Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

DIY: De wielen van…


22 februari 2016


DIY
<

De was. Een noodzakelijk kwaad. De wasmand is altijd vol op het meest ongemakkelijke moment. En je zoekt altijd net dat jurkje dat … nog in de wasmand ligt. Want het is fijnwas, of niks anders in die kleur of gewoon omdat je de dag ervoor echt geen zin had om een handwasje te doen. Dan is er nog de kwestie van de kleuren. Vandaag gaan we met deze kleurdoekjes een DIY doen.

DIY

Sinds de kinderen er zijn, wordt de wasmand ineens bevolkt met allerlei heftig gekleurde kledingstukken met talloze patroontjes. Je kunt van mijn man veel zeggen, bijvoorbeeld dat het een zegen is dat hij zo vaak de was doet en er bijna nooit over moppert (behalve over sokken), maar hij heeft weinig verstand van kleur. Hij vindt van wel, natuurlijk. Roze, rood en paars zijn van dezelfde kleurgroep, dus hup in één was. Helaas was het paarse rokje van Adyra nieuw en bijna zwart zo donkerpaars. Dus ook de lichtroze items waren na de wasbeurt veranderd in een soort gore vaatdoek. Hij baalt ervan, maar heeft de was keurig gescheiden gewassen, wat wil ik nog meer. Ik, ik flip! Want dat roze maillotje was zo mooi, met bloemetjes in allerlei schattige kleurtjes. Dat wij eens in de zoveel tijd een mislukte was hadden, is de kinderen volledig ontgaan.

Wat doe je als het een regenachtige middag is en je mama laat merken dat ze wel klaar is met je gejammer dat je naar buihuihuiten wilt (terwijl je al op rubberlaarsjes buiten bent geweest en je in alle plassen hebt gesprongen totdat je moest huilen omdat je op je kont in een plas viel (je wilde toch nat worden?!)). Dan haal je een stoeltje en ga je voor de wasmachine zitten. Je roept je mama: ‘mama wasse kijke?’, je wacht geduldig, behalve als mama niet snel genoeg op komt draven, want dan vul je zelf de wasmachine wel. De natte regenlaarsjes kunnen erin, een verdwaalde aardappel (aardappels wonen in de bijkeuken in de buurt van de wasmachine), een paar handdoeken die je vond op de kachel en zo nog wat meer zaken die volgens jou schoon moeten. Ik mag het wasmiddel erbij doen en de wasverzachter. Maar je wilt er eerst even aan ruiken. Dan kan het feest beginnen. Op het knopje drukken en daar begint het al. De wasmachine maakt geluiden, ‘hoor mama, pssssssjjjjjj’ en tot je grote plezier begint de trommel te draaien. Vergezeld van enthousiast handjegeklap van de kleine spruit doet de wasmachine grootse dingen. Hij draait! Het feest is compleet als je er ‘de wielen van de bus’ bij zingt. Want de wielen van de bus gaan rond en rond, dat is toch bijna hetzelfde als een ronddraaiende wastrommel toch?!

Nog even terug naar het gesteggel over verkleurde was. Sinds niet al te lange tijd zijn wasontkleur- of colorcatcherdoekjes helemaal te hip. Je doet ze in de wasmachine bij je gekleurde was en ze zorgen ervoor dat de kleuren niet in elkaar overlopen. Ik heb ernstig het gevoel dat ze hun werk doen, maar misschien is de wens de vader van de gedachte en zie ik ineens de verkleurde items niet meer. De kids vragen als de was klaar is altijd of ze het doekje mogen zien. Die doekjes hebben prachtige kleuren. Van grijzen tot beiges, maar ook knalgeel, turquoise en felroze komen uit de wasmachine. Omdat ik de kleurtjes ook zo leuk vind, bewaar ik ze. Zo’n hele stapel doekjes werkt inspirerend blijkbaar.

Vandaag maken we een kunstwerk voor op de muur.

