Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Een dikke pluim voor het ziekenhuispersoneel


24 maart 2017


ziekenhuis lilou bevalling gynaecoloog MAMA to the max
<

Graag wil ik ook stilstaan bij de fijne ervaring van mijn ziekenhuisbevalling in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. Vorige week heb je uitvoerig kunnen lezen over mijn bevalling en de uren erna. Lilou had een matige start en ik moest met spoed naar de operatiekamer, omdat de moederkoek er niet vanzelf uit kwam. Allemaal kleine obstakels die mijn bevalling niet perfect maakten. Toch schreef ik bij de geboorteaankondiging de dag na de bevalling op instagram: een bevalling volgens het boekje. Misschien voor anderen geen bevalling volgens het boekje, maar voor mij zeker weten wel. Het voornaamste waardoor ik dat zo voel is door de goede zorgen van het personeel. Van verpleegkundige Gonny, verloskundige Iris en gynaecologe Patty die mij/ons zo goed en liefdevol begeleid hebben tot aan de lieve en keihard werkende verpleegsters op de kraamafdeling. Wat een toppers zijn dat! En dat mag ook wel eens gezegd worden. Vandaag dus een post voor al het ziekenhuispersoneel. Jullie zijn kanjers en jullie verdienen een hele dikke pluim!

ziekenhuis lilou bevalling gynaecoloog MAMA to the max

 

 

#GENOEGGEZWEGEN

Boos heb ik me gemaakt tijdens mijn kraamtijd, ontzettend boos! Het bleek maar weer eens dat klagen veel makkelijker is dan waardering uitspreken of complimentjes geven. Is het menseigen veel harder te schreeuwen over dingen die niet goed zijn? Altijd valt het mij op hoeveel mensen kunnen klagen en zich ook door anderen laten meeslepen in de negativiteit. Ik ben van nature ontzettend positief ingesteld en dat zijn jullie denk ik ook wel van mij gewend. Ik probeer zoveel mogelijk het positieve te zien en wanneer dingen tegenzitten, dan probeer ik daar zo weinig mogelijk energie en aandacht aan te geven. Vandaar ook DE quote van MAMA to the max: life won’t sparkle unless you do! Je hebt altijd de keuze dingen van twee kanten te bekijken, positief of negatief. Het leven is wat je er zelf van maakt. Anyways, genoeg vaag gepraat, terug naar de ontzettend negatieve hashtag #genoeggezwegen.

Er zullen niet veel bevallingen zijn die pijnloos en zonder moeite plaatsvinden. Sterker nog, iedereen heeft zijn eigen bevallingsverhaal en laten we eerlijk zijn die vallen niet mee. Het is gewoon ook niet makkelijk om dat wezentje door zo’n kleine gaatje te duwen…simpel, maar zo is het. Dat de meeste bevallingen dus ook niet volgens het boekje verlopen moge duidelijk zijn. Maar dat veel bevallingen uiteindelijk een goede afloop hebben, komt door de ervaren mensen waar je je op dat moment aan overgeeft.

Waarom kwam er dan ineens afgelopen december (2016) een ontzettend negatieve hashtag op social media? Allemaal moeders die de sterke drang voelden hun slechte ervaringen met hun ziekenhuisbevalling te delen. Ik dacht alleen maar: stel dat deze professionals er niet waren, dan was je helemaal verloren geweest. Ben blij dat er mensen zijn geweest die er alles aan gedaan hebben om jou en je kleintje te helpen. Ik heb me er enorm boos om gemaakt, vooral omdat het ziekenhuispersoneel dit absoluut niet verdiend. Deze mensen zetten zich iedere dag opnieuw weer in voor ons en zijn ontzettend toegewijd aan hun vak. Ze leveren ontzettend goed werk en dat doen ze met veel liefde.

