Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Een competitie maken van de ontwikkeling van je kind? Doe ’t niet! Lees de top 10 meest irritante ‘competitiepunten’.


30 november 2016


<

Is de titel van mijn blog al herkenbaar voor je? Vast wel! Je ziet het denk ik altijd wel en vanaf het moment dat je zwanger bent begint de ‘competitie’! Ik heb zelf wel eens gedacht: wat is dit? Waarom is dit? Is ieder kind/mens niet uniek? En ja dat zullen we allemaal vinden dat iedereen Uniek is maar TOCH is daar die ‘competitie’.  

MAMA to the max moeder competitie

Het begint eigenlijk al bij het moment dat je vertelt aan anderen dat je zwanger bent. Veel hebben geen blad voor de mond en vragen gewoon hoe lang het heeft geduurd voor je zwanger werd. Dan geef je een reactie en de ander is dan of sneller zwanger geraakt of heeft iets meegemaakt etc. Heel fijn of juist heel vervelend maar degene die zwanger is heeft hier echt even geen boodschap aan, die zit op een roze wolk (of blauwe) en is, hoe lekker egoïstisch ook maar heel terecht, alleen bezig met haar eigen zwangerschap.

En dan is je kind geboren en krijg je na een paar weken al de vraag ‘lacht ze al’ of ‘tilt hij zijn hoofdje al op?’. Wanneer je dan zegt dat hij voor ’t eerst lachte met 7 weken dan is het ‘oh ‘pietje’ lachte al met 6 weken’. Hoe onzeker kun je hiervan worden als kersverse moeder? De ene moeder is veel zekerder van zichzelf dan de andere moeder. Als wij als moeders elkaar nou eens iets meer zouden begrijpen en helpen in het juist zeker worden in het moederschap zouden we dan niet allemaal wat gelukkiger worden? Ik vind mezelf best zeker in het moederschap, ik weet wat ik doe en natuurlijk twijfel ik wel eens of iets de juiste aanpak is maar ik denk altijd wel ‘het komt wel op z’n pootjes terecht’.

baby zittend beentjes

Het allerbelangrijkste vind ik de band met mijn kinderen en deze valt en staat met opvoeding, maar niet met competitie! Wie doe ik daar een plezier mee? Fleur liep bijvoorbeeld al heel snel, snelle dame en ik was natuurlijk mega trots! Mijn beste vriendinnen heb ik het filmpje gestuurd, maar ik heb het niet gedeeld met social media, waarom niet? Niet omdat ik niet trots ben, juist integendeel: MEGATROTS! Maar puur omdat ik het zelf zo vervelend vind dat bepaalde ouders elk sprongetje en ontwikkeling moeten delen op social media, ikzelf vind dat een onderdeel van deze ‘competitie’.

Maar om even door te gaan op die onzekerheid, ik snap dat kinderen ook later lopen, Thijmen liep pas iets later. Ik was superblij met die eerst stapjes maar heb regelmatig gedacht “waarom duurt het zo lang? Heb ik met Fleur meer geoefend? Doe ik iets fout?” en tuurlijk weet ik dat elk kind het op z’n eigen tempo doet maar in zo’n geval kan social media mij even onzeker maken.

Dat betekent heus niet dat ik niet blij ben voor die andere ouders hoor! Integendeel Geweldig! Fijn! Weer een nieuw stapje in dat korte kinderleven! Als je kijkt op de site ‘oei ik groei’ dan zie je ook een stuk over competitie in het ouderschap staan. Met ook zeker de nadruk gelegd op het NIET houden van deze competitie. Ze pakken het voorbeeld Obama, zou hij ook hebben meegelopen in de ‘loopcompetitie’? Misschien liep hij juist wel met 18 maand, lekker boeiend dus, de eerste 2 jaar maken de kinderen heel veel sprongen in ontwikkeling. Van rollen, naar kruipen, naar staan, naar lopen en praten, elk kind op zijn eigen tempo, ieder kind is UNIEK!

kids_running_across_the_bridge

Speciaal voor jullie heb ik even een top 10 gemaakt met meest irritante opmerkingen wanneer je kind ergens ‘laat’ mee is in deze stomme ‘competitie’.

