Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Bevallen in het buitenland – piece of cake?!


3 februari 2016


marit curaçao ziekenhuis bevallen
B

Bevallen in het buitenland, op Curacao. Overal ter wereld bevallen vrouwen. Thuis, in kraamklinieken, in de woestijn, in de tropen…waarom zou ik dan niet in het ziekenhuis op Curacao kunnen bevallen? Duizenden gedachten spookten door mijn hoofd naar mate de bevalling van onze tweede dochter naderde. Wat als deze baby ook te vroeg geboren zou worden (onze eerste dochter is met 35 weken geboren)? Zouden de artsen hier wel weten wat ze doen? Was het ziekenhuis hier echt zo smerig en vervallen als ik had gehoord? En wat als het weer een keizersnede zou worden? Ik had echt geen zin om weken in het ziekenhuis te liggen. Maar ja, die baby moest er toch uit, ik moest toch bevallen!

wendy curaçao ziekenhuis bevallen

Bevallen in het buitenland vond ik een ‘dingetje’. Ik had een medische indicatie en moest in het ziekenhuis bevallen. Op zich niet erg. Dat was ook wat ik wilde. En om nou voor de bevalling naar Nederland terug te vliegen was ook niet echt een optie. Maar omdat het ziekenhuis op Curacao sterk verouderd is, er weinig financiële middelen zijn en personeel onderbezet is, én vanwege de voorgeschiedenis van mijn eerste bevalling, zag ik er als een berg tegenop.

 

Van tevoren had ik informatie ingewonnen bij andere moeders die op Curacao waren bevallen. Allemaal waren ze het over een paar dingen eens; de artsen zijn bekwaam (gelukkig! weer een zorg minder) en je moet niet met je vinger over de vensterbanken wrijven om te kijken hoeveel stof er ligt. Bovendien raadde iedereen me aan om vooral mijn eigen spullen mee te nemen. Waar je in Nederland door het ziekenhuis wordt voorzien van de nodige kraamverbanden en babyluiers, is het op Curacao wel handig als je hier zelf voor zorgt. Mijn ‘vluchtkoffertje’ stond dan ook ruim op tijd klaar. Zeg maar gerust drie tassen met spullen, waaronder mijn eigen kussen, kraamverbanden, luiers, een klamboe voor het wiegje, babykleertjes, toiletspullen en wat te eten. Ze zagen ons aankomen die gekke Nederlanders. Je kon maar beter goed voorbereid zijn toch?!

 

En dan het papierwerk… het werd aangeraden om van tevoren een ponskaartje te laten maken in het ziekenhuis. Om die bij de poli te laten maken, moesten we ook een babyverklaring overleggen, een bewijs van de verzekering dat ook de baby na de geboorte is verzekerd (en dat er dus wordt betaald) bij eventuele calamiteiten. Voor een babyverklaring heb je dan eerst weer een zwangerschapsverklaring nodig van je gynaecoloog, voordat je naar het ziekenhuis kan. Het duurde even voor we de juiste routing hadden gevonden en alles geregeld was, maar ook de papieren lagen op tijd klaar. Van de gynaecoloog mocht ik al bij de eerste wee naar het ziekenhuis. Onze dochter kon komen!

 

Vanaf week 30 had ik nachtelijke voorweeën. We stonden al een paar keer op het punt om naar het ziekenhuis te rijden, maar week 35 ging voorbij, week 36, week 37 gehaald! Wat was ik opgelucht! Dit kindje zou in ieder geval geen prematuur zijn. Straks ging ik nog over de 40 weken heen?! Maar nee… met 37 weken en 2 dagen begon het. Op precies dezelfde manier als mijn eerste bevalling; mijn vliezen braken ’s avonds toen ik net naar bed wilde gaan.

 

Op dat moment was ik eigenlijk heel relaxt. Ik wist ongeveer wat er komen ging. I was gonna kick some ass! Oppas voor onze oudste dochter was geregeld. Ik kon nog even douchen thuis en om 23:30 stapten we in de auto. Onderweg kwamen de weeën langzaam op gang. Eenmaal bij het ziekenhuis aangekomen was de poort naar de parkeerplaats dicht! Een klein paniekmomentje. Omdat we dachten dat we verkeerd zaten, keerden we de auto. Toen zag ik iemand van de security. Lichtelijk in paniek nu, vertelde dat ik op het punt stond te bevallen. De poort werd opengedaan en er werd een rolstoel gebracht (wat een service!) waarmee ik naar de afdeling verloskunde werd gereden. De weeën werden erger en toen de arts in opleiding vertelde dat het nog wel even kon duren, zakte de moed me heel even in de schoenen. Ik vroeg om pijnstilling. De anesthesist was er niet om een ruggenprik te geven. Dan maar een pethidine spuit in mijn been. Ik haat naalden! Zo stoned als een garnaal kwam ik de eerste paar uren door. Vroeg in de ochtend werd onze tweede dochter Roos geboren. I did it!

