Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wat kan osteopathie voor jou en je kindje doen?


26 september 2015


<

Een oproep met ‘bloggers gezocht’ van MAMA to the max op facebook… Ik wist niet hoe snel ik een e-mail moest sturen! En wat een geweldig nieuws toen ik een berichtje van Marjon terug kreeg dat ik als gastblogger mee mag werken aan haar inspirerende blog! Mijn naam is Michelle, 27 jaar, ik woon met mijn grote liefde Rens in ons droom(dijk)huisje in het Brabantse land, mama van Niels* en in november uitgerekend van ons kleine dametje. ‘Nieuwsgierig’, dat één van eigenschappen waarmee mensen in mijn omgeving mij zouden omschrijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik vol met vragen: “Wel of geen zwangerschaps-cursus en zo ja, welke dan? Wat mag ik WEL eten als ik zwanger ben? Hypnobirthing…hypno-wat?  Hoe maak ik een geboorteplan? Heb ik AL die spullen nodig? Borstvoeding of toch een flesje? etc., etc., etc… En ik denk dat veel van mijn mede mama’s (to be) deze vragen ook hebben. Daarom zoek ik ze uit, voor ons allemaal!

 

#boetiezoekthetuit: Wat kan osteopathie voor jou en je kindje doen?

 

Bekende zwangerschapskwaaltjes als; rug-, bekken-, been- en hoofdpijnklachten kunnen je fijne ‘zwangerschaps-glow’ behoorlijk verstoren. Je kunt dan een bezoek brengen aan je huisarts, een fysiotherapeut of… heb je al eens gedacht aan een osteopaat? En is je kleintje geboren maar is hij/zij erg onrustig, heeft veel krampjes of huilt veel? Ook dan kan een osteopaat uitkomst bieden. Ik sprak Arnold Landa over wat osteopathie zou kunnen betekenen voor jou, tijdens en na je zwangerschap, en voor je kleintje.

 

Osteopaat Arnold Landa (foto gemaakt door BoeTie)

Voor mij was osteopathie niet iets nieuws maar ik moet toegeven, ik ben zelf nog nooit bij een osteopaat geweest voor een behandeling. Waarom niet? Eigenlijk om de simpele reden dat ik ook tijdens deze zwangerschap weinig tot geen van de bekende zwangerschapskwaaltjes ervaar. Toch heeft dit vak, waarbij gekeken wordt naar het lichaam als één geheel in plaats van alleen naar het gebied waar de klacht zit, mij altijd geïnteresseerd en heb ik erg veel zin in het gesprek.

Zittend in de wachtkamer zie (en hoor) ik een vrolijk jongetje van een jaar of vier met zijn moeder de behandelkamer uit komen. “Nou houdoe hè… ja doeiiii, houdoe!” hoor ik het kinderstemmetje zeggen en hij zwaait er uitbundig bij. Ik schiet in de lach en realiseer mij dat ik geen leuker begin van deze afspraak had kunnen wensen.

Ik maak kennis met de erg aardige en bescheiden man; Arnold Landa. Een man die begon als fysiotherapeut, daarna doorstudeerde voor osteopaat, zijn eigen praktijk opstartte en inmiddels al heel wat jaren ervaring heeft opgedaan.

Vanaf het moment dat hij begint te vertellen kan je aan zijn stem horen en in zijn ogen zien dat dit niet alleen zijn vak is maar ook zijn passie. Hij vertelt dat osteopathie een manuele geneeskunde is, dat wil zeggen dat een osteopaat bij de behandeling alleen zijn handen en dus geen medicijnen of andere (technische)hulpmiddelen gebruikt. “De behandeling richt zich op de mobiliteit en de vitaliteit van het lichaam” vertelt hij verder. “Door dit te herstellen wordt het lichaam in staat gesteld zichzelf te reguleren en te herstellen. Wij gaan uit van de mens als één geheel met lichaam en geest. Het komt vaak voor dat er een verstoorde balans is van de mobiliteit en de vitaliteit van organen, botten, spieren, vloeistoffen en/of ander systemen in het lichaam.” Dat klinkt allemaal wel logisch maar heb je een concreet voorbeeld? “Uiteraard: al je organen, spieren en botten zijn omgeven door een bindweefselvlies genaamd ‘Fascie’. Deze vliezen zijn allemaal aan elkaar verbonden waardoor ook dit weer één geheel vormt. Als je last hebt van je rug zou de oorzaak bijvoorbeeld kunnen liggen bij het feit dat er spanning zit in je nieren of een orgaan in je buik, wat er weer voor zorgt dat de bindweefselvliezen aan de spieren in je rug trekken… Het probleem van je rugklachten ligt dus niet bij de spieren of botten in je rug maar aan de spanning rondom dat orgaan.”

 

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam grote veranderingen, hoe kan osteopathie daarin een rol spelen? 

“Als je het heel logisch bekijkt wordt de basis voor onze gezondheid van je kindje gelegd in je baarmoeder. Daarom is een goede balans en conditie van alle systemen in je lichaam, zowel voor als tijdens de zwangerschap, van groot belang voor jezelf en voor je kindje. In negen maanden moet je hele interne huishouding tijdelijk worden ingericht voor twee personen. Doordat je lichaam van vorm verandert, maar ook door de veranderde ligging van je organen, ondergaan met name de bindweefselstructuren in je lichaam, mede door de invloed van hormonen en zwaartekracht, aanzienlijke veranderingen. Met osteopathie kunnen de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier behandeld worden, zonder je kleintje in gevaar te brengen. Zeker omdat je tijdens je zwangerschap zo min mogelijk medicijnen wilt en mag gebruiken, is osteopathie een heel goed alternatief.”