1. Loopt hij nog niet? De mijne liep met…. 
2. Kan hij nog niet zelfstandig zitten? Die van mij kon dat al met….  
3. Rolt hij nog niet? Die van mij kon dat al met….  
4. Zegt hij alleen maar papa & mama? Die van mij zegt al….  
5. Geef je eerst fruit? Dat zou ik niet doen want….  
6. Krijgt hij geen borstvoeding? Weet je wel hoe slecht…blablabla…  
7. Kan hij nog niet kruipen? Die van mij kroop al met…  
8. Zit je nog steeds op 3 uur tussen de voeding? Die van mij zat al op….  
9. Fiets hij nog niet? Die van mij kon dat al met…  
10. Kan hij nog niet met een vork eten? Die van mij kon dat met…  

Nou het zijn er 10 maar eigenlijk zou ik nog wel even door kunnen gaan, maar ik weet zeker dat jij als ouder dit herkent! Niet omdat je het zelf doet (of misschien wel), maar omdat je ook van het zinnetje hoort dat begint met ‘die van mij….’.

Fleur gaat straks naar de basisschool en ik weet gewoon dat het daar precies zo gaat. Het ene kind zit op AVI .. en het andere kind op een hoger AVI niveau, tja ieder kind op zijn eigen tempo en we hoeven niet allemaal naar de universiteit.

Ik hoop dat je nadat je mijn blog hebt gelezen ook denkt “Hé we kunnen elkaar als ouder juist helpen!”. We moeten niet een andere moeder onzeker willen maken, helemaal als je iemand nog niet zo goed kent, moet je misschien oppassen met je eigen kind ophemelen ten opzichte van het kind van de ander. Je beste vriendin zal dit heus begrijpen en die kent je. Ik zeg niet dat je niet trots mag zijn op je eigen kind, maar doe niet mee aan deze ‘competitie’ en vermijd dat zinnetje dat begint met “die van mij…”

Op naar een zelfverzekerde mommy-community!

Liefs,
Rianne

Rianne

Mijn naam is Rianne. Ik ben 29 jaar en woon samen met mijn vriend en samen hebben wij 2 kinderen (Fleur 3, Thijmen 9 maand). Ik werk 30 uur als bedrijfsleider bij de Xenos. Ik geniet van alle tijd die ik met mijn kinderen doorbreng, als ik dan ook vrij ben doen we alles samen. Ook geniet ik natuurlijk van mijn me-time, dat doe ik door te gaan hardlopen. Ik vind het heerlijk om op die manier mijn hoofd leeg te maken. En uiteraard houd ik ook van we-time! Samen met vriendinnen en de kinderen wat leuks doen staat ook hoog op mijn vind-ik-leuk lijstje.

Reactie op “
Een competitie maken van de ontwikkeling van je kind? Doe ’t niet! Lees de top 10 meest irritante ‘competitiepunten’.

  1. Ik zou zo graag willen zeggen “ik doe niet aan die competitie”, maar ik betrap me er bij elke mijlpaal op. Als de kids later zijn kan ik het wel van me af zetten, maar zijn ze sneller dan groeit mijn trots. Ik denk dat het daar een beetje mee te maken heeft. Ik wil uitleg geven waarom ik zo trots op ze ben, maar eigenlijk ben ik dat gewoon zomaar. Ik weet nog dat ik enorm trots was toen de eerste een half jaar oud was. Maar ik moet er wel bij zeggen dat hij als het beste en het snelst een half jaar was. Hihi
    Rachel onlangs geplaatst…Vergeten zakenMy Profile

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!