Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

5 tips wanneer je op kraamvisite gaat


22 juni 2015


E

En daar vind je het dan tussen de andere post; het mooie geboortekaartje van de pasgeboren baby van je zus, vriendin of collega. Negen maanden heb je meegeleefd en nu is het dan zo ver. Ook jij leest op het kaartje dat je van harte uitgenodigd bent om te komen kijken. Vaak geven kersverse ouders al aan dat je even een afspraak moet maken. Je belt enthousiast op en zegt dat je natuurlijk heel graag langs wilt komen om het mooie wondertje te komen bekijken. Je plant een afspraak en gaat dan op zoek naar een mooi kraamcadeau.

 

Zoals ik al eerder in de blog over mijn kraamtijd beschreef had ik niet veel energie voor al dat kraambezoek. Het ergste vond ik wanneer mensen heel lang bleven hangen. Normaal super gezellig, maar ik was gewoon heel moe en merkte dat ik niet lang op de bank kon blijven zitten en alle gesprekken kon volgen. Ik heb uit mijn eigen ervaring een aantal tips bedacht zodat je het ideale kraambezoek wordt en waar de kersverse mama je eeuwig dankbaar voor is 😉

 

large4

 

Tip 1: Maak een afspraak

Hoe leuk impulsiviteit normaal ook is, doe het niet als je op kraamvisite gaat! Ik denk waarschijnlijk dat dit de gouden tip is en de kersverse mama hier het meest blij mee is. Moeder en pasgeboren kindje moeten nog wennen aan het ritme. Daarnaast heeft mama vaak nog niet genoeg slaap gekregen in de eerste weken en is ze ook nog eens herstellende van een bevalling. Als je een afspraak maakt stel dan altijd de vraag: vind je het leuk als we binnenkort langskomen of zullen we het wat later plannen? Je geeft de kersverse ouders dan de opening om zonder zich te generen ook een afspraak te plannen die niet binnen de eerste weken valt. Als naaste is het natuurlijk vaak wel gewenst al snel te mogen komen kijken maar als bijvoorbeeld collega zul je wat geduld moeten hebben en wordt het door veel mama’s gewaardeerd als je zelf al aangeeft dat je het helemaal niet erg vindt om nog even te wachten.

 

Tip 2: Kraamvisite is geen dagdeel activiteit

Je verheugt je er waarschijnlijk best wel op om de kersverse moeder te spreken en natuurlijk het baby’tje voor de eerste keer te zien. Heel leuk natuurlijk en zeker ook doen! Houd wel altijd in gedachte dat kraamvisite niet dezelfde tijd in beslag neemt dan gezellig een middagje afspreken met elkaar. Moeder en baby’tje zijn in de eerste weken erg gesteld op hun rust. Bedenk dat ze missschien wel veel mensen op kraambezoek krijgen en als dat bij iedereen een paar uur zou duren zouden vader, moeder en kind uitgeput raken. Omdat het natuurlijk vrij onbeleefd is om je gasten weg te sturen moet jij als gast aangeven dat het “tijd is om te gaan”. Kraamvisite duurt meestal een half uurtje en echt maximaal een uur. Houd de tijd dus goed in de gaten!

 

large2

 

Tip 3: Cadeautjes uitdelen

Het gaat bij de kraamvisite niet om hoe duur het cadeau is maar om het attente gebaar. Bedenk dat iedere moeder haar eigen smaak heeft, de hormonen in de zwangerschap goed huisgehouden hebben en de moeder zelf al veeeeel te veeeeel heeft gekocht. Koop een leuk kraamcadeautje voor het baby’tje. Wil je nu echt punten scoren dan is het leuk je budget te verdelen en de kersverse mama ook een kleinigheid te geven. Ze heeft de zware bevalling doorstaan en mag daarvoor zeker beloond worden. En als je helemaal het populairste visite wilt worden, denk dan ook aan de andere kindjes in het gezin als die er al zijn. De grote broer(s) en/of zus(sen) zijn ook apetrots op hun kleine broertje of zusje en moeten daarnaast ook even wennen aan de hectiek die de geboorte van de nieuwste aanwinst met zich meebrengt. Vaker zie je dat ze ook even moeten wennen aan de aandacht die uitgaat naar de baby. Ze verwennen met een cadeautje is een manier om ze erbij te betrekken en ook hun aandacht te geven.

 

Tip 4: horen, zien en zwijgen

Hoe leuk het normaal ook is om elkaars verhalen te delen, dit is nu tijdens de kraamvisite not done. Laat de kersverse moeder lekker praten. Ze wilt waarschijnlijk haar bevallingsverhalen kwijt en ze vertelt ook honderd uit over haar eerste ervaringen met de baby. Het is normaal hartstikke leuk om dan ook jouw verhaal te vertellen, maar dit moet je echt bewaren voor een andere keer! Het draait allemaal om het de bevalling van de kersverse moeder en het nieuwe baby’tje. Ook voorkom je hiermee dat je de kraamvisite zoals gezegd bij tip 2 niet te lang maakt. De kans dat jullie niet uitgepraat raken beperk je hier aanzienlijk mee.

 

large

 

Tip 5: Bied je hulp aan

Ik vond het heel erg fijn toen mijn vriendinnen op kraamvisite kwamen, aanboden om me te helpen met de koffie en beschuit met muisjes. De eerste week was er nog de kraamhulp die het bezoek verzag van al dat lekkers. Na deze week was mijn man overdag werken en kwam het toch allemaal op mij neer. Heerlijk vond ik het wanneer iemand aanbood me mee te helpen met het zetten van de koffie of thee. Ik had zelfs een vriendinnetje die zelf twee heerlijke aardbeientaartjes had meegenomen. Wat was dat een feest! Ik hoefde alleen maar twee bordjes en vorkjes te pakken!

