#boetiezoekthetuit: de 20 weken echo, staat alles er goed op?
“Als de 20 weken echo goed is, dan komt het allemaal goed” Deze opmerking zullen veel zwangere vrouwen herkennen. Maar is dat wel echt zo? En waarom is deze echo nou zo belangrijk, wat onderzoeken ze precies? Ik sprak met mijn favoriete echoscopiste Manon over dit onderzoek. Manon maakt al 18 jaar echo’s, zowel in het ziekenhuis als voor haar eigen bedrijven ‘Babylook‘ en sinds kort ook ‘Womancare‘. De 20 weken echo; Manon legt het mij allemaal haarfijn uit…
Ik heb al een paar echo’s met Manon mogen meemaken (zowel in het ziekenhuis als een 3D/4D pretecho) en iedere keer is zij even professioneel en enthousiast als de vorige keer. Op mijn vraag hoe het komt dat ze na al die jaren nog zo enthousiast is antwoordt ze: “Dit is mijn passie! Ik vind ieder klein wondertje op de echo nog steeds bijzonder, het hartje, een klein voetje, een neusje… Het is ook fijn om mensen gerust te kunnen stellen met een kijkje naar binnen. Natuurlijk moet ik ook wel eens minder leuk nieuws vertellen maar ook dat hoort er helaas bij. Als ik dit gevoel niet meer heb, stop ik ermee.”
Een betere expert kon ik niet verzinnen, dus hier gaan we..
Wat houd de 20 weken echo nu precies in? “De 20 weken echo ofwel SEO; structureel echoscopisch onderzoek heeft als doel om lichamelijke afwijkingen aan het ongeboren kindje uit te sluiten. Deze echo wordt meestal tussen de 18 en 22 weken gemaakt. Iedereen in Nederland krijgt deze echo aangeboden en vergoed maar het is zeker geen verplichting. Je bepaalt dus zelf of je dit onderzoek wilt laten doen en of je bij een ongunstige uitslag nog vervolg onderzoek wilt laten doen. Dit onderzoek maakt deel uit van prenatale screening.”
Wat onderzoek je precies tijdens het maken van deze echo? “Met de 20 weken echo kijken we onder andere naar de aanwezigheid, of liever afwezigheid van een open rug of een open schedel. Ook kijken we naar de ontwikkeling van de organen van het kindje en checken we op andere lichamelijke afwijkingen. Verder bekijken we nog of het kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Van alle metingen en structuren die gezien moeten worden, worden beelden en curves vastgelegd in een landelijke database.”
Dit is de complete lijst met aspecten waar tijdens de 20 weken echo naar gekeken wordt:
– schedeltje
– aangezicht
– hersenen
– wervelkolom
– nek/huid
– borstkas/ middenrif
– hart
– buik en buikwand
– maag/darmen
– nieren/blaas
– ledematen
– placenta ligging
– hoeveelheid vruchtwater
– navelstreng
– groei van het kindje
Belangrijk: Als je in verwachting bent van een meerling, dan wordt elk kind afzonderlijk onderzocht. Het is belangrijk dat je bij het maken van de afspraak voor de 20 weken echo aangeeft dat je in verwachting bent van een meerling.
De opmerking die je vaak van anderen hoort “Als de 20 weken echo goed is, dan komt het allemaal goed” is dat waar? “Een SEO is geen garantie voor een gezond kindje omdat echografisch niet alles is uit te sluiten. Bijvoorbeeld een chromosoomafwijking en niet alle aangeboren hartafwijkingen zijn te zien op de echo.”
Wanneer krijg je de uitslag van dit onderzoek? “De uitslag van de 20 weken echo krijg je meestal direct na het onderzoek.”
Wat gebeurt er als je iets ziet dat afwijkend is? “Bij afwijkende bevindingen bij een SEO wordt je doorverwezen voor een GUO; geavanceerd ultrageluid onderzoek, in een academisch centrum. Er wordt dan nog uitgebreider gekeken naar het kindje door nog meer gespecialiseerde mensen. Bij ieder vervolg onderzoek is het wederom aan jullie of je het wilt laten uitvoeren en wat je doet met de uitslag.”
Waar kan je een 20 weken echo laten maken? “Echoscopisten moeten sowieso gecertificeerd zijn voor het maken van een 20 weken echo. ‘SEO 1e lijn’ is een 20 weken echo gemaakt door een verloskundige met echo specialisatie. Een ‘SEO 2e lijn’ is een 20 weken echo op medische indicatie door een echoscopist, wel of niet met verloskundige achtergrond, hun hoofdvak is echo’s maken. Vrouwen waarbij de beeldkwaliteit bij een echo in de 1e lijn niet optimaal is worden voor een herhalings 20 weken echo gezien in de 2e lijn.”
Zitten er risico’s aan het maken van een 20 weken echo? “Echoscopisch onderzoek wordt al meer dan vijfentwintig jaar op grote schaal gedaan. Tot nu toe zijn in de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten naar voren gekomen.”
De 20 weken echo is natuurlijk ook bij vele bekend als de echo waar je het geslacht van je kindje kunt zien… “De 20 weken echo is natuurlijk geen pretecho, het is een medisch onderzoek. Dat wil zeggen dat het bepalen van het geslacht niet het doel van de echo is. Maar ja, tijdens dit onderzoek kunnen we dit in veel gevallen wel zien, waarbij we het natuurlijk alleen vertellen en laten zien op verzoek van de ouders van het kindje. Veel mensen zijn hier erg nieuwsgierig naar maar er blijven toch nog altijd mensen die het niet willen weten of nóg niet willen weten.”
Ik ben weer een hoop te weten gekomen over dit bekende onderzoek. Ondanks dat ik het zelf al 2 keer mee hebt gemaakt krijg je, als je daar weer ligt met je blote buikie, toch niet alle facetten van dit onderzoek mee. Ik hoop dat ik je een handig overzicht heb kunnen geven van wat er onderzocht wordt tijdens deze echo. Mocht je toch nog vragen hebben of benieuwd zijn naar andere onderwerpen die te maken hebben met zwangerschap, laat dan een reactie achter onder dit bericht of kijk op mijn blog ‘BoeTie buikes & baby’s’ www.boetie.nl.
Stay connected