Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Bewegen tijdens de zwangerschap


21 juli 2016


bewegen en sporten tijdens de zwangerschap MAMA to the max
V

Vandaag praat ik jullie graag bij over mijn beweging tijdens de zwangerschap. Ik ben er deze zwangerschap veel meer mee bezig dan tijdens de eerste zwangerschap. Zoals je misschien wel weet ben ik in de eerste zwangerschap 17 kilo aan gekomen en dat kwam mede doordat ik vrijwel niet heb gesport 9 maanden lang. Ik was na de bevalling totaal niet fit en had helemaal geen conditie meer. Dat heeft me besloten om het deze keer helemaal anders te doen.

bewegen tijdens zwangerschap sporten MAMA to the max

 

Focussen op fit blijven

Ik weet waarschijnlijk wel waaraan het ligt dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap al snel niet meer aan sport deed. Ik rende namelijk voor de zwangerschap twee keer per week 10 kilometer. De eerste weken van mijn zwangerschap was ik erg moe en misselijk en daarom kon ik niet meer rennen. Maar ook na de twaalfde week heb ik de renschoenen niet meer aangetrokken. Ik had er niet de kracht voor om die 10 kilometer te rennen en ik ben dan niet zo iemand die een tandje terug doet en bijvoorbeeld kiest voor 5 of zelfs 3 km. Ik stopte er helemaal mee. Ik ging wel nog vanaf de 20e week naar een zwangerschapsklasje, maar omdat ik dit zwaar onder mijn niveau vond had ik er niet veel zin in en stopte ik er ook mee naar een aantal weken. Gevolg: ik kwam ontzettend aan en mijn conditie verslechterde enorm. Niet dat ik dat erg vond hoor. Ik genoot zo van mijn zwangerschap en was er heilig van overtuigd dat ik het allemaal weer snel ging oppakken na de bevalling. Dat uiteindelijk bleek dat ik zo was afgezwakt en 17 kilo zwaarder was, had ik nooit gedacht.

En dat is nu juist mijn stok achter de deur. Ik weet wat er de eerste keer gebeurd is en hoe hard ik heb moeten werken om mijn oude figuur en mijn conditie weer terug te krijgen. Ik focus me nu dus ook op het fit blijven. Dat houdt voor mij in dat ik wel een paar tandjes terug doe wat betreft de intensiviteit van het sporten, maar dat ik wel blijf doorgaan zolang het kan.

 

bewegen en sporten tijdens de zwangerschap MAMA to the max

Veranderingen tijdens mijn zwangerschap

Ik ben qua sporten toch wel een aantal dingen anders gaan doen sinds ik zwanger ben. Vandaag deel ik deze graag met jullie.

Andere tijden

Omdat ik in de avond vaak moe ben en ik het liefste al in bed kruip samen met Maxime, heb ik mijn lestijden aangepast. Ik ga nu niet meer op maandag- en woensdagavond, maar op dinsdag- en woensdagochtend. Het kostte even wat geregel en geplan, maar ik ben inmiddels goed gewend geraakt aan mijn nieuwe schema. In de ochtend ben ik het fitst en daar maak ik nu gebruik van.

Andere lessen

Ik deed voor de zwangerschap twee lessen bodyshape die erg intensief waren. We deden een half uur cardio en een half uur spieroefeningen. Een half uur cardio is nu te veel voor mij. Ik heb dan ook twee lessen uitgekozen waar we maar 10 minuten cardio doen op een lager niveau. Belangrijk voor mij is dat mijn hartslag niet enorm omhoog gaat en ik het niet te warm krijg. Ik kom die warmte niet kwijt en dan moet ik helaas stoppen.

Minder buikspieroefeningen

Het is niet waar dat je helemaal geen buikspieroefeningen meer mag doen. De schuine- en de hoge buikspieroefeningen mag je zeker blijven trainen en zijn zelfs goed om de buik strak te houden. Het enige waar je mee moet opletten zijn de lage buikspieroefeningen. Ik doe deze helemaal niet meer sinds de zwangerschap.

Minder lessen

Mijn streven voor de zwangerschap was om vier keer in de week te gaan sporten. Dit was vaker een streven dan werkelijkheid. Drie keer per week haalde ik wel altijd en daar voelde ik me ook erg goed bij. Nu heb ik dit een tandje terug gezet en vind ik twee keer per week sporten meer dan voldoende. Ik merk dat mijn lichaam mooi in vorm blijft en drie keer per week niet nodig is.

Meer wandelen en fietsen

Daarnaast let ik er wel op dat ik eerder de fiets pak dan de auto. Ik heb weliswaar een elektrische fiets van Batavus, maar ik zet de trapondersteuning lang niet altijd in een hoge stand. Ik zorg dat er genoeg weerstand is en ik mijn benen toch hun werk kan laten doen. Ik merk dat door het fietsen mijn conditie op peil blijft. In mijn eerste zwangerschap had ik geen fiets, maar een Vespa en ik hoop nu ook middels het fietsen iets beter in conditie te blijven.

Eerlijk is eerlijk, sinds Maxime er is gaat JP vaker uit met onze hond Juulke. Maar sinds ik zwanger ben probeer ik toch in de avond nog een rondje te maken met onze viervoeter. Al is het maar een rondje door het park van ongeveer 15 minuten op een laag tempo. Ik heb toch weer wat beweging gehad en dat kan volgens mij alleen maar bijdragen aan een goede spijsvertering na het eten.

 

sport zwangerschap

 

Dat waren mijn tips wat betreft het sporten tijdens de zwangerschap. Heel benieuwd hoe jij hiermee omgaat of omging!

 

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

2 Reacties op “
Bewegen tijdens de zwangerschap

  1. De hoge buikspieren zou ik ook maar niet trainen, dan is de kans op een blijvende diastase veel groter!

  2. Dit soort artikelen vind ik erg interessant! Ik ben (nog) niet zwanger maar ben wel altijd nieuwsgierig hoe dat zit met sporten, ik zou inderdaad tegen die tijd wel door willen gaan maar ligt er maar met aan hoe je je voelt…

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!