Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

#boetiezoekthetuit: de 20 weken echo, staat alles er goed op?


30 oktober 2015


<

 Als de 20 weken echo goed is, dan komt het allemaal goed” Deze opmerking zullen veel zwangere vrouwen herkennen. Maar is dat wel echt zo? En waarom is deze echo nou zo belangrijk, wat onderzoeken ze precies? Ik sprak met mijn favoriete echoscopiste Manon over dit onderzoek. Manon maakt al 18 jaar echo’s, zowel in het ziekenhuis als voor haar eigen bedrijven ‘Babylook‘ en sinds kort ook ‘Womancare‘. De 20 weken echo; Manon legt het mij allemaal haarfijn uit…

20 weken echo (rechtenvrije foto van freepik.com)

Ik heb al een paar echo’s met Manon mogen meemaken (zowel in het ziekenhuis als een 3D/4D pretecho) en iedere keer is zij even professioneel en enthousiast als de vorige keer. Op mijn vraag hoe het komt dat ze na al die jaren nog zo enthousiast is antwoordt ze: “Dit is mijn passie! Ik vind ieder klein wondertje op de echo nog steeds bijzonder, het hartje, een klein voetje, een neusje… Het is ook fijn om mensen gerust te kunnen stellen met een kijkje naar binnen. Natuurlijk moet ik ook wel eens minder leuk nieuws vertellen maar ook dat hoort er helaas bij. Als ik dit gevoel niet meer heb, stop ik ermee.”
Foto Manon (Eigendom van Boetie buikjes en baby's)

Een betere expert kon ik niet verzinnen, dus hier gaan we..

Wat houd de 20 weken echo nu precies in? “De 20 weken echo ofwel SEO; structureel echoscopisch onderzoek heeft als doel om lichamelijke afwijkingen aan het ongeboren kindje uit te sluiten. Deze echo wordt meestal tussen de 18 en 22 weken gemaakt. Iedereen in Nederland krijgt deze echo aangeboden en vergoed maar het is zeker geen verplichting. Je bepaalt dus zelf of je dit onderzoek wilt laten doen en of je bij een ongunstige uitslag nog vervolg onderzoek wilt laten doen. Dit onderzoek maakt deel uit van prenatale screening.”

Wat onderzoek je precies tijdens het maken van deze echo? “Met de 20 weken echo kijken we onder andere naar de aanwezigheid, of liever afwezigheid van een open rug of een open schedel. Ook kijken we naar de ontwikkeling van de organen van het kindje en checken we op andere lichamelijke afwijkingen. Verder bekijken we nog of het kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Van alle metingen en structuren die gezien moeten worden, worden beelden en curves vastgelegd in een landelijke database.”

Dit is de complete lijst met aspecten waar tijdens de 20 weken echo naar gekeken wordt:
– schedeltje
– aangezicht
– hersenen
– wervelkolom
– nek/huid
– borstkas/ middenrif
– hart
– buik en buikwand
– maag/darmen
– nieren/blaas
– ledematen
– placenta ligging
– hoeveelheid vruchtwater
– navelstreng
– groei van het kindje
Belangrijk: Als je in verwachting bent van een meerling, dan wordt elk kind afzonderlijk onderzocht. Het is belangrijk dat je bij het maken van de afspraak voor de 20 weken echo aangeeft dat je in verwachting bent van een meerling.
20 weken echo afdruk 2 (Eigendom van Boetie buikjes en baby's)

De opmerking die je vaak van anderen hoort “Als de 20 weken echo goed is, dan komt het allemaal goed” is dat waar? “Een SEO is geen garantie voor een gezond kindje omdat echografisch niet alles is uit te sluiten. Bijvoorbeeld een chromosoomafwijking en niet alle aangeboren hartafwijkingen zijn te zien op de echo.”

Wanneer krijg je de uitslag van dit onderzoek? “De uitslag van de 20 weken echo krijg je meestal direct na het onderzoek.”

Wat gebeurt er als je iets ziet dat afwijkend is? “Bij afwijkende bevindingen bij een SEO wordt je doorverwezen voor een GUO; geavanceerd ultrageluid onderzoek, in een academisch centrum. Er wordt dan nog uitgebreider gekeken naar het kindje door nog meer gespecialiseerde mensen. Bij ieder vervolg onderzoek is het wederom aan jullie of je het wilt laten uitvoeren en wat je doet met de uitslag.”

Waar kan je een 20 weken echo laten maken? “Echoscopisten moeten sowieso gecertificeerd zijn voor het maken van een 20 weken echo. ‘SEO 1e lijn’ is een 20 weken echo gemaakt door een verloskundige met echo specialisatie. Een ‘SEO 2e lijn’ is een 20 weken echo op medische indicatie door een echoscopist, wel of niet met verloskundige achtergrond, hun hoofdvak is echo’s maken. Vrouwen waarbij de beeldkwaliteit bij een echo in de 1e lijn niet optimaal is worden voor een herhalings 20 weken echo gezien in de 2e lijn.”

20 weken echo afdruk 3 (Eigendom van Boetie buikjes en baby's)

Zitten er risico’s aan het maken van een 20 weken echo? “Echoscopisch onderzoek wordt al meer dan vijfentwintig jaar op grote schaal gedaan. Tot nu toe zijn in de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten naar voren gekomen.”

