Dé 5 tips wanneer je op kraamvisite gaat
En daar vind je het dan tussen de andere post; het mooie geboortekaartje van de pasgeboren baby van je zus, vriendin of collega. Negen maanden heb je meegeleefd en nu is het dan zo ver. Ook jij leest op het kaartje dat je van harte uitgenodigd bent om te komen kijken. Vaak geven kersverse ouders al aan dat je even een afspraak moet maken. Je belt enthousiast op en zegt dat je natuurlijk heel graag langs wilt komen om het mooie wondertje te komen bekijken. Je plant een afspraak en gaat dan op zoek naar een mooi kraamcadeau.
Zoals ik al eerder in de blog over mijn kraamtijd beschreef had ik niet veel energie voor al dat kraambezoek. Het ergste vond ik wanneer mensen heel lang bleven hangen. Normaal super gezellig, maar ik was gewoon heel moe en merkte dat ik niet lang op de bank kon blijven zitten en alle gesprekken kon volgen. Ik heb uit mijn eigen ervaring een aantal tips bedacht zodat je het ideale kraambezoek wordt en waar de kersverse mama je eeuwig dankbaar voor is 😉
Tip 1: Maak een afspraak
Hoe leuk impulsiviteit normaal ook is, doe het niet als je op kraamvisite gaat! Ik denk waarschijnlijk dat dit de gouden tip is en de kersverse mama hier het meest blij mee is. Moeder en pasgeboren kindje moeten nog wennen aan het ritme. Daarnaast heeft mama vaak nog niet genoeg slaap gekregen in de eerste weken en is ze ook nog eens herstellende van een bevalling. Als je een afspraak maakt stel dan altijd de vraag: vind je het leuk als we binnenkort langskomen of zullen we het wat later plannen? Je geeft de kersverse ouders dan de opening om zonder zich te generen ook een afspraak te plannen die niet binnen de eerste weken valt. Als naaste is het natuurlijk vaak wel gewenst al snel te mogen komen kijken maar als bijvoorbeeld collega zul je wat geduld moeten hebben en wordt het door veel mama’s gewaardeerd als je zelf al aangeeft dat je het helemaal niet erg vindt om nog even te wachten.
Tip 2: Kraamvisite is geen dagdeel activiteit
Je verheugt je er waarschijnlijk best wel op om de kersverse moeder te spreken en natuurlijk het baby’tje voor de eerste keer te zien. Heel leuk natuurlijk en zeker ook doen! Houd wel altijd in gedachte dat kraamvisite niet dezelfde tijd in beslag neemt dan gezellig een middagje afspreken met elkaar. Moeder en baby’tje zijn in de eerste weken erg gesteld op hun rust. Bedenk dat ze missschien wel veel mensen op kraambezoek krijgen en als dat bij iedereen een paar uur zou duren zouden vader, moeder en kind uitgeput raken. Omdat het natuurlijk vrij onbeleefd is om je gasten weg te sturen moet jij als gast aangeven dat het “tijd is om te gaan”. Kraamvisite duurt meestal een half uurtje en echt maximaal een uur. Houd de tijd dus goed in de gaten!
Tip 3: Cadeautjes uitdelen
Het gaat bij de kraamvisite niet om hoe duur het cadeau is maar om het attente gebaar. Bedenk dat iedere moeder haar eigen smaak heeft, de hormonen in de zwangerschap goed huisgehouden hebben en de moeder zelf al veeeeel te veeeeel heeft gekocht. Koop een leuk kraamcadeautje voor het baby’tje. Wil je nu echt punten scoren dan is het leuk je budget te verdelen en de kersverse mama ook een kleinigheid te geven. Ze heeft de zware bevalling doorstaan en mag daarvoor zeker beloond worden. En als je helemaal het populairste visite wilt worden, denk dan ook aan de andere kindjes in het gezin als die er al zijn. De grote broer(s) en/of zus(sen) zijn ook apetrots op hun kleine broertje of zusje en moeten daarnaast ook even wennen aan de hectiek die de geboorte van de nieuwste aanwinst met zich meebrengt. Vaker zie je dat ze ook even moeten wennen aan de aandacht die uitgaat naar de baby. Ze verwennen met een cadeautje is een manier om ze erbij te betrekken en ook hun aandacht te geven.
Tip 4: horen, zien en zwijgen
Hoe leuk het normaal ook is om elkaars verhalen te delen, dit is nu tijdens de kraamvisite not done. Laat de kersverse moeder lekker praten. Ze wilt waarschijnlijk haar bevallingsverhalen kwijt en ze vertelt ook honderd uit over haar eerste ervaringen met de baby. Het is normaal hartstikke leuk om dan ook jouw verhaal te vertellen, maar dit moet je echt bewaren voor een andere keer! Het draait allemaal om het de bevalling van de kersverse moeder en het nieuwe baby’tje. Ook voorkom je hiermee dat je de kraamvisite zoals gezegd bij tip 2 niet te lang maakt. De kans dat jullie niet uitgepraat raken beperk je hier aanzienlijk mee.
Tip 5: Bied je hulp aan
Ik vond het heel erg fijn toen mijn vriendinnen op kraamvisite kwamen, aanboden om me te helpen met de koffie en beschuit met muisjes. De eerste week was er nog de kraamhulp die het bezoek verzag van al dat lekkers. Na deze week was mijn man overdag werken en kwam het toch allemaal op mij neer. Heerlijk vond ik het wanneer iemand aanbood me mee te helpen met het zetten van de koffie of thee. Ik had zelfs een vriendinnetje die zelf twee heerlijke aardbeientaartjes had meegenomen. Wat was dat een feest! Ik hoefde alleen maar twee bordjes en vorkjes te pakken!
Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips. Ik pas ze in ieder geval altijd toe en ga ook altijd met een goed gevoel de deur uit als ik ergens op kraamvisite ben geweest. Heb jij nog een aanvullende tip? Laat hem hier achter in de reacties. Hoe meer, hoe beter! Volgende week schrijf ik een blog over mijn lievelingscadeautjes voor de kraamvisite, dus stay tuned!
Liefs,
Stay connected