Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

De hulp van een doula bij je bevalling. Yay or Nay?


30 juni 2016


doula mama to the max
H

Het lijkt misschien een gekke vraag maar de manier waarop je de geboorte van je kindje beleeft kan een langdurig effect hebben op hoe je je voelt als moeder en als vrouw. Terugkijken op een positieve en mooie geboorte-ervaring, dat gun ik iedereen.  En dat is de rede dat ik dit jaar met de opleiding tot Doula begonnen ben. Als Doula bied je een zwangere vrouw (met of zonder partner) fysieke en emotionele (niet medische) begeleiding en ondersteuning tijdens de zwangerschap, de bevalling (thuis en/of in het ziekenhuis) en de periode daarna. Omdat dit beroep nog niet erg bekend is vertel ik jullie hier graag meer over.

 

Weer een nieuwe hype, een Doula bij je bevalling…

Nee, een vrouw die een andere vrouw tijdens haar bevalling bijstaat is al zou oud als je maar bedenken kunt. Het woord ‘doula’ is van oorsprong oud-Grieks en betekende in die taal ‘dienende vrouw’. In onze tijd wordt een doula ook wel een ‘zwangerschaps- of geboortecoach’ genoemd. Ik gebruik zelf niet graag het woord ‘coach’ omdat je dan snel denkt aan het coachende/ aanmoedigende puffen en persen wat je vaak op TV. ziet. En dat is het nou  juist niet.

Lievnath Faber by Lesly Anne
Wat kun je verwachten van een Doula?

Tijdens je zwangerschap zal je na een kennismakingsgesprek samen bekijken welke mogelijkheden er zijn en welke voorkeuren jij hebt omtrent de bevalling. In dit gesprek is geen enkele vraag raar en geen enkele wens/ voorkeur onbelangrijk. Deze voorkeuren/ wensen leg je dan vast in een persoonlijk geboorteplan. Voel je bepaalde angsten, bijvoorbeeld door een vervelende eerdere bevalling,  die je weerhouden om volledig te kunnen ontspannen en positief uit te kijken naar de bevalling? Dan praat je samen over wat er tijdens de zwangerschap en de bevalling allemaal in je lichaam gebeurt en welke manieren/ technieken er zijn om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk hierbij aan massage, tegendruk technieken, het zoeken naar de ideale (barings)houding, ademhalings- en ontspanningstechnieken.

 

Tijdens je bevalling:

De missie van een doula is het creëren van een omgeving waarin jij en je partner zich gehoord en gesteund voelden. In deze emotioneel “veilige” omgeving zal je tijdens de bevalling vol zelfvertrouwen naar je eigen lichaam kunnen luisteren, want dat zal je precies vertellen wat je moet doen. Door de continue steun zal je de rust vinden om je over te geven aan je lichaam en de geboorte van je baby. Ook je partner zal er beter voor je kunnen zijn als hij/zij niet het gevoel heeft er alleen voor te staan en geholpen kan worden om jou tijdens de bevalling nog beter te ondersteunen. Ook bij een ziekenhuisbevalling, waarbij je vaak lang alleen bent, is een doula er om voor de juiste omstandigheden en steun te zorgen. Daarnaast zorgt zij als constante factor tijdens de gehele bevalling voor een fijne communicatie tussen jou (je partner) en het vaak wisselende ziekenhuispersoneel.

 

Linksboven: Mother Me photo by Nina Olivari, rechtsboven & linksonder: Lievnath Faber photo by Lesly Anne, rechtsonder: Doula Marlies
Is een Doula iets voor jou? 

Voel je een overeenkomst met één (of meerdere) van de onderstaande criteria?

 • Je voelt je prettig bij extra begeleiding en een continue ondersteuning tijdens je zwangerschap en bevalling.
 • Je hebt een negatieve ervaring met een eerdere bevalling.
 • Je ziet op tegen de bevalling en bent bang dat je de pijn niet aankunt.
 • Je kunt moeilijk ontspannen.
 • Je hebt eerder een keizersnede gehad en je wil nu graag natuurlijk bevallen.
 • Je bent vaak alleen omdat je partner veel weg is.
 • Je bent alleenstaand.
 • Je wil het beste uit deze ervaring, de geboorte van je kind, halen.
 • Je partner wil zich volledig op jou kunnen richten tijdens de bevalling en niet met randzaken bezig zijn.
 • Je bent een vrouw voor wie het vanuit haar cultuur gebruikelijk is dat de partner niet bij de bevalling aanwezig is.