Benodigdheden voor DIY

DIY

 • Gebruikte colorcatcher- of wasontkleurdoekjes
 • Schaar
 • Stevig papier
 • Fotolijstje
 • Hobbylijm

Werkvolgorde voor DIY

Sparen

 1. Spaar eerst een paar weken colorcatcher doekjes.
 2. Bedenk wat je wilt maken.
 3. Scheur de doekjes met beleid in de vorm die je wilt. Ferenc snijdt de repen die hij nodig heeft om te kunnen vlechten met de papiersnijmachine. Adyra knipt cirkels uit de doekjes.
 4. Plak ze op stevig papier dat je van tevoren op maat hebt geknipt of gesneden.
 5. Leg het papier in het lijstje.
 6. Hang je werkje op, of zet het op een mooie plek.
 7. Ik heb stapels doekjes bewaard, maar zoveel heb je niet nodig. Spaar net zolang tot je kleuren hebt die je graag wilt gebruiken.
 1. Ik dacht, omdat de kleuren van de doekjes vaak ton-sur-ton zijn aan de verpakkingen van VSM vroeger. Weet je nog, van die homeopatische middeltjes tegen verkoudheid, blauwe plekken en nog veel meer. Vroeger stond op die pakjes een afbeelding van bergen. Het leek of ze in de mist verdwenen omdat ze naar boven toe steeds lichter worden. Ik vond het altijd een heel rustgevend beeld. Ik maak dus een schilderijtje van VSM-bergen. Ferenc gaat met repen die hij snijdt van de colorcatcherdoekjes vlechten of weven, hoe je het wilt noemen. Adyar doet iets met cirkels. Dit zijn leuke ideeën die jij ook kunt gebruiken voor jouw DIY.

  Scheuren

 1. Ik scheur de bergen naar een voorbeeld dat ik eerst met een potlood op een kladpapiertje heb gekrabbeld. Ik scheur ze omdat ik de rafelige randen wel mooi vind. Adyra knipt de cirkels uit en Ferenc wil met strookjes weven, hij snijdt het papier met de papiersnijder.DIY
 2. Ik plak mijn bergen op. Adyra bedenkt een patroon met de cirkels die ze heeft geknipt en plakt ze op. Ferenc vlecht een werkje. Dit plakt hij weer op papier.
 1. We leggen de knutselwerkjes in de lijstjes die ik ervoor heb gekocht bij het grote goedkope warenhuis dat iedereen wel kent.DIY
 2. We hebben genoeg gaatjes in de muur. We zoeken een mooi plekje voor de kunstwerkjes.

Klaar! Het is niet veel werk, maar het resultaat is hartstikke leuk.

DIY

Laat je me zien wat je hebt gemaakt?! Dat kan in de reacties hieronder, maar als je je knutselfoto’s tagt met #mamatothemax en #knutselentothemax op Facebook, Twitter en Instagram vinden we ze ook.

Volgende maand een DIY met vouwblaadjes.

Liefs,

DIY

Bekijk ook eens de DIY van vorige maand, die geheel in het teken stond van licht.

Baby- & kinderkleding

Joyce

Joyce: 42 jaar, mama van dochter Adyra (13) en zoon Ferenc (9). Al 24 jaar samen, maar sinds vorig jaar getrouwd met Bauke. Schrijfster, schilder (op muren, doek en nagels), lezer, breister, volleybalster en knutselaar. Op joycebreit (joyceloraine.blogspot.nl) blog ik over wat me bezighoudt en over breien (want dat is zo leuk!). Ik kan mezelf ook helemaal verliezen in het schrijven van gedichten. In 2009 is mijn dichtbundel Heb vertrouwen uitgegeven. In mijn blogs voor MAMA to the max geef ik je ideeën voor leuke knutsels die je samen met je kroost kunt maken. En ik laat je diy-projecten zien waar je zelf mee aan de slag kunt.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!