DIY: de lekkerste pepernoten met chocolade

<
Er is altijd een goed moment om pepernoten te maken! Eerder deelde ik nog met jullie het basisrecept voor pepernoten. Dit keer heb ik het iets aangepast met – jawel – chocolade! Het zijn net kleine bonbons en wij zijn er gek op.
Wat heb je nodig voor de pepernoten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram roomboter
- 1-2 eetlepels “Koek en speculaas kruiden”
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 50 ml. halfvolle melk
- 1 mespuntje zout
Moeilijke keuzes maken. Melk, puur of witte chocolade?
Wat heb je nodig voor de “chocoladesaus”
- 100 gram chocolade (voor ong. 20 pepernoten)
Ik koos voor pure chocolade, maar je kan ook wit en/of melkchocolade nemen. - Melk (note: voeg dit alleen toe als je chocoladesaus te dik is!)
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Mix de roomboter in een beslagkom tot het goed smeuïg is.
- Voeg de overige ingrediënten toe en gebruik de deeghaken van je (hand-)mixer.
- Gebruik voor het laatste stukje je handen om het tot een mooie bol te kneden.
- Vorm van het deeg balletjes van ongeveer 2 cm. Druk ze iets plat en leg ze op de bakplaat voorzien van bakpapier. Vergeet niet je kinderen te vragen om je te helpen! Dit kunnen ze héél erg goed.
- Laat de pepernoten 15 minuten bakken in de oven. Laat ze goed afkoelen!
- Ondertussen laat je de chocolade in blokjes au bain marie smelten. Blijf goed roeren! Blijft de massa te dik? Voeg dan beetje bij beetje melk toe om de gewenste dikte te krijgen.
- Rol de afgekoelde pepernoten door de chocolade en laat ze goed uitlekken en afkoelen in de koelkast. Besprenkel ze eventueel met eetbaar glitter of andere leuke versiersels.
- Na ongeveer een uurtje zijn je luxe pepernoten klaar om geproefd te worden. En, hoe smaakten ze?
Maak jij ook wel eens zelf pepernoten? Heb je nog lekkere varianten die je met ons wilt delen?
Liefs, Marijke

Stay connected