Ja? Dan is het wellicht fijn om samen met een doula te kijken wat je samen kunt doen om te zorgen dat jij vol vertrouwen je kindje op deze wereld kunt verwelkomen.

“Ik hou niet van dat zweverige/ alternatieve gedoe…”

Veel mensen hebben het idee dat er iets “zweverigs” is aan een doula en dat is in principe niet zo. Nu is het natuurlijk wel zo dat je van tevoren goed moet kijken wat voor persoon de doula is en of zij goed bij jou past. Bijna alle doula’s hebben wel een eigen webpagina, waar je al een goede indruk kan krijgen hoe diegene is. Op www.doula.nl kun je een overzicht vinden van verschillende doula’s in heel Nederland.
Bevallen is vooral een sterk lichamelijke en praktische bezigheid waarbij emoties wel een hele belangrijke rol spelen. Dat maakt het voortraject ook zo belangrijk omdat je daar vertrouwen kunt creëren door kennis op te doen en te vertellen wat je bezig houdt.

 

Voordelen van de continue doula-begeleiding tijdens je bevalling:

Onderzoek toont aan dat de vertrouwdheid van een doula aan je zijde, haar aanmoediging, praktische informatie, haar kennis en haar “tips en tools” een positieve invloed op je bevalling hebben en de volgende voordelen biedt:

 • De ontsluitingsfase van de bevalling duurt gemiddeld 2 uur korter
 • 40% minder kunstverlossingen (inknippen, vacuüm)
 • 50% minder keizersneden
 • 40% minder weeën opwekkende middelen nodig
 • 60% minder verzoeken om pijnstilling (ruggenprik)
 • Er zijn minder postnatale depressies zes weken na de geboorte
 • De partner is actiever betrokken bij de geboorte
 • Er wordt met een meer tevreden en positiever gevoel terug gekeken op de bevalling, omdat de moeder en haar partner zich gehoord en gesteund voelden tijdens het hele proces. Dit is een belangrijk punt omdat een negatieve bevallingservaring een langdurige lichamelijke en geestelijke nasleep voor de moeder kan hebben

 

 

Kosten

Doula zijn is een vrij beroep. Daarom worden de kosten van een doula helaas (nog niet) vergoed voor de zorgverzekeringen in Nederland. De kosten voor een doula kunnen erg uiteen lopen. Je kunt er vanuit gaan dat je voor een doula gedurende de zwangerschap, bevalling en kraamtijd tussen de € 500,- en € 850,- kwijt bent.
Doulas in opleiding, net als ik, zullen een gereduceerd tarief hanteren.  Het loont zeker ook om een paar doula’s met elkaar te vergelijken. Bedenk hierbij wel dat naast het geld het belangrijkste is dat je een klik voelt met iemand aangezien je vele intieme momenten met deze persoon zal delen.

Mijn doula avontuur is nog maar net begonnen en ik kan niet wachten om bij de eerste bevalling aanwezig te zijn en mijn eerste bevalling als doula door te brengen.
Voor nu ben ik eerst opzoek naar zwangere vrouwen woonachtig in de regio Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur, Steenbergen, Dinteloord, Dordrecht  Breda, Oosterhout, etc. waarbij ik tijdens de bevalling aanwezig zou mogen zijn.
Mocht je nieuwsgierig zijn naar hoe ik, als doula in opleiding, jou (en je partner) zou kunnen steunen tijdens je zwangerschap, de bevalling en na afloop van de bevalling, neem dan contact op via mijn facebookpagina. De kosten voor mijn service is momenteel slechts een onkostenvergoeding/km-vergoeding.
boetie2

“De geboorte van een baby is ook de geboorte van een moeder. Een sterke, zelfverzekerde, capabele moeder, die in zichzelf gelooft en haar innerlijke kracht kent als geen ander.”

 

Michelle

Mijn naam is Michelle, 27 jaar, ik woon met mijn grote liefde Rens in ons droom(dijk)huisje in het Brabantse land, mama van Niels* en in november uitgerekend van ons kleine dametje. 'Nieuwsgierig', dat één van eigenschappen waarmee mensen in mijn omgeving mij zouden omschrijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik vol met vragen: "Wel of geen zwangerschaps-cursus en zo ja, welke dan? Wat mag ik WEL eten als ik zwanger ben? Hypnobirthing...hypno-wat? Hoe maak ik een geboorteplan? Heb ik AL die spullen nodig? Borstvoeding of toch een flesje? etc., etc., etc... En ik denk dat veel van mijn mede mama's (to be) deze vragen ook hebben. Daarom zoek ik ze uit, voor ons allemaal!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!