsy.com).

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!