Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Blue Monday: wat doe je eraan?


18 januari 2016


E

En in één keer is het dan ook echt winter geworden. Vonden we de laatste maanden van afgelopen jaar nog heerlijk mild, na de kerst is het goed koud en nat geworden in ons land. Ook valt het in de gezellige decembermaand niet zo op dat de bomen kaal zijn, het weer guur is en de dagen wel erg kort zijn. In januari lijk je er juist extra op te letten. Bah, die kale bomen, helemaal niet meer zo gezellig om de hele dag binnen te zitten omdat het regent en van het feit dat de dagen langzaamaan weer wat langer worden merk je nog helemaal niks!

images-1

Van de ene kant vind ik dat heerlijk, want dan kun je thuis gezellig de open haard aanzetten en een warme chocomel drinken, maar van de andere kant heb ik in januari altijd zo’n idee dat het nog veeeeeeel te lang duurt voordat het lente wordt.
Een kleine winterdepressie ligt vaak op de loer. Niet gek dat vandaag Blue Monday heet. De derde maandag is internationaal uitgeroepen tot de meest depressieve dag van het jaar. Lees snel verder en ontdek hoe die Blue Monday gevoelens aangepakt kunnen worden!

Ga sporten

Ik weet het, ik weet het….het is echt NIET LEUK als je ’s avonds in het donker op je fiets of in zo’n koude auto moet stappen om vervolgens in een koude sportschool een klasje te volgen. Wanneer je lijdt aan een lichtelijke winterdepressie is MOTIVATIE het laatste dat je hebt om te gaan. Desalniettemin is wel bewezen dat sporten een positieve invloed heeft op je stemming en zelfs de snelste manier is om je humeur een oppepper te geven.
Denk er maar aan dat door een uurtje sporten je gemoedsgesteldheid meerdere uren een boost krijgt en vooral nadat je een heerlijke lange en veel te warme douche als beloning hebt genomen. Daarnaast zul je meer energie hebben én je stofwisseling gaat op een hoger tempo werken. Dus dames, wij kunnen dat!

 

Ga naar buiten en zoek het licht op

Als je niet 1,2,3 de tijd of de energie hebt om te gaan sporten kun je ook beginnen met het maken van een wandeling. Trek een dikke jas aan, oude (wandel)schoenen en een sjaal en ga er een uurtje op uit. Als je moet werken en dus geen tijd hebt om ’s ochtends of ’s middags een uur naar buiten te gaan, gebruik dan je pauze om in plaats van in de kantine te zitten, naar buiten te gaan en even een frisse neus te halen. Je zult zien dat je meer energie hebt in de middag.

Daarnaast bestaan er ook lichttherapielampen die je overdag kunt gebruiken. Die plaats je zo’n 20 á 30 minuten naast je en je ogen zullen het licht opnemen. Je kunt dit gewoon doen tijdens het eten, werken of tv-kijken. Je zult merken dat je energieniveau daadwerkelijk stijgt.

Vermijd producten die je stemming veranderen

Er zijn ook producten die je echt moet vermijden, ze zorgen er alleen maar voor dat je meer last krijgt van stemmingswisselingen. Hieronder een opsomming.

1. Vermijd cafeïne drankjes, zoals koffie of energiedrankjes. Cafeïne onderdrukt serotonine en energiedrankjes bevatten enorm veel suikers waardoor je een korte fase van energie bereikt maar die eindigt in een slecht humeur en je weer opnieuw iets wilt pakken.

2. Vermijd alcohol (ik weet het, niet makkelijk want is juist zo gezellig samen met familie of vrienden een wijntje te drinken) maar alcohol kan je stemming onderdrukken en daardoor kun je je zelfs slechter voelen.Natuurlijk is een wijntje of een andere alcoholische versnapering hartstikke lekker maar probeer echt te matigen en niet meer dan 2 glazen wijn te drinken, ook niet op feestjes of stapavonden.

3. De tegenhanger van de complexe koolhydraten, de simpele ofwel witte koolhydraten. Hierin zitten weinig tot geen voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Ze worden makkelijk in je lichaam opgenomen. Als je niet genoeg beweegt worden deze koolhydraten opgeslagen als vet!

 

Onderhoud je sociale contacten

Alhoewel het verleidelijk is een lange diepe winterslaap te houden en lekker te coconnen in huis, is het wel verstandig erop uit te gaan en gezellige momenten te beleven met je vrienden en familie.
Op de bank hangen zal op dat moment heel fijn voelen, maar op de lange termijn zal het je meer goed doen je te begeven onder je vrienden. Doordat je dingen onderneemt voel je je levendiger waardoor je humeur zal verbeteren.

Unknown-3

Conclusie

Het overwinnen van de winterblues is veel makkelijker dan je denkt! Naast bovengenoemde punten kan een lekker muziekje opzetten de sfeer en je gevoel al flink verbeteren, kan een mulitvitaminepil ervoor zorgen dat je voldoende vitamientjes binnen krijgt en kan meditatie ervoor zorgen dat je lekker ontspannen wordt.
Dit is eigenlijk alles wat je moet weten om de winter van 2016 gezellig en met een goed humeur door te komen. Op jouw gezondheid en geluk!

 

Hoe ga jij om met de somberheid van deze tijd van het jaar? Heb je er ook een manier voor gevonden? Of ga je enkele tips van mij uitproberen? Ik lees je gedachtes hierover graag in de reacties.Hebben jullie dat ook dat nu de feestdagen voorbij zijn je dan van die dagen erbij hebt dat je je echt moet oppeppen om naar buiten te gaan en je je dikwijls slaperig of lusteloos voelt? 

 

Liefs,

 

handtekening_blogs

 

Pampers

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

4 Reacties op “
Blue Monday: wat doe je eraan?

  1. School tot 14:00 en daar na zorgen voor m’n moeder daar na maar even een stuk lopen denk ik bedankt voor de tips?

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!