Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Boekjes lezen met je baby


29 juni 2016


mamatothemax; voorlezen; baby;
<

Lekker samen lezen

Voor mijn werk, als juf, heb ik ontzettend veel doen voorlezen. We lezen van de mooiste vis van de zee bij de kleuters tot de tranentrekkers van Carry Slee in de bovenbouw. Heerlijk, een moment van rust, (bijna) alle kinderen verzonken in het verhaal. Hoe spannender het verhaal, hoe verder ze op het puntje van hun stoel gaan zitten. Zo heb ik wel eens de vraag gehad of ik misschien ook een heks was, na het voorlezen van het boeken Heksen van Roald Dahl, want “juf heeft, als zo kijkt ( hoofd iets scheef gebogen) wel grote neusgaten hoor”.

En nu, nu ken ik het verhaaltje van Gonnie het Gansje, het lievelingsboek van onze dochter, inmiddels uit mijn hoofd. Ze is helemaal verknocht aan dit boekje, samen met haar koeienboek moet deze overal mee naar toe.

En zo komt het dus wel een voor dat ik met een ‘lezend’ kind in de kinderwagen naar de supermarkt loop.

mamatothemax; Mama to the Max; Gonnie het gansje; lezen met baby; voorlezen

 

Toen onze boekenwurm een half jaar oud was kreeg ze van de gemeente een uitnodiging om lid te worden van de bibliotheek. Dus op naar de bieb! In haar dikke winterjas, kwam ze toen maar net boven de voetenzak van de kinderwagen uit. Maar interessant vond ze het zeker. En zo kwamen we die dag thuis met een mooi oranje koffertje en de eerste leenboekjes van de bibliotheek. En sindsdien gaan we 1x in de 3 weken naar de bieb voor nieuwe boekjes.

Hieronder een paar van onze favorieten:

1. Ik voel, ik voel… een beer.

Een heel mooi voelboekje. Helemaal in zwart-wit. Bij onze bieb een gewild boekje, want vaak kunnen we hem niet eens meer lenen. Maar gelukkig zijn er nog een heleboel andere voelboekjes.

 

mamatothemax; Mama to the Max; mamablog; blog voor moeders; ik voel ik voel een beer; boekjes voor baby; baby voorlezen

2. De geluidenboekjes van uitgeverij Clavis

Mooie felgekleurde prenten met op elke bladzijde een cirkeltje, die wanneer je hem aanraakt, hele mooie geluiden laat horen. Toen ik voor het eerst zo’n boekje meenam verwachtte ik niet dat onze dochter zelf de geluidjes zou kunnen activeren. Kleine inschattingsfout, binnen no-time had mevrouw door hoe het werkte en waren de cirkeltjes een no-go-zone voor volwassenvingers.

mamatothemax; Mama tot the Max; muziekboekjes; boekjes voor baby; Marion Bilet; muziek voor baby; mamablogger; mama blog
3. De boeken van Gonnie het gansje

Gonnie met haar rode regenlaarsjes en haar vriendjes Gijsje en Eddie. Ik kan ze inmiddels dromen en onze boekenworm ook. Mijn mama-hart smelt dan ook als ze tijdens het spelen het boekje pakt en hem zelf gaat ‘voorlezen’. Ik blijf het zo bijzonder vinden hoe snel die mini-mensjes bepaalde dingen begrijpen en hoe ze de grote-mensen-wereld proberen na te doen.

4. Prentenboeken

Naast alle boekjes die je echt samen met de baby leest, zijn bepaalde prentenboeken ook al erg geschikt voor baby’s. Grote felgekleurde prenten met weinig tekst. Zoals Rupsje Nooitgenoeg, de Mooiste vis van de zee of Kikker en zijn vrienden. Maar ook Dribbel, en andere  ‘kijk achter de flap’ boeken. Lekker voor het slapen gaan nog even samen in de schommelstoel boekje lezen en dan heerlijk slapen.

5. Knisperboeken

Voor de echte kleine boekenwormen onder ons zijn er natuurlijk de knisperboekjes, die hier al meerdere malen in de wasmachine hebben gezeten, en de badboekjes.

Lekker samen boekjes lezen vind ik dus ontzettend leuk en als juf zijnde natuurlijk ook belangrijk. Maar bovenal is het een heerlijk knus momentje samen!

 

 

 

Saskia

Mijn naam is Saskia (oktober 1989) getrouwd en samen zijn wij de trotse ouders van een prachtige dochter (juli 2015). Samen met onze twee poezen, wonen we wij in het noorden van de provincie Groningen. Juf in het basisonderwijs van beroep en daarnaast in opleiding voor orthopedagoog. Ons rustige leventje werd halverwege 2015 op de kop gezet toen er bij mij, tijdens de zwangerschap, lymfeklierkanker werd geconstateerd. In mijn blogs schrijf ik over het moeder worden en moeder zijn met kanker en over mijn belevenissen als juf.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!