Zwanger

Wanneer je zwanger bent kies je voor iemand, een verloskundige of gynaecologe en daar bouw je gedurende je zwangerschap een band mee op. Ze begeleiden je in het proces en houden jou en je kleintje in je buik goed in de gaten. Ook trekken ze aan de bel als er iets mis is. Ik had het geluk dat mijn gynaecologe enorm betrokken was. Door mijn verleden met het verwijderen van een eierstok ken ik mijn gynaecologe al sinds mijn veertiende en noem ik haar zelfs al bij de voornaam (nooit gevraagd of dat mocht eigenlijk, haha, maar ze geeft me altijd zo’n vertrouwd gevoel. Iedere afspraak nam ze de tijd, beantwoordde al mijn vragen, nam uitgebreid het geboorteplan met me door en zelfs toen er even iets niet goed bleek te zijn op de echo zorgde ze ervoor dat we meteen een vervolgafspraak kregen bij de kinderarts (er was later niets aan de hand). Mede door de expertise en de enorme betrokkenheid voelde ik me altijd erg welkom. Dankjewel lieve dokter Willekes voor de fijne begeleiding! U bent zelfs naar de O.K. gekomen, omdat ik bang was voor de narcose. U sprak tegen me en daardoor viel ik rustig in slaap. Bedankt voor alle net wat extra’s die u doet bij uw patiënten. U bent een gynaecologe uit duizenden!

gynaecologe christine azm mumc maastricht MAMA to the max

Dr. Willekes wist hier al dat wij een meisje kregen. Ze vond het reuze spannend om niks te zeggen, haha.

Bevalling

Ik kwam binnen en werd voor mijn gevoel gelijk serieus genomen. Verpleegster Gonny zag dat ik het zwaar had en zorgde ervoor dat ik comfortabel lag op de verloskamer. Ze pakte gelijk mijn geboorteplan erbij en zag dat ik wenste een ruggenprik te krijgen. Ze vroeg of ik daar nog achterstond en toen ik daar volmondig JA op antwoordde heeft ze ook gelijk de anesthesist  opgeroepen. Zo fijn dat ik er geen woorden meer aan vuil hoefde te maken. We werden ontzettend hartelijk verzorgd. Bekertjes water voor zowel mij als JP werden klaargezet, een extra kussen werd gehaald. Misschien allemaal kleine dingen, maar die kleine dingen maakten het succesverhaal wel compleet. We voelden ons welkom en op het moment dat je als vrouw aan het baren bent, is het heel fijn dat je alle controle die je verliest, met vertrouwen in andermans handen kunt leggen. Ik ben daar heel slecht in, maar door de goede zorgen van het team dat ons hielp, ging het eigenlijk vanzelf.

De bevalling werd verder begeleid door verloskundige Iris en gynaecologe Patty (ik noem even geen achternamen). Wat waren ze een goed team. Ze zijn vanaf de ruggenprik geen moment meer van mijn zijde geweken, waarschijnlijk omdat ze aanvoelden dat het heel snel zou gaan. Tijdens het persen hebben ze me enorm aangemoedigd. Zonder hen had ik er nooit zoveel kracht voor gehad. Ze bleven me het vertrouwen geven dat ik het kon en dat voelde fijn. Toen Lilou er eenmaal was en niet zo’n goede start had, werden we me enorm gerustgesteld. Ze leefden met ons mee en ik stond ervan versteld dat, hoewel Lilou de meeste zorg nodig had, ze evenveel aandacht gaven aan JP en mij. Ze snapten heel goed dat we ongerust waren en probeerden dit gevoel te beperken door goed met ons te communiceren.

Ik heb ze, voordat ik naar de operatiekamer moest om de moederkoek eruit te halen, heel erg bedankt voor hun liefdevolle inzet. Ik zal ook nooit meer vergeten hoe fijn dit moment is geweest!

Ik was zo vertrouwd met hen dat ik wilde dat JP met mij mee ging naar de O.K. en dat verloskundige Iris even met Lilou alleen zou blijven.

 

Kraamafdeling

Ik kwam na de operatie midden in de nacht op de kraamafdeling. Er kwam meteen een hele lieve verpleegster vragen of ze iets voor ons kon doen. Ze vroeg of we soms honger hadden. Hoe kon ze mijn gedachten lezen? Ik had honger als een paard! Ze gaf me een avondmaaltijd die was overgebleven. Nou, die boterhammen smaakten alsof ik kreeft met kaviaar aan het eten was. Heerlijk! Daarna hielp ze me met wassen (in bed) en bleef ze die nacht een paar keer komen om te checken of alles goed was.

