Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

De fopspeen: ben je voor of tegen? ..En een verrassing!


19 januari 2015


S

Snel een speentje in het mondje stoppen wanneer je baby’tje huilt kan als magie werken voor een moeder. Logisch dat we denken: baby’tje huilt, speen erin. En wat gebeurt…baby stopt onmiddellijk met huilen en weg herrie. Je kunt het bijna niet ontkennen dat een fopspeen heel goed werkt voor het troosten van je baby. Toch hoor je vaak dat moeders zich verontschuldigen of zelfs schamen als ze in het openbaar de fopspeen aan hun kindje geven. Wat is dat toch dat we ons vaker schuldig voelen om de keuzes die we maken?

Zo hebben mama’s schuldgevoelens wanneer ze flesvoeding geven in plaats van borstvoeding, anderen hebben schuldgevoelens als ze het kindje laten huilen in hun wiegje in plaats van ze in bed te nemen en weer anderen voelen zich al snel schuldig als ze babyvoeding uit potjes geven en niet zelf eten koken.

 MAMA’S….stop daarmee! Jij kent je kindje het beste en jij gaat op je moederinstinct af. Er zijn geen foute keuzes! Nog een keer….er zijn geen foute keuzes, echt niet! De beslissing die jij neemt heb je weloverwogen gemaakt en daarbij heb je gelet op de behoeftes van jouw kindje en op die van jou als moeder.

En dat geldt ook net zozeer voor het gebruik van een speentje!

Als het speentje werkt voor jou en je baby, aarzel dan niet het speentje te gebruiken vooral in de eerste maanden. Ik heb wel eens gelezen dat je het niet moet doen als je borstvoeding geeft, maar ik gaf borstvoeding en Maxime had een erge zuigbehoefte dus wij besloten al vrij snel het speentje te geven. Je zag haar gelijk kalmeren en rustig worden. Ik had er een goed gevoel bij. En ze heeft zelfs nooit de speen verward met de borst. De borstvoeding bleef hartstikke goed gaan.

1a911a6dc9714a002ae282aa806944b3

En welke soort speen kies je dan?
Spenen zijn er in verschillende vormen, maten en materialen. Het is belangrijk dat je erop let dat jouw baby’tje een speentje heeft dat bij hem past. Ik zou er niet zo moeilijk over doen. Je kunt wel alles overwegen, maar uiteindelijk moet je een keuze maken. Ga gewoon op je gevoel af in de winkel en koop er eentje. Mocht je baby de speen niet fijn vinden dan merk je dat snel genoeg en koop je een andere. Wij hebben de eerste speen van Maxime op de negenmaandenbeurs gekocht. De enige reden was omdat we het zo leuk vonden dat we haar naam erop konden laten graveren. Dat vond ik wel handig voor als ze naar de crèche zou gaan. Dat was namelijk de enige twijfel die ik had bij de afweging of ik een speentje zou gaan gebruiken….bahhhh dacht ik, dan is ze op de crèche en weten ze niet meer van wie het speentje is en krijgt ze of een ander speentje of een andere baby gebruikt die van haar. Op de negenmaandenbeurs gaf mijnfopspeen.nl me daar de oplossing voor….een fopspeentje met naam….ik was om!

En wanneer ga je je kindje de fopspeen weer afnemen?
Ik vind het gewoon grappig als je hierover informatie gaat zoeken op het internet. De ene deskundige vindt dat je moet stoppen voor het einde van het eerste levensjaar omdat de zuigbehoefte dan is afgelopen, de tandarts zegt dat je moet stoppen vanaf het tweede levensjaar om gebitsproblemen te voorkomen en weer andere onderzoekers zeggen dat de speen tot aan vier jaar geen probleem is en altijd nog beter is dan het gebruik van de duim.

Ik vind dat spenen een toegevoegde waarde hebben in de eerste maanden/jaren! Na een aantal onderzoeken te hebben gelezen denk ik wel dat het verstandig is om het geven van een speentje langzaam af te bouwen alvorens er geheel mee te stoppen. Wannéér? Dat laat ik over aan Maxime. Ik vind dat ze nu nog makkelijk te troosten is met de fopspeen en dus geeft het ons beiden een goed gevoel.

Ik denk dat ik wederom als moeder het beste wil voor Maxime en zoals altijd mijn gevoel ga volgen. Nu is ze nog heel blij met d’r speentje en ik denk dat we het gaan afbouwen nadat ze twee jaar is geworden. Hoe gaan jullie hiermee om? Heb jij wel één duidelijke visie hierover? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.


* VERRASSING *

Morgen heb ik in ieder geval een verrassing voor jullie. We mogen namelijk speentjes met naam weg gaan geven… spannenddddd. Kijk morgen op de site!


