Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Crèche of kinderopvang: de voor- en nadelen


5 januari 2015


2

2015 is begonnen! En voor ons is niet alleen een nieuw jaar aangebroken maar Maxime heeft sinds vandaag ook een nieuwe gastouder. Erg spannend, haar vandaag voor de eerste keer daar naartoe te brengen.

Sinds ik zwanger ben heb ik me al afgevraagd wat nu beter zou zijn…een crèche of een gastouderopvang. De voor- en tegenargumenten van zowel de crèche als de gastouderopvang heb ik een aantal keer voor mezelf op papier gezet en uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat wij ons het prettigst erbij voelen als Maxime naar een gastouder gaat, 3 keer in de week.

Crèche of Gastouderopvang?
Waarom wij hebben gekozen voor de gastouderopvang wil ik jullie vandaag graag vertellen. Ik wil er wel alvast bij zeggen dat dit voor ons geldt en dus helemaal niet zo voor jou of voor iemand anders hoeft te zijn. Ik zou iedereen willen adviseren net zoals ik de voor- en nadelen goed voor jezelf en je partner op te schrijven zodat je een duidelijk beeld krijgt van de verschillende voor- en nadelen. Ik weet dat het een lastig keuze kan zijn, in mijn omgeving hoor ik veel moeders hiermee worstelen, maar als je er even rustig voor gaat zitten kom je er vanzelf uit.

Ik heb een printversie gemaakt van dit lijstje dus als je het even print hoef je maar aan te kruisen welke punten ook voor jou van belang zijn en misschien heb je zelf nog extra aandachtspunten die je eraan toe wilt voegen. Je zult zien dat je hierdoor tot inzien komt welke punten jouw voorkeur hebben en daardoor heel goed in staat bent een weloverwogen keuze te maken.

[print-me alt=”Click me to print”]
Voorennadelen

 

Ik hoop dat als je de beslissing nog moet gaan nemen, mijn lijstje je er misschien bij kan helpen. Onthoud dat welke optie je ook kiest, er nooit een slechte keuze bestaat. Ga op je gevoel af en overleg met je partner aan welke normen en waarden jullie hechten.

Vandaag de grote dag voor Maxime en ons bij de nieuwe gastouder. Check mijn instagram Mamatothemax_nl voor de foto’s.

Hebben jullie deze keuze al eens hebben moeten maken. Kwamen jullie snel tot een beslissing? En heb je ook een voor- en nadelen lijstje gemaakt? Ik ben benieuwd naar jullie ideeën hierover!

Liefs,

leesblog

 

 

 

Kerstwinkel 2017

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

20 Reacties op “
Crèche of kinderopvang: de voor- en nadelen

 1. Pingback: Weekly Snaps #9 - MAMA to the max

 2. Zoonlief komt nu 2 jaar bij de gastouder en aanstaande woensdag gaat dochterlief van bijna 6 mnd er voor het eerst heen. Wij zijn op gastouderschap uitgekomen door een soortgelijke lijst te maken. We zijn er altijd nog heel erg blij mee. Onze gastouder is echt heel fijn, ik zou het niet anders willen. 1 puntje ben ik het niet mee eens, namelijk dat je je kind ook niet lekker achterlaat als het niet klikt met de of een van de leidsters op een kinderdagverblijf. Dit geldt niet specifiek voor de gastouder denk ik 🙂 Puntje continuïteit is inderdaad een belangrijke. Onze gastouder moest hals over kop naar terug naar de Filipijnen omdat haar vader stervende was. Ze was 5 weken weg en ik liep op mijn laatste benen met nummer 2. We hebben toen geen andere opvang geregeld omdat ik zoonlief niet zomaar bij anderen achter wilde laten, maar met een jongetje van 1,5 jaar en een dikke zwangerbuik va een dwarsliggend meisje, was het behoorlijk pittig. Ik beviel voor ze terug was. Aan de andere kant was het wel 5 weken full time quality-time. Dat neemt niemand me meer af 🙂

 3. Leuk om het lijstje te lezen! Hier een combinatie van oma en gastouder! Enorm fijn aangezien ik onregelmatige diensten draai! Gastouder erg flexibel en voelde voor ons vertrouwder! Fijn dat Maxime het zo naar haar zin heeft als ik de foto’s op IG zo zag 😉

 4. Zelf werk ik parttime en begin laat in de middag. Het kdv is hierdoor niet echt een optie. Een gastouder heeft wat meer flexibiliteit en is een optie voor in de toekomst, waar wij beide achter staan. Voor nu gaat hij naar opa en oma toe, heel fijn aangezien ik pas 20 uur klaar ben. Hij eet daar een hapje mee en vaak al zijn pyjama aan zodat het niet te laat word. Ben nog beetje zoekend naar juiste balans. Hoop dat mijn werktijden kunnen veranderen, vind het helemaal niets op dit moment.

