Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Top 10 beste en slechtste landen om moeder te zijn


11 juni 2016


beste slechtste landen moeder
<

Een goede opvoeding is niet in elk land mogelijk. Het land waar je woont bepaald hoe goed of slecht je als moeder voor je kind kan zorgen. Voor sommige moeders is opvoeding een dagelijkse worsteling.

 

moed1

 

Save the Children is een internationale organisatie die onderzoek heeft gedaan naar het moederschap in maar liefst 179 verschillende landen. Daarbij letten ze niet alleen op de gezondheid van het kind en de moeder, maar ook op de scholing van het kind, de economische welvaart en de vrouwelijke betrokkenheid in de politiek.

De beste landen om moeder te zijn:

10 België
In België hebben vrouwen een belangrijk aandeel in de regering en dat is in geen ander land zo hoog. Maar liefst 42,4% van de politiek wordt gerepresenteerd door vrouwen.

9 Australië
Kinderen in Australië gaan van alle kinderen ter wereld het langst naar school. Gemiddeld wel 20,2 jaar!

8 Duitsland
Net is als in België wordt een groot deel van de politiek, namelijk 36,9%, ook in Duitsland vertegenwoordigd door vrouwen. Met een gemiddeld bruto nationaal inkomen van €41.479 per hoofd van de bevolking, staat Duitsland op de achtste plaats.

7 Spanje
Slechts 1 op de 15.100 van de Spaanse vrouwen sterft in het kraambed. Dat maakt het risico op moedersterfte het laagst in Spanje.

 

moed3

6 Nederland
In ons land gaan kinderen gemiddeld 17,9 jaar naar school. Ook wordt de Nederlandse regering door een hoog percentage van 36,6% vrouwen vertegenwoordigd.

5 Zweden
Zweden is een sterk ontwikkeld land en ‘slechts’ 3 op de 1000 kinderen, onder de leeftijd van vijf jaar, sterft. Dat is een bijzonder laag aantal.

4 Denemarken
Kinderen in Denemarken gaan gemiddeld 18,7 jaar naar school. Het scholingssysteem is een van de beste ter wereld.

3 IJsland
Het is geen verassing dat IJsland op derde plaats in deze lijst staat. De gemiddelde scholingstijd van de kinderen is namelijk 19 jaar en het bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking is €40.716.

 

moed4

 

2 Finland
Het percentage dat door vrouwen wordt vertegenwoordigd in de regering is 42,5%. Wat betreft de moedersterfte scoort Finland ‘goed’ met slechts 1 op de 15.100 vrouwen.

1 Noorwegen
De gelukkigste moeders ter wereld wonen in Noorwegen. Het sterftecijfer van kinderen onder de vijf jaar is ‘slechts’ 2,8 per 1000 kinderen.

Opvallend is dat er, op Australië na, uitsluitend Europese land in de top tien staan. In de laagste tien landen, helaas niet erg verassend, bijna alleen maar Afrikaanse landen.

De slechtste landen om moeder te zijn:

10 Sierre Leone (Gedeelde plaats)
De gezondheidszorg voor vrouwen en kinderen is erg slecht geregeld in dit land. Het scholingssysteem in Sierre Leone is wel weer beter dan de meeste andere landen in de laagste tien.

10 Haïti (Gedeelde plaats)
Slechts 3,5% van de politiek wordt vertegenwoordigd door vrouwen. Het Caraïbische Haïti is overigens het enige niet-Afrikaanse land in deze laagste tien.

 

moed5

9 Guinee-Bissau
Op alle factoren die Save the Children onderzocht scoort het land slecht. Met een geschiedenis van politieke instabiliteit is dit West-Afrikaanse land één van de moeilijkste landen ter wereld om moeder te zijn.

8 Tsjaad
Maar liefst 1 op de 15 moeder sterven als gevolg van het moederschap. Dat maakt dit Centraal-Afrikaanse land bijzonder hoog wat betreft de moedersterfte.

 

moed6

7 Ivoorkust
In de Ivoorkust sterven ontzettend veel kinderen. Maar liefst 100 op de 1000 sterft voor het vijfde levensjaar. Er moet nog veel verbeterd worden als het gaat om de gezondheidszorg voor vrouwen en scholing. In dit land is het bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking hoger dan in andere laagste tien landen.

6 Gambia
Nog geen 10% van de regering wordt vertegenwoordigd door vrouwen in dit kleine land aan de westelijke kust van Afrika.

5 Nigeria
In Nigeria krijgt een kind gemiddeld nog geen zes jaar aan scholing.

4 Mali
De kindersterfte ligt hier zeer hoog; van de 1000 kinderen sterven er maar liefst 122 onder de vijf jaar. De burgeroorlog van 2012 heeft de situatie in Mali veranderd van slecht tot rampzaling.

 

moed7

3 Centraal Afrikaanse Republiek
Kinderen krijgen in dit land slechts 7,2 jaar scholing. De regering wordt maar 12,5% vertegenwoordigd door vrouwen.

2 Congo
Het scholingssysteem in het land is verre van goed. Ook de gezondheidszorg voor vrouwen en kinderen moet sterk verbeterd worden. Congo is het één na grootste land van Afrika waar 75 miljoen mensen leven. Het land wordt al jaren getergd door interne conflicten. Als gevolg van die conflicten stierven er sinds 1998 al vijf miljoen mensen.

1 Somalië
Maar liefst 145 op de 1000 kinderen die hier geboren worden, wordt niet ouder dan vijf jaar. Maar liefst 1 op de 18 Somalische vrouwen sterft aan het moederschap.

moed8

Wat vind jij hiervan?

 

 

 

Bron: MSN

 

 

Marijke

Marijke

Hi allemaal! Ik ben Marijke (29) getrouwd met Arjan en moeder van Demian en Danique. Inmiddels ben ik in blijde verwachting van ons derde kindje en in augustus 2018 uitgerekend. Ik schrijf voornamelijk redactionele artikelen voor Mama to the max, maar ook leuke recepten of DIY's. Liefs, Marijke

Reactie op “
Top 10 beste en slechtste landen om moeder te zijn

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!