Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Borstvoeding geven, ‘gewoon’ doen!


5 december 2015


<

Borstvoeding, er is al heel veel over geschreven. Op Social Media, in tijdschriften, op verschillende blogs, je kunt er tegenwoordig niet omheen, iedereen heeft er wel een mening over. Het gaat dan bijna altijd over de discussie borst- of flesvoeding. Deze discussie laat ik over aan iedereen die het leuk vindt zijn mening hierover te geven. Het ‘fenomeen’ borstvoeding op zich vind ik al meer dan genoeg om een blog over te schrijven, dus bij deze.

Ik heb bij Jippe vijf maanden borstvoeding gegeven en bij Abel zit ik nu op drie maanden. Ik vind het echt een van de mooiste dingen die er is, niks is zo lekker als jouw eigen kindje zo dicht tegen je aan! Een betere vorm van quality time bestaat er volgens mij niet. Ik was zelf na zes weken alweer af en toe aan het werk (fijn zo’n eigen bedrijf) en dan is het heerlijk als je thuis komt en je kleine man aan de borst kunt nemen. Oké, ik geef toe, je borsten staan ook op springen dus ook die vinden het fijn dat iemand zich over hen ontfermt.

borstvoeding
Tot nu toe klinkt het allemaal heel ideaal, maar jongens, wat een hell of a job is borstvoeding! Ik heb er nooit over getwijfeld of ik borstvoeding wilde geven, ik wilde het heel graag. Toen ik van mijn kraamzorgbureau een uitnodiging kreeg voor een borstvoedingscursus, dacht ik eerlijk gezegd ‘is dit niet een tikkeltje overdreven?’ De verloskundige benadrukte echter ook dat een goede voorbereiding zeker geen overbodige luxe was, dus dan maar een ochtend met een babypop, inclusief twee nepborsten, alle ins en outs over borstvoeding aanhoren. Hoofdstuk 1 van het cursusboekje was getiteld ‘Borstvoeding geven, gewoon doen!’ Zo moeilijk kon het dus niet zijn. Samen met een goede begeleiding van de kraamhulp moest het dus wel goed komen met die borstvoeding. Uiteindelijk heb ik vijf maanden borstvoeding gegeven en ben ik nu ook alweer drie maanden aan het voeden, dus op dat gebied is het inderdaad goed gekomen. Had alleen niemand tijdens die borstvoedingscursus, in de Wij jonge ouders, of in een van de vele mamma blogs kunnen vertellen wat voor een bijna onmenselijke job borstvoeding is? Die nachten, die zijn gewoon niet-te-doen! In het geval van Jippe heb ik ruim drie maanden lang nooit langer dan twee uur, met een enkele uitschieter naar drie uur, aan één stuk geslapen. En dan realiseer ik me dat ik geluk heb, want er zijn baby’s die voor een veel langere periode om de drie uur komen voor een voeding. Ik vond die vermoeidheid echt killing, ik ben dan ook de tel kwijtgeraakt qua aantal keren dat ik zelf tijdens de borstvoeding eerder in slaap viel dan Jippe of Abel. De vermoeidheid uitte zich bij mij vooral in een ‘bijna-echtscheiding’ (iets met heel chagrijnig en onredelijk zijn….) en ochtenden met barstende hoofdpijn.

Dan hebben we het nog niet gehad over de vele complicaties die je kunt oplopen. Ik heb de pech dat ik een vinkje kan zetten achter zo goed als elke paragraaf uit hoofdstuk 3 van de borstvoedingscursus: problemen voorkomen en oplossen. Bij Abel had ik na vier weken al twee keer een borstontsteking en spruw (een schimmelinfectie waarbij je tepels aanvoelen als een speldenkussen waar acht keer per dag een aantal hele dikke naalden in worden geprikt) achter de rug. Gevolgd door meerdere keren verstopte melkkanaaltjes in de maanden erna. De tepelkloven had ik bij Jippe al gehad, die zijn me bij Abel gelukkig bespaard gebleven. Leuk om te vermelden is een van de belangrijkste adviezen die je krijgt van de lactatiekundige bij deze complicaties: rust. Rust? Ja, je leest het goed. Neem rust was in alle situaties heel belangrijk om je borsten weer tot een normaal werkende melkfabriek te krijgen. Maar hallo, kan iemand mij vertellen hoe je dat doet met een baby die strak om de drie uur honger heeft? Dit is zoiets als een tweejarige peuter vragen om een half uur aan tafel te blijven zitten, onmogelijk dus.

Borstvoeding

‘Wat zeur je nu Gonda, je hebt hier zelf voor gekozen’, hoor ik veel mensen denken. Dat is helemaal waar en kan ik zeker niet ontkennen. Het was alleen wel zo fijn geweest als alle cursussen en artikelen over borstvoeding ook eens de waarheid vertellen. Wat ook niet helpt zijn de pro-borstvoedingsplaatjes van Doutzen en Nicolette met een baby aan hun borst. Hele mooie foto’s, maar ze geven wel een heel eenzijdig beeld van borstvoeding.

Ik geef, ondanks de moeheid en alle complicaties, nog steeds iedere dag met heel veel plezier borstvoeding en zou zeker niet anders willen. Ik ben hier ook erg dankbaar voor want ik weet dat er ook een grote groep vrouwen is die het zou willen maar waarbij het niet lukt. Alleen zou ik heel graag nog eens met de auteur van dat cursusboekje willen spreken en hem, of zeer waarschijnlijk haar, vriendelijk willen verzoeken het woordje ‘gewoon’ weg te laten in hoofdstuk 1. Bij voorbaat dank!

Kids NL 140317 - 210617 300x250

Gonda

Ik ben Gonda Meurs, 33 jaar, getrouwd met Rinaldo, moeder van Jippe (2 jaar) en Abel (2 maanden) en ik woon in Hilversum. Gonda in een paar woorden: pietje precies, chocolade en wijn, creatief, ambitieus, gezelligheid met vriendinnen, avontuurlijk én Mamma. Naast moeder ben ik de trotse eigenaar van mijn eigen bedrijf, Gonda Fotografie. Ik fotografeer newborns, zwangere vrouwen, families en bruiloften. Geen staatsieportretten, maar spontane foto’s met échte emoties.

4 Reacties op “
Borstvoeding geven, ‘gewoon’ doen!

  1. Ik heb ook de borstvoedingscursus gedaan, maar daar zeiden ze dat tepelkloven en spruw worden veroorzaakt door verkeerd aanleggen. Klopt deze stelling niet dan?

    • Hoi Bregje, tepelkloven en spruw kunnen veroorzaakt worden door verkeerd aanleggen, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. De spruw is bij mij ontstaan naar het gebruik van antibiotica ivm mijn borstontsteking. De tepelkloven zijn bij mijn oudste zoon waarschijnlijk wel door verkeerd aanleggen ontstaan, terwijl ik dacht dat ik hem goed aanlegde en hier ook constant op aan het letten was, deed ik het toch verkeerd. Laat de kraamhulp dus zeker goed meekijken, dat deed ze bij mij helaas niet.
      Veel plezier met voeden, want ondanks deze probleempjes, vind ik het echt een van de mooiste dingen die er is!

  2. Wat een goed geschreven artikel! Ik heb zelf maar 3 dagen borstvoeding gegeven, maar het is zeker en vast niet vanzelfsprekend! Dat heb ik zelfs ondervonden, ook al was het maar voor even..

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!