Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

De December dilemma’s voor de feestdagen


6 december 2015


<

Zoë heeft een after-pakjesavond dip. Voor een vierjarige die al weken compleet opgaat in het sinterklaasverhaal, is het best lastig dat het nu, van de ene op de andere dag, afgelopen is. Ze vond het allemaal even mooi, het Sinterklaasjournaal, een “echte” piet in de supermarkt en het schoentje zetten. Ze heeft vol verwachting de nachtjes afgeteld tot pakjesavond en met groot enthousiasme haar cadeautjes uitgepakt. Volgens mij is er niemand die zo van het sinterklaasfeest kan genieten als een kleuter.

Terwijl mijn kleine meid nu enigszins teleurgesteld is dat sinterklaas weer weg is, overheerst bij mij de opluchting dat de beste man vertrokken is en dat we het eerste decemberfeestje kunnen afstrepen. Want hoe gezellig ik de feesten ook vind, het kost wat voorbereidingstijd en bovendien brengt het de nodige dilemma’s met zich mee. Met wie vieren we sinterklaas? Met welke familie kerst? Waar vieren we oudejaarsavond? Wat geven we cadeau? Wat zullen we eten? Wat trekken we aan? Wel of geen kerstkaarten? Kerstontbijt, brunch, lunch, diner of toch maar high tea? Moeilijk vind ik het, want knopen doorhakken is niet mijn sterkste kant.

Cadeautjes

Vooral als het gaat om cadeaus. Dit kost altijd meer tijd dan ik van tevoren had gedacht. Waarschijnlijk doordat ik zo ongeveer vijf keer van gedachten verander als ik in de winkel sta en dan nog met lege handen de winkel uit loop, omdat ik twijfel of er niet iets leukers (of goedkopers!) te vinden is. Ga ik voor een groot cadeau of kleine hebbedingetjes, iets nuttigs als nieuwe sloffen of toch maar dat uiltje dat dochterlief uit drie verschillende speelgoedboeken heeft geknipt en waarvan ze zelf niet eens precies weet wat het is. Keuzes, keuzes, keuzes. Ik vind het serieus lastig.

Je kinderen verrassen met cadeautjes vind ik geweldig, maar als ik kijk naar het speelgoed dat wij in de afgelopen vier jaar in huis verzameld hebben, zie ik de noodzaak niet echt om daar al te veel aan toe te voegen. Daarbij komt dat die van mij zich negen van de tien keer het best vermaken met dingen als een doos uit de supermarkt, mijn wasmanden of een boodschappentas. Als bed, boot, auto, vliegtuig, kinderstoel, en wat ze er nog meer bij verzinnen. Geen eenvoudige opgave dus, cadeautjes kopen, maar ik ben er voor pakjesavond uiteindelijk in geslaagd en de stralende koppies van Femme en Zoë waren de moeite meer dan waard.

Maar dan nu. In plaats van een rustpauze na vijf december, stomen we direct door naar de voorbereidingen van het volgende feest en de bijbehorende dilemma’s. Met wie, waar, wanneer en hoe de kerstdagen vieren. Als na de nodige discussies in de familie-groepsapp eindelijk een besluit is genomen over plaats en moment van de kerstviering, komt de onvermijdelijke vraag: Wat gaan we eten? Ook hier in kan ik moeilijk een keuze maken. Als je het aan mij over laat, besteed ik uren aan het zoeken naar de heerlijkste recepten, om vervolgens op kerstavond nog steeds te twijfelen over het menu, terwijl de boodschappen dan al binnen hadden moeten zijn. Deze beslissing schuif ik dus met liefde door naar mijn geweldige man die zich totaal niet druk maakt over mogelijke decemberdilemma’s én bovendien de boodschappen doet. Zo kan ik verder nadenken over zaken als feestkleding, versiering, kerstkaarten en de hapjes voor oudejaarsavond. Wat er eigenlijk op neer komt dat ik dit zo lang mogelijk uitstel en op het allerlaatste moment iets in huis haal. Of toch maar niet…

kerstboom

Misschien is dat nog wel het grootste dilemma in deze drukke maand.. Welke dingen vind ik belangrijk en welke dingen mogen van mij wel wat minder. Waar wil ik mijn energie in steken en waar in niet? Een gezellig feestje vieren met mensen waar ik van houd, dat is waar ik naar uit wil kijken. Zonder al te veel bijzaken waar ik me druk om zou moeten maken. Daarom ben ik blij met twee schatjes in huis die totaal geen last hebben van decemberdilemma’s of keuzestress. Hoe mooi is het dat je als kleintje onbezorgd kan genieten van de kerstboom met roze kerstballen die je zelf hebt uitgezocht en allemaal aan één kant van de boom hebt gehangen. Van een pepernoot die je de dag na sinterklaas nog op de grond vindt en van warme chocolademelk. Van glitters op je feestjurk en van sterretjes op oudejaarsavond. Vol verwondering op kunnen gaan in het moment. Dat is feest!

Tamara

Mijn naam is Tamara Grevers, nog net geen 30. Vrouw van hele leuke man en moeder van twee mooie meiden.(Zoë 4, Femme, 2) Ik werk parttime als zelfstandig webdesigner. Een hele leuke baan. Ik houd van een goed boek, lekker eten met een wijntje, vriendinnendates, series kijken en hardlopen(soms). Schrijven staat hoog op mijn wordikblijvan-lijstje en ik vind het top dat ik deel uit mag maken van het bloggersteam van MAMA to the max.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!