 

Liefs,

leesblog

 

 

 

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

13 Reacties op “
De fopspeen: ben je voor of tegen? ..En een verrassing!

 1. Ik wilde het speentje liever niet gebruiken, maar toch liever dat dan de duim, omdat dat moeilijk af te leren is. Maar na een aantal weken konden wij er ook niet omheen, onze oudste had een enorme zuigbehoefte, Ook bij mij ging dit prima naast de borstvoeding. We hebben het speentje altijd voornamelijk gebruikt voor het slapen, daarnaast zo weinig mogelijk. Na ruim een jaar het speentje afgenomen (wat voor mij niet helemaal goed voelde trouwens, maar mijn man had dit gedaan toen ik er niet was ;-)) en dat was na 1 of 2 dagen al geen probleem meer! Toen was ik er toch wel blij mee. De jongste heeft nu dezelfde leeftijd bijna, maar kan me nog niet voorstellen om hem het speentje af te nemen…. We zien wel!

 2. Hier ook een speen hoor.. Hij had zoveel zuigbehoefte dat de speen te voorschijn kwam, hij was denk ik een maand . Sinds hij een maand of 11 was en begon met brabbelen hebben wij besloten om de speen alleen tijdens slaapmomenten te geven. Ik neem de speen nog steeds mee in zijn tas, al is het niet heel vaak nodig. Meer just in case. Soms slaapt hij zonder maar dat hoeft nog niet van ons. Wat ik wel wil voorkomen is dat hij gaat praten met speen in zijn mond. Versta je niet veel van. Ik ga morgen zeker mee doen!! Leuk die speentjes 🙂

 3. Nou vind ik persoonlijk ‘ omdat het geen gezicht is’ echt een onnozele reden. Ik ben het wel eens met langzaam afbouwen en het liefst zou ik willen dat Isabel voor haar tweede verjaardag speenloos door het leven gaat. Op ten duur zal zo n speen nmlk niks goeds meer te bieden hebben en eerder een last worden dan een oplossing. Voor nu zie ik er nog geen probleem in, maar haal ik m wel vaker weg en merk ik dat ze m ook helemaal niet mist. Stiekem vind ik zo n speentje best schattig 🙂 Samen bewust afscheid nemen van de speen ( door m bv weg te gooien) schijnt een goede manier te zijn om definitief te stoppen met de speen. Idd handig op de crèche, een speen met naam. Ook een leuk cadeau idee. Succes met je blog Marjon! Ziet r goed uit.

 4. Onze jongste zoon nu 14 maanden, heeft altijd alleen de speen tijdens het slapen gehad. Hierdoor overdag geen behoefte eraan. Als ik de speen wel zou geven, dan zou hij er uren mee rondlopen. Alleen als hij erg moe of verdrietig is, dan wil ik nog wel eens zijn speen met knuffel geven als extra troost in mama’s armen.

 5. Ik was van plan borstvoeding te geven bij Sarah maar doordat ik ernstig ziek werd moest ik ermee stoppen. Met borstvoeding zou ik proberen geen speentje te geven. Maar Sarah ging over op de fles en moest mij een paar weken missen, toen zij we begonnen met het speentje om haar te troosten (want ik was er niet). Ze krijgt hem nu alleen als ze verdrietig is of gaat slapen.

  • Dat je genoodzaakt ben om dingen op een andere manier te doen, dan dat je van plan was, is ontzettend vervelend! Ik hoop dat het beter gaat met jou en Sarah je niet meer al te vaak mist. Sterkte! Liefs, XX

 6. Bij ons werkte de truc ‘speen vergeten’ toen we op vakantie gingen. Voor die tijd hadden we al de regel dat de speen alleen maar mocht als ze ging slapen. Onze dochter was twee en heeft er daarna niet meer om gevraagd.

 7. Hoe mensen de speen bij hun kindje gebruiken moet iedereen lekker zelf weten 😉 Ik vind het zelf geen gezicht, een peuter die met een speen in zijn mond rondloopt, dus wij geven hem echt zo minimaal mogelijk en proberen altijd eerst om hem op een andere manier te troosten. Maar dat is mijn mening en die zal ik niet aan anderen opdringen. 🙂

  Ons zoontje krijgt alleen nog maar een speen als hij moet gaan slapen. Hij weigert namelijk te gaan slapen zonder speen. Maar zodra hij weer wakker is laten we het speentje achter in bed (overigens ook erg handig, want voordat we dat deden waren we het speentje echt zó vaak kwijt!! :p )

  • Dat kan natuurlijk ook! Iedereen moet inderdaad voor zichzelf beslissen wat ’t beste’ is voor zijn of haar kindje. Dat is wel een voordeel, dat je hem dan niet meer kwijt raakt!

 8. goed artikel.. wij zijn met Sem ook al een tijdje bezig om de speen af te bouwen. Alleen nu hij net ziek is geweest heeft hij hem weer heel veel gehad en kunnen we weer opnieuw beginnen…
  Het streven is nu om hem alleen tijdens het slapen te geven..

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!