De beste herfsttraktatie ever!
Herfst, honger en Halloween, soms is er niet meer nodig voor een heerlijk baksel. Het hing natuurlijk al een tijdje in de lucht maar voor mijn gevoel deed de herfst afgelopen weekend pas echt zijn intrede. Ik hou heel erg van de zomer en ben dan ook altijd een beetje verdrietig als die zomer écht voorbij is. Wat ik wél kan waarderen aan het herfstseizoen is het feit dat er weer volop pompoenen verkrijgbaar zijn.
Met pompoen kun je veel dingen doen
Pompoen is zo’n divers ingrediënt; ik gebruik het voor soep, ovenschotels, curry’s en pannenkoeken. Maar in taartjes en cake komt pompoen ook heel goed tot zijn recht. Dit weekend maakte ik een heerlijk smeuïge pompoencake met een echte ‘herfstsmaak’ door de speculaaskruiden, kaneel en kardemom. Ik maakte wat extra beslag om de nieuwe bakvormpjes in Halloweensfeer ook meteen uit te proberen. Leuk voor de jongens! Die hielpen ook weer goed mee in de keuken. Vele handen maken licht werk en binnen een mum van tijd stond de cake in de oven. Daarna werd ons geduld wel even op de proef gesteld, de cake heeft namelijk ruim vijf kwartier nodig om gaar te worden. Maar geloof me, het is het wachten meer dan waard. De buitenkant krijgt zo’n heerlijk knapperig korstje en de binnenkant blijft smeuïg zacht. Do I need to say more ……… 😊
Recept smeuïge zachte pompoencake – voor 1 grote pompoencake en 5 kleine cup-cakejes
Benodigdheden
- Oven
- Mixer met garde of keukenmachine met ballonklopper
- Keukenweegschaal
- Zeef
- Pannetje
- Staafmixer (om de pompoen te pureren)
- Kleine kom
- Vork
- Rasp
- Lange cakevorm
- Vorm voor minimaal 5 cup-cakejes
Ingrediënten smeuïg zachte pompoencake
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 350 gram boter
- 250 gram lichte basterdsuiker
- 400 gram pompoen
- 6 eieren
- Schil van 1 sinaasappel
- 3 theelepels speculaaskruiden
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel kardemom
- 1 snuf zout
- Bakspray of boter om de cakevorm in te vetten
- Ingrediënten glazuur voor 5 cakejes
- 50 gram poedersuiker
- 2 lepels sinaasappelsap
- 1 snuf kaneel
Bakbeschrijving pompoencake
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Weeg alle ingrediënten af.
- Snijd de boter in kleine stukjes en mix deze zo’n 10 minuten tot het smeuïg zachte crème wordt.
- Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe.
- Voeg één voor één de eieren toe en wacht steeds totdat het ei volledig is opgenomen voordat je een nieuw ei toevoegt.
- Schil de pompoen en snij deze in kleine blokjes. Persoonlijk vind ik het schillen en snijden van een pompoen meer lijken op een work-out dan op een kookklusje.
- Kook de pompoen zodat deze wat zachter wordt en je de pompoen goed kunt pureren. Let op; 5 minuten is meer dan voldoende, de pompoen zal nog verder garen in de oven.
- Pureer de pompoen met een staafmixer. Heb je deze niet in huis? Kook de pompoen dan iets langer en prak deze daarna met een vork.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg dit in delen bij het beslag.
- Mix het beslag nog 2 minuten op een lage snelheid totdat het meel volledig is opgenomen.
- Was de sinaasappel en rasp de schil. Let op dat je alleen het oranje deel van de schil gebruikt, het witte deel is bitter.
- Voeg de schil en alle kruiden toe aan het beslag en mix nog 1 minuut.
- Vet de lange cakevorm en de vorm voor de cupcakejes in, je kunt dit doen met een beetje boter maar ik gebruik hiervoor altijd een bakspray. Lekker snel en makkelijk, zeker voor kleinere gedetailleerde vormpjes
- Doe eerst het beslag in de cupcakevormpjes. Het beslag dat je over hebt gaat in de lange cakevorm.
- Bak de kleine cakejes 45 minuten op 160 graden. Na 30 minuten heb ik de cakejes afgedekt met een stukje aluminiumfolie. Zo voorkom je dat de bovenkant aanbrandt en kan de cake rustig gaar worden.
- Bak de grote cake 1 uur en 15 minuten op 160 graden. Na 45 minuten heb ik deze ook afgedekt met aluminiumfolie.
- Laat de cake afkoelen op een rooster voordat je deze aansnijdt.
- Bestrijk de kleine cakejes met het glazuur. Hoe je dit maakt lees je hieronder.
- Zet de kleine pompoencakejes op een rooster. Zet er een bordje onder. Giet het glazuur erover. Het glazuur dat te veel is wordt opgevangen op het bordje onder het rooster. Dat scheelt veel troep en geklieder 😊
Bakbeschrijving sinaasappelglazuur
Ik gebruikte voor de kleine cupecakjes een Halloweenvormpje. Een pompoen met een gezichtje erop. Dit wordt natuurlijk nog leuker met oranje glazuur erop. Dit is super simpel en heb je zo gemaakt.
- Weeg de suiker af en zeef deze boven een kleine kom
- Voeg het sinaasappelsap en de kaneel toe en roer dit met een vork goed door elkaar
- Het glazuur wordt een stroperig papje. Is het te dik om te kunnen gieten? Voeg dan nog een klein beetje sinaasappelsap toe.
- Optioneel kun je nog wat oranje kleurstof toevoegen om de kleur intenser te maken.
Wil jij jezelf en je kids ook verwennen met deze heerlijke herfsttraktatie? Lees dan gauw verder voor de ingrediënten en de bakbeschrijving. Deze pompoencake heeft een lekker krokant laagje en is binnenin nog heerlijk smeuïg zacht. Lekker met een cappuccino of verse gemberthee met citroen. Enjoy!
XO Claudia
Stay connected