wendy curaçao ziekenhuis bevallen

Ik moest een nachtje ter controle blijven omdat mijn bloeddruk te laag was. Afhankelijk van je verzekeringsklasse krijg je in het ziekenhuis hier een kamer op zaal of een privé kamer toebedeeld. Het was heerlijk dat ik een privé kamer had en dat Roos naast me in een wiegje lag. Mijn kamer was oud, maar best schoon (ik heb de vensterbanken niet bekeken ;-). Ik kon heerlijk uitrusten en lag alleen maar te kijken naar dat poppetje in het wiegje naast me. Een arts heb ik na de bevalling niet meer gezien. Ik denk dat ze dachten “die Nederlandse redt zich wel”. Af en toe kwam er even een zuster kijken. Mijn bloeddruk is één keer gemeten. Dat er zo weinig zusters langskwamen vond ik wel een beetje vreemd, maar ik wist van de onderbezetting. Ik ging dus een beetje mijn eigen gang en probeerde Roos zelf aan te leggen als ze honger had. Dat lukte! Midden in de nacht stond er opeens een zuster naast mijn bed die Roos weghaalde. Ze moest in bad. Zo laat nog dacht ik? Dat is raar. Maar omdat ik zo moe was, liet ik haar gaan en bedacht ik me eigenlijk later pas of ik niet mee had gemoeten. Ze zouden mijn dochter toch niet verwisselen 😉 ? Gelukkig kwam ze na een uurtje terug en legde ze uit dat ze in verband met de weekenddrukte de baby’s ’s nachts in bad deden.

 

Mijn ontslag de volgende dag liet lang op zich wachten. ’s Ochtends vroeg ik een zuster of ik naar huis mocht. Ik voelde me prima! Maar ik moest wachten op de arts en de ontslagpapieren. Dat duurde en duurde maar. Ik nam een koude douche! Warm water was er niet op de kraamafdeling. De airco stond vol aan, dus ik kon wel iets warms gebruiken. Even doorbijten nog. Ik vroeg een paar keer waar de arts bleef. “Druk, druk, druk,” zei de zuster en ze mompelde nog iets over een tweelingbevalling. Rond lunchtijd was er nog steeds niemand geweest en stuurde ik mijn man weer terug naar huis. Ik stond te popelen om naar huis te gaan en zou zo mijn boeltje hebben ingepakt, ware het niet dat ik nog een lock van mijn bevallingsinfuus in mijn arm had. Pas om 16:00 die dag werden we ontslagen.

wendy curaçao ziekenhuis bevallen

 

Bevallen in het buitenland. Misschien gaat het hier niet helemaal op de manier die we in Nederland gewend zijn, maar het is echt niet zo erg als het lijkt. Tijdens de bevalling heb ik me geen moment druk gemaakt over de hygiëne in het ziekenhuis en de bekwaamheid van de artsen op Curacao. Zou ik het weer doen als ik de keuze had? Nou, dat ook weer niet. Maar twee dochters is ook wel genoeg. Ons gezinnetje is compleet 😉

 

Ik heb mijn eigen website en blog, waarin ik vertel over mijn ‘beach life’ op Curaçao. Leuk als je daar ook eens een kijkje neemt.

Marit

Marit, 32 jaar, is geboren in Arnhem en woonde en werkte na haar studie in Amsterdam, waar ze ook haar man leerde kennen. In 2012 trouwden ze en een jaar later werden ze trotse ouders van hun eerste dochter. Marit emigreerde in oktober 2014 met haar gezin naar Curaçao. Daar werd in april 2015 hun tweede dochter geboren, een echte ‘Yu di Korsou’. Marit houdt van zon en reizen, (baby)fashion en ‘design’. Vanaf het strand zal ze ons regelmatig voorzien van zonnige en herkenbare MAMAverhalen. Je kunt Marit en haar ‘beach life’ ook volgen op: www.mabeachlife.com

Reactie op “
Bevallen in het buitenland – piece of cake?!

  1. Wat een verhaal! Kreeg ook pethidine bij de oudste (in het slotervaart in a’dam) Inderdaad stoned als een garnaal… En ’s nachts in bad. Wat een toestand. Bij mijn oudste hadden ze haar in bad gedaan zonder te vragen of we er bij wilden zijn. Ook niet leuk. Dochter nr.2 kwam thuis. Gelukkig is het voor jullie goed afgelopen! Liefs, Jeske

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!