Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

#boetiezoekthetuit: wat zegt het gedrag van je kind over jou?


30 januari 2016


<

Zo klein als ze is laat ons meisje al goed weten wat ze voelt: honger, slaap, behoefte aan een schone luier… ze huilt bijna nooit om niets. Maar soms is het een groot raadsel waar die ontroostbare huilbui, onrust, of gewoon niet willen slapen, vandaan komt… Ik bezocht de lezing ‘Presentchild®’ door kindertolk Grietje Voeten en dat maakte een hoop duidelijk.

Sem met papa en mama (eigendom BoeTie buikjes & babys)

“Terwijl wij onze kinderen op proberen te voeden, proberen zij ons net zo goed te leren waar het leven om draait.  Een inspirerende avond door geregistreerd Kindertolk Grietje Voeten.”  
Z
oals wij allemaal weten zijn onze kindjes vaak wijzer dan wij denken en voelen ze meer aan dan wij doorhebben. Dus toen dit evenement voorbij kwam op mijn tijdlijn wist ik dat ik hier meer van wilde weten.

Ik bezocht de lezing ‘Presentchild®’ gegeven door Grietjes Voeten. Ze vertelde ons dat de Presentchild® methode geen opvoedmethode is maar een manier om jezelf te spiegelen aan bijvoorbeeld je kind(eren) en mensen om je heen. Waarom je kinderen? “Ieder kind heeft het vermogen om heel zuiver te spiegelen hoe de sfeer om hen heen is. Ze hebben nog niet afgeleerd om eerlijk te uiten wat ze in hun binnenwereld waarnemen. Is dat niet verbaal of gedragsmatig, dan uiten ze dat (niet altijd bewust) op een lichamelijke manier.” Vertelde Grietje ons. het is niet een methode waardoor je leert beter met je kinderen om te gaan. Uiteindelijk leer je via je kinderen beter met je zelf om te gaan. Wanneer jij verandert wordt je automatisch ook een andere ouder en zullen je kinderen daar dus ook anders op reageren.

Deze methode, ontwikkeld door Janita Venema  gaat ervan uit dat kinderen je onbewuste patronen aanvoelen en reflecteren, zodat jij je bewust wordt van je struikel punten. Het bewust worden van die punten, geeft inzicht in waarom je kinderen je raken met het gedrag of de klachten die ze vertonen. Want waarom wordt jij door bepaald gedrag van je kind geraakt en je partner bijvoorbeeld niet? Bij deze methode staat de liefde tussen ouder en kind centraal. Want geen kracht is sterker en zij zullen (onbewust) álles doen om je te stimuleren gelukkig te zijn met jezelf en je omgeving.

fluisterkind (eigendom Presentchild®)
Dit klinkt misschien allemaal nog een beetje vaag en abstract. Vervolgens vroeg Grietje ons de volgende zeven vragen te beantwoorden:

vraag 1: Wat willen ouders voor hun kinderen?
antwoorden: het beste, dat ze lekker in hun vel zitten, geluk, veilig voelen, geliefd voelen…
vraag 2: Merk je het als het niet goed gaat met je kind?
antwoorden: ja
vraag 3: Hoe merk je dat dan?
antwoorden: vervelend gedrag, onrustig, niet goed slapen, niet goed eten, hangerig, huilen
vraag 4: Hoe voelt het voor jou, als het niet goed gaat met je kind?
antwoorden: onzeker, verdrietig, machteloos, angstig, schuldgevoel
vraag 5: Waartoe ben je bereid om de situatie te veranderen?
antwoord: alles (volmondig) alles wat binnen mijn macht ligt om te kunnen doen
vraag 6: Kan je kind overzien wat er dan goed, of nodig is om weer in het spoor te komen?
antwoord: nee, alleen vaak niet
vraag 7: Moet je dan soms impopulaire maatregelen treffen?
antwoord: ja (volmondig)

“Nu gaan we de vragen eens omdraaien en kijken naar de antwoorden.”

vraag 1: Wat willen kinderen voor hun ouders?
antwoorden: het beste, dat ze lekker in hun vel zitten, geluk, veilig voelen, geliefd voelen…
vraag 2: Merkt je kind het als het niet goed gaat met jou?
antwoorden: ja
vraag 3: Hoe merkt je kind dat dan?
antwoorden: vervelend gedrag, onrustig, niet goed slapen, niet goed eten, hangerig, huilen
vraag 4: Hoe voelt het voor je kind als het niet goed gaat met jou?
antwoorden: onzeker, verdrietig, machteloos, angstig, schuldgevoel
vraag 5: Waartoe is je kind bereid om de situatie te veranderen?
antwoord: alles (volmondig) alles wat binnen mijn macht ligt om te kunnen doen.
vraag 6: Kan jij overzien wat er dan goed, of nodig is om weer in het spoor te komen?
antwoord: nee, alleen vaak niet
vraag 7: Moet je kind dan soms impopulaire maatregelen treffen?
antwoord: ja (volmondig)

