Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Broodbeleg voor kleintjes: groente- en fruitspreads [ook baby’s!]


11 oktober 2017


<

Dan is het moment daar dat je kleintje de eerste keer een boterham mag eten. Zo leuk om te zien! Een nieuwe structuur, een nieuwe smaak, weet jij nog hoe jouw kleintje daar als eerste op reageerde? Mijn zoontje Loe was er na twee dagen aan gewend. Langzaam stapte ik over van droge korstjes naar kleine stukjes met wat roomboter (zonder zout) erop te smeren. Hij vond het heerlijk!! Ondertussen dacht ik na over welk broodbeleg ik verder kon gebruiken. Als orthomoleculair voedingsdeskundige vind ik het belangrijk dat hij zo gezond mogelijk eet, zonder toevoegingen. Boterhamvlees bijvoorbeeld bevat veel suikers, zouten, toevoegingen, etc. Dit wil ik dan ook liever niet gebruiken. Hetzelfde geldt voor zoetigheden. Wat ik dan wel gebruik? Vandaag vertel ik jullie alles over de heel makkelijk zelf te maken groente- en fruitspreads. 

De eerste hapjes

Vaak beginnen ouders met smeerkaas en leverworst. Ik wist meteen dat ik dit niet wilde gaan gebruiken, omdat hier allerlei (slechte) toevoegingen in zitten. Ook het voedingscentrum geeft aan dit te vermijden. Maar wat smeer ik dan op de boterham?

Zelfgemaakte groenten- en fruitspreads

Wat ikzelf heel leuk vind om te doen is het zelf maken van lekkere groenten- en fruitspreads. Hiermee kun je eindeloos variëren! Kijk wat er in de koelkast ligt en maak er een feest van voor je kleintje. Hij of zij krijgt dan ook nog eens extra groenten en fruit binnen. Verder gebruik ik bijv. notenpasta, zonder toevoegingen, puur van noten gemaakt. In noten zitten gezonde vetten die ook heel belangrijk zijn voor kinderen. Daarnaast gebruik ik wel eens natuurlijk gemaakte stroop, zonder toegevoegde suikers en andere toevoegingen.

Een kind kan de was doen

Hieronder een aantal eenvoudige, maar oh zo gezonde receptjes om lekker broodbeleg voor jullie kleintjes te maken. En geloof me, het is minder dan vijf minuten werk. Ik maak altijd meteen voor 2 tot 3 dagen en geef dit dan mee naar opa’s, oma’s en de gastouder.

5 recepten:

  1. Avocado: neem een halve avocado en prak deze fijn. Smeer deze op een boterham. (avocado wordt snel bruin, doe er een paar druppeltjes citroensap op om deze de volgende dag nog te kunnen gebruiken).

  2. Avocado met komkommer: neem een halve avocado en doe hier een stukje komkommer bij van ongeveer 5 cm. Pureer fijn met de staafmixer en je hebt een lekkere spread.

  3. Avocado met spinazie: Prak de avocado, doe er een handje voorgewassen spinazie bij en pureer fijn met de mixer. (deze is ook lekker voor op je eigen boterham, beetje peper en zout er overheen.)

  4. Pompoen: Stoom of kook een hand vol pompoen gaar, pureer dit met de mixer en je hebt een lekkere zoete spread. (succes gegarandeerd)

  5. Maak van gedroogd fruit zelf jam. Voorbeeld: Gedroogde abrikozen, in een bodempje water laten koken, daarna pureren en een beetje water erbij om het iets dunner te maken. (lang houdbaar)

Natuurlijk moet jij als moeder doen waar jij je goed bij voelt. Ik vind het fijn dat mijn kind gezond eet en zolang ik hier invloed op kan uitoefenen wil ik hier natuurlijk optimaal gebruik van maken!

Ik hoop dat jullie zin hebben gekregen om zelf gezond en vooral lekker broodbeleg voor jullie kids te gaan maken. Wie maakt er ook zelf broodbeleg? Heb je ook nog een super makkelijk receptje? Ik zie het heel graag in de reacties!

Veel liefs,

Claudia

 

Fashion_English11_300x250

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!