Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Continurooster; de voor- en nadelen


10 januari 2017


T

Tijden veranderen, basisscholen kiezen steeds vaker voor een continurooster maar ben jij daar als ouder ook blij mee? Zelf werk ik op een school die nog de traditionele schooltijden hanteert; van 8.30 uur tot 11.45 uur en ’s middags van 13.00 uur tot 15.15 uur, de woensdagmiddag vrij.

Bij het continurooster, ook wel Hoornsmodel, blijven de leerlingen verplicht tussen de middag over op school. Dit is de normale gang van zaken in (vrijwel) alle landen, behalve Nederland.

De pauzetijd wordt als schooltijd gerekend wat betekent dat kinderen eerder vrij zijn van school. Ben je daar als ouder blij mee of niet, dat zal waarschijnlijk van je persoonlijke situatie afhangen.

Schooltijden tijdens het continurooster

Bij het continurooster wordt er gekozen voor een kortere lunchtijd die ongeveer een half uur duurt waardoor er weer sneller les gegeven kan worden en kinderen eerder vrij zijn. Er zijn scholen die het vijf-dagen model hanteren, waarbij de kinderen elke schooldag dezelfde schooltijden hebben. Er zijn ook varianten waarbij de kinderen op de woensdagmiddag (en soms op de vrijdagmiddag) eerder vrij zijn.

De school kan zelf kiezen hoe hij het continurooster invult, als hij maar aan de vereiste lesuren komt. Meestal worden er van tevoren enquêtes bij ouders afgenomen om te peilen waar de voorkeur naar uitgaat. En de oudergeleding van de medezeggenschapsraad móet instemmen met een wijziging van onderwijstijd. Dus zomaar een nieuw lestijdenrooster invoeren, dat mag niet.

Voordelen en nadelen van het continurooster

In deze moderne tijd waarin vaak beide ouders werken zijn veel kinderen al gewend de hele dag van huis te zijn. Op school, bij de kinderopvang of de naschoolse opvang

Voordelen van een continue-rooster:

  • Ieder kind weet waar hij of zij aan toe is, iedereen blijft immers op school.
  • Kinderen hoeven niet te schakelen van de thuissituatie naar de schoolsituatie. Ze blijven op één plek en hebben dus ook niet het geen-zin-gevoel als ze na de lunch weer naar school zouden moeten, want ze zijn er al.
  • Iedereen blijft (meestal) in de klas lunchen, dus geen gesjouw met tassen naar andere ruimtes in school.
  • Als ouder hoef je niet heen en weer, tussen de middag, om je kind op te halen.
  • Geen gestress thuis tussen de middag.
  • Kinderen hebben ’s middags na schooltijd meer tijd om bijvoorbeeld met vriendjes af te spreken, naar sport te gaan of lekker te spelen.
  • Kinderen en ouders hoeven maar twee keer per dag door het drukke verkeer heen om naar school te komen.
  • Naschoolse opvang heeft meer tijd voor activiteiten.

Nadelen van het continurooster

  • Voor sommige ouders is het lastig dat de school eerder uit is waardoor ze soms meer uren naschoolse opvang moeten afnemen in verband met hun werk.
  • Je weet niet precies wat er gegeten en gedronken wordt op school door je kind(eren). Je bent er immers niet bij.
  • Kinderen kunnen zich thuis niet even een uurtje terugtrekken en uitrusten van school.
  • Je kind is een lange dag van huis en zo’n dag kan voor vooral jonge kinderen nog best vermoeiend zijn.
  • Je moet zorgen dat ze voldoende eten en drinken meenemen voor de hele dag.
  • Nadeel is ook dat het eten en drinken vaak niet gekoeld kan liggen.
  • Ben je een thuisblijfmoeder of werk je thuis? Dan is het tijdens lunchtijd wel erg stil in huis.

Wat is nu beter, wel of geen continurooster?

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs wat precies beter is voor de kinderen. Continurooster of niet. Het is moeilijk te zeggen welke schooltijden het beste zijn voor de kinderen, omdat ieder kind hier weer anders op reageert. Het ene kind kan beter tegen zo’n lange dag dan het andere kind.


Outlet

300 x 600 IMU Half Page Ad

Saskia

Mijn naam is Saskia (oktober 1989) getrouwd en samen zijn wij de trotse ouders van een prachtige dochter (juli 2015). Samen met onze twee poezen, wonen we wij in het noorden van de provincie Groningen. Juf in het basisonderwijs van beroep en daarnaast in opleiding voor orthopedagoog. Ons rustige leventje werd halverwege 2015 op de kop gezet toen er bij mij, tijdens de zwangerschap, lymfeklierkanker werd geconstateerd. In mijn blogs schrijf ik over het moeder worden en moeder zijn met kanker en over mijn belevenissen als juf.

Reactie op “
Continurooster; de voor- en nadelen

  1. Bij ons is er sinds dit schooljaar een continurooster. Het bevalt erg goed. Het viel mij op dat er vorig jaar, bij de discussies over de invoering, vooral ouders keken naar wat voor henzelf handig en prettig was. Ik zou zeggen: kijk naar je kind! Wij zien dat het voor de meeste kinderen supergoed werkt. En die kleutertjes voor wie de dagen echt te lang zijn kunnen best eens een middagje eerder naar huis, dat zou je met een normaal rooster ook doen. Daarbij zijn de meeste kleuters ook gewend aan een hele dag kinderopvang…
    Lisette onlangs geplaatst…58 dingen die ik denk als ik met mijn kinderen in de bioscoop zitMy Profile

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!