Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

De verzorging van het kindergebit


9 juli 2019


tips tandenpoetsen kindergebit jordan van tandarts marjos mamatothemax v2
<

Ik vind het erg belangrijk dat mijn meisjes een gezond gebit hebben. Daarom poetsen wij al jaren met de tandenborstels en tandpasta van Jordan. Jordan heeft namelijk tandenborstels die met het gebit meegroeien. Maar, waar moet je nou eigenlijk op letten tijdens het tandenpoetsen van het melkgebit? Ik deed een interview met mijn schoonmoeder, de oma van van de meisjes, Marjos. Marjos is tandarts en weet hier alles over! Zij geeft allemaal tips voor het verzorgen en onderhouden van het kindergebit. Lees snel mee!

Lees ook:
6x mijn favoriete zomerjurkjes

tips tandenpoetsen kindergebit van tandarts marjos mamatothemax v4

Vanaf wanneer begin je met poetsen?

Als je kindje tandjes krijgt, kun je beginnen met poetsen. In de leeftijd 0-1 jaar is dat 1x per dag en kan je je kindje alvast spelenderwijs voorbereiden. Vanaf 2 jaar moet je tweemaal daags poetsen. Kinderen mogen vanaf 6-7 jaar alleen poetsen. Maar er wordt wel geadviseerd dat je als ouder tot het kind 10 jaar is meehelpt met poetsen. Dit kun je doen om het even ‘na te poetsen’.

Nou kan ik me voorstellen dat een pre puber hier niet zit te wachten, zelfs Maxime heeft vaak zoiets van “mama ik kan het heus wel zelf hoor!”. Toch is het super belangrijk dat je hier goed op let. Dat verkleint de kans op gaatjes.

Hoe moet je poetsen? En hoelang?

Het melkgebit bestaat uit 20 tandjes: 8 snijtanden, 4 hoektanden en 8 kiezen. Wanneer kinderen de leeftijd van 4 jaar hebben bereikt, is het melkgebit meestal compleet. Om al die tandjes goed te poetsen heb je een goede tandenborstel nodig. Zo maak je het voor de kindjes zo prettig mogelijk. Je poetst minimaal 2 minuten.

Door een tandenborstel te kiezen voor de juiste leeftijd, heb je de juiste grote en vorm om de tanden goed te kunnen poetsen. Hierdoor kan je het kokhalsreflex verminderen/voorkomen. De tandenborstels van Jordan zijn hier speciaal voor gemaakt (opening in de tandenborstel, zodat je niet te ver naar achter gaat). Tandenpoetsen bestaat uit 3 B’s: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Begin met de onderkaak en daarna de bovenkaak. Maak korte heen- en weergaande schrobbewegingen, maar niet de hard en te snel. Vervang om de 3 maanden je tandenborstel.

Hoe maak je op een prettige manier kennis met het poetsen?

Daar zijn ontzettend veel leuke oplossingen voor! Sommige kinderen vinden poetsen eng, vervelend of niet nodig. Door het goed poetsen te stimuleren bestaan er apps of je gebruikt een zandloper van 2 minuten. Ook kun je met een beloningssysteem werken zoals een stickervel of zing een poetsliedje om het echt leuk te maken. Geef een baby alvast een tandenborstel, doe dit natuurlijk onder toezicht en laat je baby geregeld meekijken hoe je het zelf doet. Dit maakt het alleen maar leuker om te doen! Zo zingt Maxime altijd het ABC als haar tandjes poetst.

Feit of fabel: het melkgebit is niet belangrijk genoeg

Het is een fabeltje dat je aan het melkgebit minder energie hoeft te besteden. Het melkgebit is namelijk net zo belangrijk als het volwassen gebit. Kinderen kunnen onnodig narigheid ervaren als het melkgebit niet op de juiste manier verzorgt wordt. Denk hierbij aan een gaatje of het vroegtijdig trekken van tanden/kiezen en aantasting van het volwassengebit. Hierdoor kunnen kindjes bang worden voor de tandarts en de motivatie verliezen voor de juiste verzorging.

Tips voor ouders:

 • Poets de tanden van je kind met een fluoride pasta (advies: voor kinderen van 0 en 1 jaar één keer per dag poetsen met fluoride peutertandpasta 500-750 ppm*, vanaf 5 jaar is dat tweemaal daags 1000-1500 ppm*).
 • Gebruik een plakverklikker om tandplak bij het kind zichtbaar te maken.
 • Tel samen de tandjes zodat er geen tandje wordt overgeslagen.
 • Gebruik een zachte kindertandenborstel welke goed past bij de kindermond.
 • Houdt de tandenborstel verticaal om de binnenkant van de tanden te poetsen, van roze (tandvlees) naar wit (tanden).
 • Poets ’s morgens na het ontbijten en ’s avonds voor het slapengaan.

tips tandenpoetsen kindergebit van tandarts marjos mamatothemax v5

Wist jij dit allemaal of zit er ook wat nieuws tussen? Tot welke leeftijd ga jij of heb jij je kindje geholpen met tandenpoetsen? Misschien heb je nog wel leuke en interessante poetstips voor andere ouders, deel ze op social media! 

Veel liefs,

Deze blog is in samenwerking met Jordan.
Kids NL 140317 - 210617 300x250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

3 Reacties op “
De verzorging van het kindergebit

 1. Ik poets de tanden van mijn dochtertje, maar ze heeft er niet altijd zin in. Het is een leuk idee om een sticker als beloning te geven. Dit ga ik vanavond meteen uitproberen!

 2. Wat leuk om te lezen.
  Ik werk als mondhygiënist en benoem naast bovenstaande mondverzorgings tips ook altijd het effect van voeding / voedingsmomenten op het gebit.

  Wellicht interessant om hier ook eens een blog over te schrijven??

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!