Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

De negen gouden oude grieptricks


23 oktober 2017


<

De R is weer in de maand. Dat betekend hier minimaal één persoon met een verstopte neus, lopende neus, kapotte neus of snotneus. En we krijgen het klaar om elkaar tot en met april aan te blijven steken met een van bovenstaande neuzen. Over het algemeen blijft het bij de neus-gerelateerde koudjes maar af en toe zet er bij een van ons een flinke kou door. Dat zorgt voor hangerige dagen en hele zielige nachten. Wij doken in de oude doos en vonden negen gouden oude grieptricks! 

p.s. wij realiseren ons heel goed dat de man-flu niet onder de noemer kleine verkoudheid of griepje valt. Onderstaande tips zijn dan ook totaal niet van toepassing bij de man-flu. Deze variant die alleen mannen lijkt te treffen, duurt immens lang en is pijnlijker dan been-weeën (zo heb ik me laten vertellen)

# 1  oud maar vertrouwd; de ui

De oldest trick in the book, maar nog altijd effectief. Snijd een ui doormidden en zet hem op de kamer. Een ui maakt de luchtwegen vrij en zorgt ervoor dat je weer via je neus kan ademen. Wel de volgende ochtend alle ramen even opengooien om de uienlucht eruit te laten waaien.

# 2 Kippensoep

Kippensoep bevat een natuurlijk anti-biotica dat helpt bij het onderhoud van het immuunsysteem. Gooi daar een extra teentje knoflook bij en je hebt helemaal klaar, want knoflook schijnt ook je weerstand een enorme boost te geven. (familie van de ui)

# 3  Stomen

Stomen maakt de luchtwegen vrij, maar het is niet raadzaam om een klein kindje boven een bak kokend water te zetten met een handdoek over zijn hoofdje. Wat je het beste kunt doen, is stomen op de badkamer/douche. Door de warme kraan open te draaien zou er voldoende stoom moeten ontstaan zodat een klein kindje kan stomen. Gebruik hierbij enkel water zonder toevoegingen zoals bijvoorbeeld Menthol.

# 4 Neusspray

Met neusspray bedoelen we eigenlijk de zoutoplossing. Onder de twee jaar mag een kindje geen ‘grote mensen’ neusspray die xylometazoline bevat. Het wordt aangeraden om kindjes tot zes jaar zoutoplossing te geven, maar soms hebben ze iets meer nodig dan dat. De apotheek heeft xylometazoline neusspray met een aangepaste dosering voor kinderen, overleg gerust even met de apotheker of de huisarts. Ook bij deze neusspray geldt dat je deze niet langer dan zeven dagen mag gebruiken!

Mocht je midden nacht  bedenken dat je geen zoutoplossing in huis hebt, dan maak je die eenvoudig zelf:

  1. Kook 200 milliliter water.
  2. Laat het water iets afkoelen maar zorg dat het water warm genoeg is om het zout goed in te kunnen laten oplossen.
  3. Schenk het water in een beker en voeg hieraan 1 afgestreken theelepel zout toe. Wanneer er sprake is van een jodium allergie, neem dan jodium-vrij zout!
  4. Roer de vloeistof goed door elkaar. Wanneer je proeft, moet het net zoals je tranen proeven, dan zit je goed.

# 5 Niet roken

Rook vertraagd het herstel van een verkoudheid. Rook dus niet in ruimtes waar je kind ook aanwezig is.

# 6 drinken

Net zo’n oubollige tip als de doorgesneden ui maar ook nog steeds effectief. Goed (water) drinken zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd worden en wanneer er ook nog een hoest bij aanwezig is, wordt de hoesprikkel door het drinken ook weer wat afgeremd. Bij hoest geen melkproducten drinken, dit verergert de hoest vaak alleen maar.

verklein de kans op besmetting

# 7 Houd de boel fris en fruitig

Met andere woorden, verklein de kans op besmetting

  • “Hand voor je mond”. gewoon blijven zeggen. Uiteindelijk gaan ze het echt doen
  • Gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken en gooi ze na gebruik in de vuilnisbak.

  • Was regelmatig de handen met water en zeep, zeker voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten. Vergeet ook niet het toetsenbord of de telefoon even te desinfecteren

  • Lucht geregeld de (slaap)kamer

# 8 Knuffelen

indien gewenst fulltime. Laat de boel de boel en vraag of iemand kippensoep wilt komen maken.

# 9 moederinstinct

Die heb je niet voor niets en als je het even niet vertrouwd, kan het nooit kwaad om even te overleggen met de dokter(sassistente) Jij kent jouw kindje het beste! In de volgende gevallen wordt het wel aangeraden om contact op te nemen met de huisarts:

  • Wanneer je baby al een etmaal verhoging heeft (boven de 38 graden);
  • het erg benauwd heeft (bijvoorbeeld piepende ademhaling);
  • veel te weinig drinkt en erg suf is.

Hebben we nog een tip gemist? Wat doe jij als eerste wanneer jouw kind(eren) ziek zijn? Laat gerust een berichtje achter, wie weet help je ons er enorm mee!

 

XO TEAM MTTM

Kerstwinkel 2017

Mandy

In het kort; Mandy, 35 jaar, 15 jaar samen met Bart en moeder van drie; meisje Tess van zes en een setje jongens, Mats & Raf van vier jaar oud. Met dit gezelschap woon ik in het zonnige zuiden des Lands bovenop een berg. Tijdens mijn laatste zwangerschap maakte ik noodgedwongen een carrière-switch van parttime apothekersassistente naar fulltime thuisblijfmoeder. In mijn vrije tijd kruip ik graag achter de naaimachine om mijn creativiteit los te laten. Behalve chaotisch ben ik o.a. huishoudmanager, chauffeur, kinder-haarstyliste en anti-sport.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!