De 20 weken echo is natuurlijk ook bij vele bekend als de echo waar je het geslacht van je kindje kunt zien… “De 20 weken echo is natuurlijk geen pretecho, het is een medisch onderzoek. Dat wil zeggen dat het bepalen van het geslacht niet het doel van de echo is. Maar ja, tijdens dit onderzoek kunnen we dit in veel gevallen wel zien, waarbij we het natuurlijk alleen vertellen en laten zien op verzoek van de ouders van het kindje. Veel mensen zijn hier erg nieuwsgierig naar maar er blijven toch nog altijd mensen die het niet willen weten of nóg niet willen weten.”

Ik ben weer een hoop te weten gekomen over dit bekende onderzoek. Ondanks dat ik het zelf al 2 keer mee hebt gemaakt krijg je, als je daar weer ligt met je blote buikie, toch niet alle facetten van dit onderzoek mee. Ik hoop dat ik je een handig overzicht heb kunnen geven van wat er onderzocht wordt tijdens deze echo. Mocht je toch nog vragen hebben of benieuwd zijn naar andere onderwerpen die te maken hebben met zwangerschap, laat dan  een reactie achter onder dit bericht of kijk op mijn blog ‘BoeTie buikes & baby’s’ www.boetie.nl.

Fashion_English11_300x250

Michelle

Mijn naam is Michelle, 27 jaar, ik woon met mijn grote liefde Rens in ons droom(dijk)huisje in het Brabantse land, mama van Niels* en in november uitgerekend van ons kleine dametje. 'Nieuwsgierig', dat één van eigenschappen waarmee mensen in mijn omgeving mij zouden omschrijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik vol met vragen: "Wel of geen zwangerschaps-cursus en zo ja, welke dan? Wat mag ik WEL eten als ik zwanger ben? Hypnobirthing...hypno-wat? Hoe maak ik een geboorteplan? Heb ik AL die spullen nodig? Borstvoeding of toch een flesje? etc., etc., etc... En ik denk dat veel van mijn mede mama's (to be) deze vragen ook hebben. Daarom zoek ik ze uit, voor ons allemaal!

6 Reacties op “
#boetiezoekthetuit: de 20 weken echo, staat alles er goed op?

 1. Dank je wel voor deze uitleg. Ik heb over 12 dagen de 20 weken echo en ik sla echt bijna doodangsten uit. Vraag me niet waarom, maar ik ben eigenlijk heel bang voor dit onderzoek, omdat ik bang ben dat ons kindje afwijkingen heeft. 2 dagen eerder heb ik nog wel een controle bij de gynaecoloog, misschien dat dat me een heel klein beetje meer kan geruststellen. Het is mijn eerste zwangerschap en ik sta er zo onzeker in, terwijl ik van mezelf niet onzeker ben..

  • Hoi Cindy, het is niet gek dat je het spannend vindt. Bij een eerste zwangerschap (en alle andere die mogen volgen) staat de gezondheid van je kindje op nummer 1. Probeer vertrouwen te hebben in jezelf en je kindje. Deel je twijfels en onzekerheden zeker met je gynaecoloog en wellicht kan hij/zij iets voor je beteken. Succes bij dit 20 weken kijkje naar binnen en ik hoop dat het je meer gerust kan stellen ☺

 2. De 20 weken echo is zeker geen garantie dat alles goed is met je kindje. De 20 weken echo van onze zoon was perfect en zelfs tijdens de 3d echo werd gezegd dat ons kindje een mooie wervelkolom had. Direct na zijn geboorte bleek het tegendeel. Hij had een putje boven zijn stuitje en niemand wist wat het was. Pas toen hij 14 maanden (!) was bleek dat hij spina bifida occulta had. Een verborgen open rug. Dat houdt in dat het huidje wel gesloten is, maar wervels dus niet. Ook bleek hij tethered cord syndroom te hebben, een vetbult onder in zijn rug waar de ruggenmerg in vast zit. Bovendien kwamen ze er pas rond zijn 6e achter dat hij ook syringomyelie had. Het hersenvocht is bij hem in het centrale kanaal van het ruggenmerg gaan zitten.

  Bij onze dochter hadden we weer recht op de 20 weken echo, een extra uitgebreide, maar daar had ik weinig vertrouwen in. Ook hadden we recht op een vruchtwaterpunctie, maar die hebben we niet uit laten voeren. Als ons kindje hetzelfde had als onze zoon, zou een vruchtwaterpunctie geen nut hebben. Ze meten de hoeveelheid hersenvocht en bij een verborgen vorm van spina bifida komt er geen hersenvocht vrij.

  Een 20 weken echo is zeker leuk en je kunt er veel op zien, maar het kwam wel behoorlijk hard aan toen bij de geboorte bleek dat onze zoon niet gezond was.

  • Dat is zeker waar Laura. Bij mijn eerste zwangerschap was de 20 weken echo ook helemaal prima in orde. Bij de 4d echo met 28 weken kwamen we er achter dat hij een paar weken kleiner was dan normaal en er weinig vruchtwater was. Helaas heeft hij maar tot 31 weken zwangerschap bij ons mogen zijn… Nu bij ons 2e kindje was weer alles in orde (nu veel meer controles gehad) en we zijn nu op ruim 37 weken, dus zoals Manon al vertelde, ju kunt Veel zien op de echo maar lang niet alles. Maar we moeten ook onthouden dat een zwangerschap gelukkig vaker goed gaat dan fout. ☺

  • Ja, dat is natuurlijk ook wel zo. Ze kunnen tegenwoordig zo veel zien, maar ook zo veel niet… toch vind/vond ik het wel fijn om af en toe even binnen te kunnen kijken hoe het gaat 🙂

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!