Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

De 10 vingertjes: wat gaat er om in het hoofd van je kindje?


1 april 2015


V

Vandaag aan het woord:

Renate Kuiper (45 jaar) woont samen met Jeroen, is moeder van haar zeven-jarige zoontje Jonah en is daarnaast de oprichtster en eigenaresse van Mindful InSight: een goedlopende praktijk voor haptotherapie, ACT en mindfulness in Maastricht. Renate stelt zichzelf ten doel met behulp van verschillende trainingen mensen dichter bij zichzelf te brengen, zodat zij gelukkiger, meer tevreden en meer ontspannen in het leven kunnen staan. Voor MAMA to the max zal Renate vanaf nu iedere maand een blog schrijven over haar ervaringen met en haar visie op het moederschap. Lees mee en laat je inspireren door haar schat aan kennis en inzichten!

renate kuiper 10 vingers

De 10 vingertjes: wat gaat er om in het hoofd van je kind

Wanneer mijn zoon naar bed gaat, doen we altijd nog even ‘de 10 vingertjes’. Vijf vingers voor de dingen die stom waren vandaag en vijf vingers voor de dingen die leuk waren. Om de beurt vertellen we elkaar vijf stomme en eindigen altijd met de vijf leuke dingen. In de vijf stomme vingers noemt Jonah ook mij regelmatig. Mijn neiging om hem te corrigeren of hem nogmaals duidelijk te maken waarom ik zo tegen hem deed, slik ik in. Ook al is het niet leuk wat ik te horen krijg, ik ga er niet op in, verdedig mezelf niet maar zeg alleen “Oké, dat is dan 1 vingertje…”

 

De negatieve vingertjes gaan altijd makkelijker dan de positieve vingertjes. Gewoonweg omdat de negatieve dingen veel meer indruk op ons maken dan de positieve gebeurtenissen. Dus wanneer ik aan hem vraag naar de positieve vingers komt hij vaak niet verder dan twee vingers en dan zeg ik: “Dat kan toch niet Jonah. Er zijn toch vast meer leuke dingen die je hebt meegemaakt?” Dan zie je hem goed nadenken en niet veel later volgen ook de positieve dingen; dat de macaroni lekker was, dat hij lekker lang op de computer mocht, dat zijn knuffel lekker rook uit de was… En hier gaat het dus om. Deze kleine dingen zijn helemaal niet klein, maar zó waardevol en goed om even bij stil te staan.

 

Je kunt met deze oefening starten, zodra je kind kan praten. Het is heel belangrijk dat een kind mag voelen dat hij iets niet leuk vindt. En al mijn neigingen van “Doe niet zo moeilijk!” of Daar moet je boven staan!”, daar zit niemand op te wachten. Ook niet mijn kind. Dingen (of zelfs je moeder) af en toe niet leuk vinden is heel belangrijk. Het is namelijk goed om op die manier te ontdekken wat je voorkeuren zijn. Om de simpele reden dat we allemaal moeten ontdekken wat we wel en niet prettig vinden, zodat we onze voorkeuren gaan kennen.

renate_kuiper1

En eerlijk is eerlijk: Ik vind ‘de 10 vingertjes’ echt super leuk om te doen! Ik krijg dingen te horen die mij normaal gesproken niet ter oren zouden komen en ik vertel vaak ook zelf dingen waar ik niet aan denk bij het beantwoorden van de vraag “Hoe was je dag vandaag?” Gewoon omdat ze te klein of te onbenullig lijken om te delen… Maar de kleine dingen zijn helemaal niet klein. Ze zijn juist hartstikke waardevol! Probeer het ook eens uit. Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is!

 

Liefs,

 

Renate

 

Bespaar continu

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!