Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Challenge: een week lang geen social media


27 juni 2016


social media mama to the max
O

Opeens had ik er genoeg van. Het was een drukke week en ik plaatste iets op Instagram met een domme fout erin. Gewoon te snel willen plaatsen, mijn hoofd liep over. Ik had een opgejaagd gevoel. IK STOP ERMEE. Dacht ik. Met Facebook, Instagram en mijn blog. Omdat ik meestal nogal voortvarend (lees: impulsief) te werk ga, sloot ik meteen mijn Instagramaccount. Tijdelijk, want dat kan ook. Na een nachtje slapen was ik blij dat ik niet definitief mijn account gesloten had. Want via Instagram doe ik ook veel inspiratie op en ik ontmoet leuke mensen.

Ook ben ik dol op swappen: elkaar leuke, handgemaakte pakketjes sturen. Ik besloot het anders aan te pakken. Het is Ramadan, moslims vasten qua eten, ik ga vasten qua Social Media. Een week lang GEEN Social Media? Hoe zal dat gaan. Meer rust in mijn hoofd? Snel scrol ik nog door Facebook en Instagram. Ik lijk wel een verslaafde die haar laatste shot wil… Wat stom zeg! Snel klik ik de schermpjes weg. Het is vandaag een werkdag, hup, hup!

 

social1

 

Scrollen in de wachtrij

Als ik werk, check ik toch zeker om het half uur snel even Facebook of Instagram. Ik heb het idee dat ik dan even iets anders doe en daarna weer fris verder kan. Maar in werkelijkheid ben ik waarschijnlijk alleen maar afgeleid en overprikkel ik mijn brein. Ik vind het best lastig om die gewoonte ineens te laten varen. Als ik in de middag een broodje ga halen en even moet wachten, moet ik echt de impuls onderdrukken om tijdens de wachttijd even mijn tijdlijn te checken. Maar… gedurende de dag gaat het steeds beter! Ik merk dat ik geconcentreerd werk en veel werk verzet. Met een goed gevoel sluit ik aan het einde van de dag mijn computer af. Mijn social-media snacktime heb ik helemaal niet gemist.

 

Reclame

Als de avondspits –je weet wel: iets met koken en kinderen naar bed – achter de rug is, is het tijd voor een rustig avondje op de bank. We kijken een James-Bond-film op tv. Eigenlijk is het meestal Netflix wat op staat, maar dit keer dus iets anders. En die ellenlange reclameblokken… nodigen dus uit voor een quick scan op je social media. Vriendlief ‘leest Twitter bij’. Zelf moet ik me wel inhouden om niet snel wat foto’s te bekijken en te liken. Gelukkig heb ik een leuk tijdschrift bij de hand, wat ik even doorblader. Want daadwerkelijk die reclame gaan kijken is voor mij dus niet echt een optie.

 

Delen, delen, delen!In het weekend is niet op Social Media kijken vreemd genoeg veel makkelijker. Dat komt omdat onze weekenden altijd bomvol activiteiten zitten. Dit weekend ga ik op verjaardagsbezoek, pas op mijn nichtje, ga uit eten én naar een feestje (zaterdag). En op zondag doen we niet heel veel, maar proberen we vooral een kater en het hebben van kids te combineren en dat uh… lukt zeer moeizaam. Gelukkig komen dit soort feestjes met te veel drank niet elk weekend voor, want man wat is het lastig om 100 vragen te beantwoorden, luiers te vershonen, liedjes te zingen en driftbuien te beteugelen met een bonkend hoofd! Wat ik wel lastig vind, is om de foto’s van de leuke uitjes en gekke bekken van mijn kids niet te delen. Gelukkig hebben we een familie-app waar ik de lieve foto’s van mijn nichtje natuurlijk even drop (die foto’s zou ik natuurlijk ook nooit via mijn eigen account delen haha). We hebben echt een geweldig nieuw restaurant in Helmond ontdekt en ik vind het gewoon heel leuk omdat soort dingen te delen. Maar aan de andere kant moet ik ook oppassen dat ik niet alles meteen op internet wil droppen. Ik moet toch ook vooral gewoon van het geweldige plekje genieten!

 

Afleiding

Ook op maandag valt het me mee met de afkickverschijnselen. Mees gaat naar school en ik ga lekker tutten met Lot. Als ze haar middagslaapje doet, ga ik snel nog even werken. Inmiddels lukt het goed om zonder snelle social snacks de werkdag door te komen. Al surf ik nog steeds af en toe snel even langs nieuwssites of mijn favoriete blogs ter afleiding. Dat zou ik misschien nog minder moeten doen. Maar soms heb ik gewoon even afleiding nodig, heb ik het idee.

 

social2

 

Geen probleem!

Dinsdag heb ik een drukke werkdag en ik kom er niet eens aan toe om te dénken aan social media. In de avond ga ik na de drukke avondspits een uur sporten. Dan is er nog tijd voor mijn favoriete serie en dan is de dag alweer om. Zo, geen probleem, geen social media!

 

Goed gevoel

In de ochtend check ik vaak na het ontwaken meteen even Facebook en Instagram. Best stom eigenlijk, toch? Maar ja, als Mees wakker is mag hij even op de iPad en als ik dan de slaap niet kan vatten gaat het meestal zo. Nu heb ik mooi de tijd om een leuk blogje te tikken op mijn telefoon. Wel zo leuk! Of ik lees interessante krantenartikelen via Blendle. Inmiddels ben ik wel heel benieuwd geworden naar wat mijn favo instagrammers deze week allemaal doen. Maar echt missen, doe ik het toch ook weer niet. Het is soms heel inspirerend om leuke ideeën, lekkere recepten of leuke uitjes te zien, maar als je het niet ziet, mis je ook niet enorm veel. Eigenlijk bevalt het social-media vrije weekje me best wel goed. Ik kan me richten op andere dingen en word niet constant afgeleid. Ik voel niet de druk om een tijdlijn bij te houden om iets te posten en dat voelt goed. Morgen is de laatste dag, maar ik weet wel zeker dat ik sowieso bewuster om ga met social media. Een kwartiertje checken in de avond is prima, maar veel verder moet het niet gaan. Ik wil me niet langer op laten jagen of constant af laten leiden. En de drang om alles te delen, moet ook minder worden.

 

Oepsie…

Net als ik denk dat het niet meer mis kan gaan, zit ik toch ineens Facebook te lezen. Gewoon, ondoordacht. Ik zie een berichtje van de Fairphone en like het direct. Want het is gewoon een supergaaf initiatief. En eerlijk is eerlijk, dat is ook de kracht van Social Media. Mensen tegenkomen met goede ideeën, inspiratie opdoen! Eigenlijk is het zoals het met bijna alles is: doe het met mate!

 

Je kunt me ook volgen op Instagram of via: ReisjeBoombjeFeestje

 

Romy

mede-eigenaar van TextVast - zakelijk en privé samen met Koen - Mees (2012) - Lot (2015) -DIY - duurzaam - vintage - reizen - beleven - haken - breien - lezen - schrijven - Instagram

Reactie op “
Challenge: een week lang geen social media

  1. Een week zonder Social Media, wauw! Het lijkt me echt super pittig. Ik doe ook veel inspiratie op via instagram/facebook. Misschien toch eens een challenge om te proberen.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!