“Dat ziet er grappig uit he? Maar het is stiekem ook nog eens waar!” *kling* en daar viel het kwartje bij ons allemaal. Als kinderen voelen dat het niet goed gaat met mama of papa, dan uiten ze dat. Uiteraard uiten ze dat op een andere manier dan dat wij dat doen omdat zij de vaardigheden nog niet hebben om het ons te vertellen of te vragen. Maar dat uiten doen ze niet alleen bewust maar ook op een onbewuste manier. Zoals wij ook bewust maar zeker ook onbewust met een probleem of frustratie kunnen zitten.

“Probeer je weer eens voor te stellen hoe het voor jou zelf als kind is geweest op de momenten dat jouw ouders gelukkig waren. Hoe voelde je je toen? Besef je daarna het verschil voor jou als kind, als je ouders gestrest waren. Hoe voelde dat voor jou?” 
Deze tijd is voor veel ouders al best lang geleden maar die momenten kunnen we ons vast nog wel herinneren. Ik in ieder geval wel. Als je hierover na gaat denken, herken je ineens het gedrag van je eigen kinderen of misschien wel de kinderen op je werk of van bekenden.

Dus… “spiegeltje, spiegeltje aan de wand…” laten we even kijken in mijn eigen spiegeltje genaamd Sem.
Spiegeltje Sem (eigendom BoeTie buikjes & babys)

Hoe klein onze Sem ook is, ook van haar herinner ik mij ineens gedrag wat een reactie is geweest op hoe ik mij op dat moment voelde. Dit is het duidelijkste voorbeeld wat mij te binnen schoot en wat denk ik herkenbaar is voor veel moeders:

– In de eerste maanden als nieuwe moeder ben je voor je gevoel 24 uur per dag met je kindje bezig. Als je even zit, of net met iets bezig bent, roept je kleintje om je aandacht. Aan het einde van de dag denk je bij jezelf: “Wat heb ik nou eigenlijk gedaan vandaag? Ik ben heel de dag thuis en de keuken/ de was/ de (slaap)kamer (kies zelf maar) is nog steeds een zooi. Hoe kan dat nou?”  Dit gaf mij heel wat frustratie en schuldgevoel omdat je het beste wil doen voor je kindje maar toch ook je huis op orde wil hebben. En daar heb je het dan, de negatieve cirkel is rond…
* Hoe lastiger ik het vond en hoe schuldiger ik mij voelde, hoe onrustiger Sem werd. Ze huilde regelmatig, wilde niet slapen, vooral niet in haar eigen bed. Ze viel alleen tevreden in slaap in mijn armen.

Na 2 maanden sliep Sem voor het eerst een nachtje door, en na de eerste schrik dat ik wakker werd van de wekker en niet van Sem, voelde ik mij meer uitgerust dan ik mij in tijden gevoeld had… Er ging een knopje om. Ik ging elke dag één of twee dingen van mijn opruim/schoonmaak lijstje doen in plaats van alles in 1 dag willen proppen en nergens aan toe komen. Had ik tijd voor drie dingen, super! Zo niet, ook goed. Mijn innerlijke rust kwam terug en die van Sem ook.

Wonderlijk toch wat zelfs een baby’tje je al duidelijk kan maken…

 

Liefs,

 

Michelle

NEW Babycadeaus 336x280

Michelle

Mijn naam is Michelle, 27 jaar, ik woon met mijn grote liefde Rens in ons droom(dijk)huisje in het Brabantse land, mama van Niels* en in november uitgerekend van ons kleine dametje. 'Nieuwsgierig', dat één van eigenschappen waarmee mensen in mijn omgeving mij zouden omschrijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik vol met vragen: "Wel of geen zwangerschaps-cursus en zo ja, welke dan? Wat mag ik WEL eten als ik zwanger ben? Hypnobirthing...hypno-wat? Hoe maak ik een geboorteplan? Heb ik AL die spullen nodig? Borstvoeding of toch een flesje? etc., etc., etc... En ik denk dat veel van mijn mede mama's (to be) deze vragen ook hebben. Daarom zoek ik ze uit, voor ons allemaal!

Reactie op “
#boetiezoekthetuit: wat zegt het gedrag van je kind over jou?

  1. Interessant stuk! En inderdaad, kinderen voelen alles feilloos aan, en reageren vaak sterk op jou. Dat wist ik wel, maar in de praktijk vergeet ik nog wel eens die kennis toe te passen. Goed om er even aan herinnerd te worden!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!