 

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips. Ik pas ze in ieder geval altijd toe en ga ook altijd met een goed gevoel de deur uit als ik ergens op kraamvisite ben geweest. Heb jij nog een aanvullende tip? Laat hem hier achter in de reacties. Hoe meer, hoe beter! Volgende week schrijf ik een blog over mijn lievelingscadeautjes voor de kraamvisite, dus stay tuned!

 

Liefs,

handtekening_blogs

 

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

13 Reacties op “
5 tips wanneer je op kraamvisite gaat

 1. Helemaal mee eens!
  Waar ik me het meest aan ergerde:
  Om 4u ’s morgens bevallen en om 14u al 20personen in je kamer.
  Ook vind ik het nu heel jammer dat we van iedereen foto’s hebben met onze dochter, maar geen enkele van ons als gezinnetje. Dus nog een tip: stel voor om eens een familiefoto te nemen (mama, papa en baby), de trotse ouders zullen je (later) eeuwig dankbaar zijn!

 2. Pingback: MAMA to the max photo plog week 26 - Babystraatje.nl

 3. Helemaal mee eens! Ikzelf vond het niet zo heel erg als mensen wat langer bleven, maar ook weer niet te lang. Veel van onze vrienden hielpen mee en ook mijn man deed heel veel, zodat ik lekker met mijn kleintje kon blijven zitten. Ook hebben wij het meeste bezoek pas na de eerste twee weken laten komen, alleen hele goede vrienden eerder.

 4. Je helpt kersverse ouders er erg mee, als je wat eten meeneemt wat ze die avond of dag erop kunnen opwarmen, zoals lasagne of macaroni. Ook is het fijn om iets voor de moeder mee te nemen wat ze een tijd niet heeft kunnen eten ivm zwangerschap of maagzuurklachten. Zoals broodje filet americain ofzo iets. Vraag nooit aan ouders: ik ben een beetje verkouden is dat er? Ja wat denk je zelf dat is erg. Als moeder of kind ziek worden is dat echt vervelend. Kom gewoon een andere keer als je niet snot of hoestvrij ben. Koortslip of buikgriep is helemaal uit de boze.

 5. Wat wat mij betreft ook niet mag missen op het lijstje is dat als familie of vrienden een kindje gekregen hebben, ze het zelf leuk vinden om dit wereldkundig te maken!
  Ik beviel 2 weken te vroeg, iemand zat naast mijn zus toen ik haar belde waardoor er binnen no time een felicitatie op social media stond. En dit terwijl ik nog aan het rondbellen was naar familie en mijn beste vriendinnen. Heel vervelend! Ik werd bovendien overspoeld met WhatsAppjes en berichten.
  Daarbij hadden we op een leuke manier een bericht op social media willen zetten met de naam van ons kindje. Dit moment werd verpest door een ander!

 6. Misschien niet voor tijdens het kraambezoek, maar voor er na.. Natuurlijk maak je met je telefoon een fotootje van het pasgeboren kleintje, maar plaats niet ongevraagd foto’s van de baby op socialmedia. Niet alle mama’s vinden dit leuk en het is wel zo beleefd om het even te vragen of eventueel de foto eerst aan de moeder te laten zien.

 7. Ik vond het ook fijn dat vriendinnen en familie tijdens kraambezoek ook zelf een beetje mee hielpen.
  En idd krambezoek is gewoon voor even en geen dagdeel.

 8. Misschien nog een tip, ga niet op kraambezoek met een koortslip, kan de pasgeborene doodziek van worden…

 9. Ik vond het niet zo erg als mensen wat langer bleven, zolang ze dan maar zelf hun drankjes en hapjes verzorgden, en er geen aanstoot aan namen als ik ging zitten voeden.. EN natuurlijk mijn bevallingsverhaal aanhoorden, wat ik echt te vaak verteld heb maar ik was er zo trots op :S

 10. Vergeet bij de cadeautjes ook de vader niet. Die heeft het de afgelopen maanden vaak ook niet makkelijk gehad en krijgt ook in de eerste weken na de bevalling nog veel te voorduren 😉

  Wat ook een leuk cadeau is, is een pan soep, macaroni of iets anders lekkers. Hoe fijn is het dat je niet hoeft te koken maar gewoon iets kunt opwarmen

 11. Goed artikel!!!!
  Sommige mensen blijven lang plakken, dit is erg vervelend als je nog herstellende bent en moe bent van de gebroken nachten.
  Ik ben benieuwd hoe het binnenkort weer bij ons gaat, wij hebben ons voorgenomen dat als mensen langer blijven zitten dat we er wel iets van zeggen.

 12. Heel erg eens! Ik vond het bij de eerste vooral vervelend als mensen zonder afspraak langskwamen terwijl ik net zat te voeden enzo. Of dat ze met heel veel tegelijk kwamen.

 13. Helemaal mee eens! Vooral dat lang blijven hangen vond ik enorm vervelend en mijn man moest soms zelfs mensen soort van wegsturen. Nu de 2e zich bijna aandient gaan we daar eens goed voor zitten en echt afspraken maken. Zo wil ik maar 2 delen van de dag visite en houden we een kraamfeest na een week of 4 voor de mensen die wat verderaf af staan. Oh en er komt een cadeautip op het geboortekaartje 😉 Wel zo handig, anders krijg je pakjes voor het verkeerde seizoen.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!