 

 

Ook na je zwangerschap gebeurt er nog veel in je lichaam, is het dan ook raadzaam om langs te komen? 

“Ja zeker! Dit is een hele belangrijke fase die veel mensen ‘vergeten’. In negen maanden wordt er het een en ander verplaatst en opgerekt in je lichaam en op het moment dat je baby ter wereld komt verdwijnt deze spanning in je lichaam ineens. Dit heeft veel impact op al je banden, ophangsystemen, organen en andere weefsels in je lichaam. Deze ophangsystemen hebben de tijd nodig om hun elasticiteit weer terug te krijgen en terug te gaan naar de oude vorm. Wanneer je borstvoeding geeft wordt er een stofje aangemaakt ‘oxytocine’ dat dit proces enigszins versnelt. Mocht je flesvoeding geven, dan is het dus extra belangrijk je lichaam nog iets meer tijd te geven om te herstellen.  

En heb je een langdurige en/of moeilijke bevalling achter de rug? Of is er ter ondersteuning van de bevalling een zuignap of tang gebruikt? Dan zijn ook dit allemaal factoren die van grote invloed kunnen zijn bij het latere functioneren van moeder en vooral kind. Reden genoeg om ook na je bevalling een bezoek te brengen aan een osteopaat om op een effectieve en verreikende manier je lichaam op verschillende niveaus weer in balans te brengen.”


Behandeling baby3 - Arnold Landa (foto eigendom van Arnold Landa)

 

Ik heb gehoord dat baby’tjes ook veel baad kunnen hebben bij osteopathie. Waarom is dat? “Ja dat is zeker waar. Een aantal kinderen hebben al ‘problemen’ die tijdens de geboorte zijn ontstaan. Dit kan nadelige invloed hebben op de beweeglijkheid / ontwikkeling van het lichaam van de baby. Wat later aanleiding kan geven tot groeistoornissen, motorische achterstand, onrust en andere klachten zoals steeds terug kerende oorontstekingen, schedel vervormingen, long- of darmproblemen. Met osteopathie kunnen deze klachten op een veilige manier behandeld worden, zonder het kind in gevaar te brengen. Ook kindjes die op een bepaalde manier in de baarmoeder hebben gezeten, en dus een beetje in die vorm gegroeid zijn, kunnen na de geboorte een ‘voorkeurshouding’ hebben. Omdat op een andere manier liggen niet fijn voelt, doordat ze spanning in botten en/of spieren ervaren, zijn deze baby’s vaak onrustig. Ook dit kunnen we goed behandelen” 

 

Is het dan verstandig om al preventief met je kindje langs te komen en daardoor te zorgen dat je mogelijke klachten voor bent? “Dat zou een goed idee zijn. Ik adviseer mensen om met hun kindje langs te komen als ze een maand oud zijn, om de eventuele ongemakken ontstaan in de buik of tijdens de bevalling te behandelen. Daarna met een jaar of twee, dan kunnen de meeste kinderen al lopen en zijn ze al vaak gevallen en hebben zichzelf overal tegen gestoten. En dan met een jaar of vier, wanneer ze naar de basisschool gaan. Je ziet soms kinderen die erg druk zijn en dan wordt er snel gedacht aan ADHD. Maar als een kind spanning in het hoofd ervaart en dan ontzettend veel nieuwe prikkels door de nieuwe schoolomgeving binnen krijgt, kan dat gewoon te veel zijn. Als gevolg hiervan kunnen ze overactief of vervelend gedrag gaan vertonen, maar daar is dan eigenlijk een hele logische verklaring voor.”

 

Behandeling zwangere vrouw (foto gemaakt door BoeTie)

 

Ik ben een heel stuk wijzer geworden als het gaat om de mogelijkheden van deze ‘alternatieve geneeswijze’ die eigenlijk heel logisch is en helemaal niet zweverig zoals je misschien bij deze term zou denken. Is jouw interesse ook gewekt en wil je meer weten over wat osteopathie voor jou en je kindje zou kunnen betekenen? Kijk dan eens op de website van osteopaat Arnold Landa www.osteopathie-steenbergen.nl of kijk op www.osteopathie.nl voor een osteopaat bij jou in de buurt.

Osteopathie is géén vervanging van de behandeling door een medicus. Bij ziekte, shocktoestand, breuken, na een val of bij abnormale symptomen van welke aard dan ook moet u altijd overwegen om eerst uw (kinder-)arts te raadplegen voordat u een osteopaat consulteert.

Ben je zwanger en zit jij ook vol vragen? Stuur een e-mail naar MAMA to the max en ik zoek het voor je uit!

NEW Babycadeaus 336x280

Michelle

Mijn naam is Michelle, 27 jaar, ik woon met mijn grote liefde Rens in ons droom(dijk)huisje in het Brabantse land, mama van Niels* en in november uitgerekend van ons kleine dametje. 'Nieuwsgierig', dat één van eigenschappen waarmee mensen in mijn omgeving mij zouden omschrijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik vol met vragen: "Wel of geen zwangerschaps-cursus en zo ja, welke dan? Wat mag ik WEL eten als ik zwanger ben? Hypnobirthing...hypno-wat? Hoe maak ik een geboorteplan? Heb ik AL die spullen nodig? Borstvoeding of toch een flesje? etc., etc., etc... En ik denk dat veel van mijn mede mama's (to be) deze vragen ook hebben. Daarom zoek ik ze uit, voor ons allemaal!

4 Reacties op “
Wat kan osteopathie voor jou en je kindje doen?

    • Ja he! Het was super interessant om dit allemaal te weten te komen. Nog een paar weekjes en dan verwachten we onze kleine. Wij gaan zeker een keer met haar langs bij de osteopaat.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!