  • Dat klopt Whitney! Dan heb je inderdaad geen andere keuze. Ik hoop ook voor je dat je betere werktijden krijgt. Dank voor je reactie, het delen van je ervaring en succes!

 5. Wij hebben gekozen voor de kinderopvang. De voorbereiding op de basisschool vind ik persoonlijk wel prettig. Het heeft gelukkig goed uitgepakt. Ons kinderdagverblijf was en is juist persoonlijk, ondanks dat het deel uit maakt van een keten. En van minder individuele aandacht is totaal geen sprake. Zoonlief kende ze heel goed en nu met dochterlief precies zo. Je moet het denk ik ook gewoon treffen met de gastouder en het kinderdagverblijf.

 6. Lijktme spannend, zo’n eerste keer je kindje wegbrengen.

  Wij hebben voor optie 3 gekozen: ik ben gestopt met werken (ok, officieel: gestopt met solliciteren, want helaas was mijn contract niet verlengd). Bevalt nog steeds goed… 🙂

 7. Levi gaat naar een kinderopvang, maar dit is geen “grootschalige” kinderopvang zoals de bekende namen, maar een kleinschalige. Er zijn maximaal 10 kindjes, er is echt geprobeerd een huiselijke sfeer te creëren, altijd dezelfde leidsters. Daarnaast eet Levi in de middag daar warm (hoeven we niets voor te betalen), eet in de avond nog wat boterhammen; ideaal. Er wordt meegedacht, zo was Levi met 2 jaar al zindelijk mede vanwege het feit dat er werd meegedacht en werd geholpen. Ze stimuleren heel erg de ontwikkeling van het kind. Voor ons klopt het plaatje wat er geschetst wordt dan ook niet. Ik denk dat het een kwestie is van kijken, zien en ervaren.

  • Dank je wel voor je reactie Diana! Klopt, iedereen moet voor zichzelf beslissen wat zij en haar partner vinden wat het beste voor hun kindje is. Dat geef ik ook gelijk aan. Fijn dat we hier onze ervaring en kennis met elkaar delen. Helaas is er in onze omgeving geen type kdv wat jij schetst, daar ligt dan nog inderdaad ruimte.
   Liefs, Marjon

 8. Toen ik nog werkte had ik ook gekozen voor een gastouder. Nadat mijn contract niet verlengd werd en de tweede was geboren ben ik zelf aan de slag gegaan als gastouder. Het pedagogische diploma’ hiervoor had ik al. Vind het heerlijk werk om te doen. Onze peuter gaat wel een paar ochtenden per week naar er peuterspeelzaal om voorbereid te worden op de basisschool.

 9. Wij hebben ook voor een gastouder gekozen, dit omdat het persoonlijker en flexibeler is. Maar het belangrijkste is dat je je kindje met een goed gevoel kan achter laten.

 10. Ik ga dit jaar beginnen aan een opleiding en ook ik heb dus voor de keus gestaan om hem of naar bso te doen of naar gastouder. Ik ben voor gastouder gegaan (die tevens tegenwoordig ook een pedagogische opleiding moeten hebben) vooral omdat je met een opleiding gewoon niet kan zeggen wat je uren zijn en gastouders daar vaker gewoon flexibel in zijn.

 11. Onze oudste heeft de eerste 2,5 jaar bij een gastouder doorgebracht. Dat ging goed, tot op het moment dat hij meer energie begon te krijgen en meer behoefte kreeg aan sociale contacten. Toen hebben we de overstap gemaakt naar een kinderdagverblijf, en dat bleek in ons geval een hele goede keuze. Ze worden op het KDV iets beter voorbereid op het reilen en zeilen op de basisschool, naar mijn mening.

  • Oh wat goed! Het is inderdaad per kind verschillend, goed dat jullie naar de behoeften van jullie mannetje hebben gekeken. Daar gaat het uiteindelijk om! Liefs, Marjon

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!