Lilou en ik zijn een nachtje extra gebleven vanwege de controle die ze nodig had, maar wat vond ik dat niet erg! Ik vond het fijn op de kraamafdeling. Alle verpleegsters die we gezien hebben waren zo begripvol. Niets was teveel, ze probeerden overal bij te helpen. Ik heb er echt van staan te kijken hoe hard deze dames werken. Ze lopen niet, ze rennen compleet. “Even” een bed verschonen. Respect heb ik ervoor hoe hard ze werken. Ook die onregelmatige uren…ik zou er niet aan moeten denken, maar zij doen het allemaal met zoveel liefde.

Mede door de fijne tijd na de bevalling in het ziekenhuis werd mijn bevalling een succesverhaal. Natuurlijk zijn er dingen die er anders kunnen en natuurlijk worden er fouten gemaakt waar gewerkt wordt, maar je moet kijken naar de intentie en het grotere plaatje. Dit personeel was er voor ons en hielp ons die eerste uren/dagen ontzettend goed. Nooit had ik dit willen missen!

 

#liefdevoorhetziekenhuispersoneel

Wat zou ik het fijn vinden als we met z’n allen ook het ziekenhuispersoneel in het zonnetje kunnen zetten. Ik hoop met mijn artikel vandaag dat we een goede tegenhanger hebben voor #genoeggezwegen. Alle artsen, verloskundigen en verpleegsters verdienen het om een dikke pluim te krijgen. Nog nooit heb ik mensen zo toegewijd en hard zien werken. Zij zorgen ervoor dat veel mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Niets is hun teveel en eerlijk is eerlijk: ik zou het ze niet na kunnen doen. Alle nachtdiensten, alle extra uren, alle moeilijke situaties waar ze voor komen te staan, wat een kanjers! Voor mij alleen maar liefde aan jullie allemaal!

 

 

Bedankt lieve Christine, Patty, Iris, Gonny, Loes, Emmy, Hanke en alle andere lieve verpleegsters en (kinder)artsen die we zijn tegengekomen. Zonder jullie had ik nooit zo mooi op mijn ziekenhuisbevalling terug kunnen kijken. Dat jullie nog maar veel mama’s zo blij mogen maken als ik ben.

Heb jij ook een mooie ziekenhuisbevalling gehad en veel respect voor de kanjers die jou hebben geholpen?

Plaats dan bovenstaande afbeelding of een eigen foto uit het ziekenhuis met de hashtag #liefdevoorhetziekenhuispersoneel en tag het ziekenhuis waar je bent bevallen. Het is een kleine moeite, maar een groot gebaar.

handtekening MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening MAMA to the max

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

4 Reacties op “
Een dikke pluim voor het ziekenhuispersoneel

  1. Ik ben zelf nog niet bevallen, maar dit gaat waarschijnlijk in 10 weken gebeuren en ik denk er nu ook echt zo over. Ik kan niet geloven dat ze ons expres het moeilijk maken. We blijven allemaal mensen !

  2. Wat een mooi initiatief! Ik heb een ‘goede’ bevalling gehad, maar had het ook niet gekund zonder de lieve verpleegkundige en verloskundige van het ziekenhuis.

  3. Mooi! Ga ik zeker doen! Mijn zoon is hier in Duitsland geboren met een keizersnede. Alles ging zoals met mij van tevoren is overlegd. Werkelijk alles! De anesthesist heeft mij gedurende de hele operatie bijgestaan en uitgelegd en gerustgesteld. Doodsbang was ik! Ik zal dat ziekenhuis nooit vergeten!
    Essma onlangs geplaatst…Wil jouw kleuter ook op ballet?My Profile

  4. Wat een super blog dit!! Echt super dat je hier zo duidelijk in ben! Ik ben bij mijn oudste dochter ook in het ziekenhuis bevallen.. en ondanks “foutjes” echt een top bevalling gehad! Zoals ik van mijn moeder geleerd heb: waar mensen werken, worden fouten gemaakt! En de mensen die graag die ongelooflijk negatieve hashtag gebruiken willen dat niet inzien! Ik zou niet in de schoenen kunnen staan van alle kanjers in het ziekenhuis!
    Nicole onlangs geplaatst…Mama van 2 | Hoe is dat nou?My Profile

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!