Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

DIY Kerst knutselen voor dummies


16 december 2016


mama to the max kerst knutsel tips
E

Een van de leukste dingen bij de kerst vind ik nog altijd de kerstkaarten. Elke dag een klein feestje in mijn brievenbus en ik spendeer de nodige tijd en aandacht om een leuke kaart terug te sturen. Maar het worden er elk jaar steeds minder… Dus dit jaar combineer ik two of my favourite things; kerst en knutselen!

Geen kerstkaarten meer

Het jaar dat Tess geboren was, kon ik me niks leukers op een kerstkaart voorstellen dan mijn eigen dochtertje in kerst-stemming. Natuurlijk was ik er heilig van overtuigd dat de ontvanger precies datzelfde zou denken, dus elk jaar maakte ik een kerstachtige foto. Deze verwerkte ik online in een kaartje en met één druk op de knop bestelde ik er genoeg om de hele familie een exemplaar te sturen. Nu kan het toeval zijn, maar vanaf dat moment krijgen we elk jaar steeds minder kaarten terug. Ik weet zeker dat het niet aan mijn (b)engeltjes ligt, maar het is blijkbaar een trend om geen kerstkaarten meer te versturen. Ik blijf het te leuk vinden om kerstkaarten te versturen maar na vijf jaar is mijn adressen-bestand een slag gekrompen. Dat geeft me enorm veel ruimte om nog een tikkeltje groter uit te pakken voor de kerst-kaarten dan normaal!

DIY Kerstwens in een zeeppompje

Wie heeft ooit bedacht dat een kerstgroet  in een plat envelopje moet passen? Vorig jaar kwam een vriendin ons een dag voor de kerst de “kaart” brengen en stiekem vond ik dat wel héél leuk! Te leuk om niet te delen, want iedereen kan het maken! Iedereen met een lamineer-apparaat in ieder geval.

Men neme:

  • een zeeppompje van elk gewenst merk, zolang de zeep erin maar helder is. Geen kleurtjes, gewoon heldere zeep.
  • Een leuke foto/afbeelding in ongeveer dezelfde maat als het zeeppompje afgedrukt op printpapier
  • Stickeroplosser
  • Lamineer-apparaat en lamineerhoezen
  • Schaar
  • Eventueel sla-olie

Je begint met het verwijderen van de stickers op het zeeppompje met behulp van de stickeroplosser.

Je knipt de foto uit in het gewenste formaat. Het hoeft niet kaarsrecht, het geeft zelfs een leuk effect als je met de foto ‘mee-knipt’.

Lamineer de afbeelding en knip het overtollige plastic weg. Denk eraan een randje van ongeveer 2 mm over te laten zodat de afbeelding waterdicht blijft. Je kunt de afbeelding gerust nog een tweede keer lamineren voor de zekerheid.

Rol nu de afbeelding voorzichtig op en laat ‘m rustig in de zeepflacon glijden.

Het is belangrijk dat je gewoon goedkoop printpapier gebruikt; Het papier moet dun zijn, anders rolt het niet mooi op maar gaat het papier vouwen en krijg je ongewenste kreukels in je foto!

Met de onderkant van het pompje duw je de afbeelding netjes op zijn plaats. Alleen nog een mooie strik om de dop en je bent klaar!

Je kan alle kanten op met quotes, persoonlijke teksten of foto’s! Leuk en functioneel!

(Voor een nog mooier effect, kan je de foto op transparant papier kopiëren. Niet rechtstreeks op transparant papier afdrukken, want dat is te warm! Kopiëren kan transparant papier beter verdragen…  Heb je geen transparant papier in huis? Print dan de afbeelding/tekst op gewoon papier en smeer het papier licht in met sla-olie, dan krijg je ook een doorschijnend effect. Laat het papier wel nog een goede dag drogen voordat je het lamineert!)

DIY Kerstballen pimpen (voor snelle mama’s)

Laatst vond ik een flinke bak met kerstballen die ik niet meer zo zo vond. Weggooien vind ik dan weer zonde, dus na een rondje Pinterest kwam ik op het volgende idee! Dit had ik vijf jaar geleden moeten weten, dan had ik nu een hele leuke eerste kerstbal voor Tess in de boom hangen!

Meer dan een kerstbal en wat kinder-knutsel-verf heb je niet nodig! (Ik heb de plakkaat-verf van SES gebruikt, deze kreeg ik heel goed van de handjes gewassen)

Je kliedert het handje van je kindje goed vol met een gewenste kleur verf en plaatst voorzichtig het handje omde kerstbal heen. Als je voldoende verf hebt gebruikt hoef je de vingertjes niet aan te drukken. Maar let er wel op dat de hele handpalm erop komt te staan voor het beste resultaat. Trek snel de kerstbal onder het glibberhandje uit en leg de bal te drogen op bijvoorbeeld een eierdopje.

Ik raad wel aan dat je dit samen met iemand doet die direct dat glibberhandje vast kan pakken en afwassen zonder dat er kerstballen sneuvelen

DIY kerstversiering

Ik zie op Pinterest al heel lang datzelfde balletje voorbij komen; een simpel balletje, gemaakt van alleen wat garen en lijm. Volgens de foto’s lijkt het heel gemakkelijk, dus dat moest ik even proberen. En jawel hoor, gemakkelijker zal niet gaan!

Je hebt kleine ballonnetjes nodig, garen en houtlijm. Ik heb zelf waterballonnen gebruikt,deze zijn al klein en blazen zich mooi rond op.

Knijp een bodempje lijm in een bakje en verdun het iets met water. Roer dit een beetje zodat het een egaal papje wordt. Blaas de ballon op tot een gewenste grootte en knoop ‘m dicht. Rol een flink stuk garen af, knip het af en sop het in het lijm-papje. Neem het begin van het doorweekte garen en maak het touwtje vast aan de knoop van de ballon. Je kunt nu naar wens het touw om de ballon heen draaien. Niet te snel anders vliegen de spetters om je oren (en op je kleren).

Op diezelfde manier kan je verschillende vormen maken. Ik heb spelden in een patroon in stevig karton geprikt en van daaruit het garen meerdere keren om de spelden heen gedraaid. Kleine tip; zorg ervoor dat de lijm niet het papier raakt. Het blijft lijm weet je… Grote tip; dit is grote mensen werk. De lijm kan bij fanatieke knutselaars flink spatten en wanneer je het in je ogen krijgt doet dit best wel zeer. (kwam ik helemaal zelf achter)

Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties!

Kerstwinkel 2017

Mandy

In het kort; Mandy, 35 jaar, 15 jaar samen met Bart en moeder van drie; meisje Tess van zes en een setje jongens, Mats & Raf van vier jaar oud. Met dit gezelschap woon ik in het zonnige zuiden des Lands bovenop een berg. Tijdens mijn laatste zwangerschap maakte ik noodgedwongen een carrière-switch van parttime apothekersassistente naar fulltime thuisblijfmoeder. In mijn vrije tijd kruip ik graag achter de naaimachine om mijn creativiteit los te laten. Behalve chaotisch ben ik o.a. huishoudmanager, chauffeur, kinder-haarstyliste en anti-sport.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!